• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Veliki vodič: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja da ne postanu štetne

Antinutrijenti u žitaricama, tvari koje mogu ometati probavu i apsorpciju hranjivih tvari, srećom se mogu razgraditi namakanjem, klijanjem i fermentacijom.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.06.2025 12:29 komentari
viber Created with Sketch.
Bulgur i piletina izvrsna su kombinacija
Bulgur i piletina izvrsna su kombinacija (Foto:Shutterstock)

Galerija Pržena riža 2 Ječam - 7 2 Kuhanu kvinoju sljubite s povrćem po želji, mesom ili ribom 2 Bijela, crvena i crna kvinoja 2

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Žitarice poput pšenice, riže i kukuruza neke su od najčešće konzumiranih namirnica u svijetu. No bez obzira na široku potrošnju, o žitaricama se neumorno raspravlja: neki misle da su važan dio zdrave prehrane, dok drugi vjeruju da uzrokuju više štete nego koristi. Istina je da su cjelovite žitarice povezane s brojnim zdravstvenim prednostima i uglavnom se smatraju vrlo hranjivima. Ipak, mnogi i tvrde da rafinirane žitarice sadrže previše ugljikohidrata, onemogućavaju skidanje kilograma i dižu šećer u krvi.

Žitarice: male, tvrde i jestive suhe sjemenke koje rastu na biljkama sličnima travi odigrale su važnu ulogu u ljudskoj povijesti. Primjerice, pšenica je jedna od prvih kultura koje su se udomaćile, prije otprilike 10.000 godina na području današnjeg Bliskog istoka. Uz nju, u smočnicama diljem svijeta danas najviše mjesta zauzimaju kukuruz i riža. Druge popularne žitarice uključuju ječam, zob, proso i raž. Postoje i namirnice koje se pripremaju i konzumiraju poput žitarica, ali su tehnički pseudožitarice, poput kvinoje i heljde. Hrana od žitarica uključuje kruh, tjesteninu, pahuljice, tortilje, peciva, kekse, čips i krekere. Žitarice se također koriste za izradu zaslađivača, poput sirupa, koji se prilikom proizvodnje hrane dodaju mnogim namirnicama i jelima.

Duža priprema 

Kad je riječ o zdravlju, nutricionisti preporučuju da prednost dajemo cjelovitim žitaricama na tanjuru, no osim što im često okus nije toliko omiljen, nerijetko zahtijevaju i nešto dužu pripremu. Cjelovite su žitarice one koje "ostaju cijele" prilikom obrade i sadrže mekinje i klice koje osiguravaju vlakna i važne hranjive tvari. Ti se dijelovi rafiniranim žitaricama uklanjaju, a ostavlja se samo endosperm s visokim udjelom ugljikohidrata. Cjelovite žitarice duže se probavljaju, daju osjećaj sitosti te energiju koja se postupno oslobađa u organizmu, bogate su vlaknima. Također, povezuju se sa nižim rizikom od bolesti srca i crijeva, prekomjernom težinom i dijabetesom.

Žitarice također mogu imati neke nedostatke. To se obično pripisuje rafiniranim žitaricama, a ne cjelovitim jer uglavnom ne sadrže vlakna. Također, iako su rafinirane žitarice često obogaćene vitaminima B i željezom, nedostaju im drugi mikronutrijenti koji se nalaze u cjelovitim žitaricama. Mnoge namirnice s rafiniranim žitaricama - poput kolača, keksa ili visoko prerađenih krekera i grickalica mogu imati previše šećera, natrija i zasićenih masnoća. Također, mnogim ljudima šteti i gluten, protein koji se nalazi u pšenici, piru, raži i ječmu. Neke žitarice, posebno pšenica, također imaju visok sadržaj FODMAP-a (fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola), odnosno ugljikohidrata koji se teško probavljaju i izazivaju tegobe. Međutim, samo zato što gluten i FODMAP mogu uzrokovati probleme nekim ljudima, to ne znači da treba izbjegavati sve žitarice ili da svi trebaju ograničiti žitarice.

7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti Pohana piletina Oreo cheesecakle s čokoladom i orasima Bolonjez +0 Veganska carbonara

Također, neki su ljudi zabrinuti zbog antinutrijenata u žitaricama, kao što je primjerice fitinska kiselina – tvarima u hrani, osobito biljkama, koje mogu ometati probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Dobro je imati na umu da antinutrijenti nisu karakteristični samo za žitarice. Nalaze se i u orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, gomoljima, pa čak i u nekim vrstama voća i povrća. Srećom, antinutrijenti poput fitinske kiseline mogu se razgraditi namakanjem, klijanjem i fermentacijom. Međutim, čak i ako žitarice nisu pripremljene ovim metodama, antinutrijenti vjerojatno ne predstavljaju značajan zdravstveni rizik za ljude koji jedu cjelovite žitarice u normalnim količinama kao dio raznolike prehrane.

Ječam - 7 Ječam - 7 (Foto: Shutterstock)

Osim toga, kuhanje žitarica (i druge biljne hrane) općenito smanjuje sve učinke antinutrijenata, a većina ljudi ne jede sirove žitarice. No namakanje nekih žitarica se preporučuje, a da bi bile ukusne, važno ih je i pravilno skuhati. Zob, raž, ječam, pšenicu i kvinoju uvijek treba namakati (ili fermentirati). Rjeđe se mogu namakati heljda, riža, pir i proso. Cjelovita riža i cjeloviti proso sadrže još manje antinutrijenata pa ih nije potrebno uvijek namakati.

Riža

Omiljena žitarica koja ne sadrži gluten. Postoje brojne vrste riže, a tri najpopularnije za pripremu rižota su carnaroli, arborio i vialone nano. Kod pripreme jela kao što su rižoto, ne treba je prethodno isprati u vodi jer ćete isprati škrob koji daje kremoznost jelu. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža iznimno bijela. Za pripreme većinu jela, na šalicu riže izmjerite šalicu i pol do dvije šalice vode. Smeđa riža treba više vode nego bijela, kao i više vremena da omekša. Vrijeme kuhanja smeđe riže možete skratiti tako da je namočite najmanje pola sata ranije. Kliknite ovdje kako biste doznali trikove za najbolji rižoto. 

 

Ječam - 7 Ječam - 7 (Foto: Shutterstock)

Ječam

Izvrstan u slanim i slatkim jelima, može zamijeniti rižu u brojnim receptima. Ječam sadrži gluten. To nije isti gluten koji se nalazi u pšenici, ali oni koji su osjetljivi, trebaju biti oprezni. Ječam namočite prije pripreme. Na 3 šalice vode ide 1 šalica ječma. Kada zakipi, smanjite vatru i nastavite kuhati oko 45 minuta te dolijevati vodu tako da lonac nikad ne ostane bez vode (ječam brzo upija vodu). Ovdje možete doznati recept za "rižoto" od ječma. 

Zob

Zob prirodno ne sadrži gluten, ali treba provjeriti s proizvođačima kako bi se osiguralo da njihovi proizvodi nisu potencijalno kontaminirani drugim žitaricama. Zob kuhajte u vrućoj vodi dok kaša ne omekša, najčešće oko pola sata. Na šalicu zobi dodaju se dvije do tri šalice vode. Ovdje ćete pronaći recept za zobenu kašu. 

Slika nije dostupna Hrana i piće Pizzoccheri: Recept za rezance bez zrna pšenice koje na sjeveru Italije najviše vole sa sirom, povrćem i krumpirom

Proso

Budući da se proso kuha manje od pola sata, neće vam oduzeti previše vremena, a kako bi bio ukusniji, prije pripreme ga kratko popržite da se oslobode orašaste arome. Prije pripreme ga možete namočiti da bi bio lakše probavljiv, ali nije obavezno. Namočiti ga možete u vrućoj vodi sat vremena prije pripreme ili preko noći u hladnoj. Na šalicu prosa pripremite dvije šalice vode ili temeljca. Proso je uvijek dobro popržiti na suhoj tavi prije kuhanja kako bi se oslobodili fini okusi. Ne sadrži gluten. Ovdje je i recept za tortu od prosa. 

Heljda

Pseudožitarica bez glutena omiljena je jer se brzo priprema. Ako je heljda često na vašem tanjuru, nutricionisti savjetuju da je namočite, najbolje preko noći. Na taj način nema straha od fitinske kiseline, koja u prevelikim količinama imaštetno djelovanje na organizam. Kuha se 30 minuta u omjeru vode i heljde 2:1. Recept za hrskavu heljdu potražite ovdje. 

Amarant

Sjemenke bez glutena imaju blagi, orašasti okus. Zahvaljujući neutralnom okusu lako se kombiniraju s drugim žitaricama i u kuhinji imaju široku primjenu. Ne treba ih namakati. Amarant je odličan dodatak varivima ili nadjev povrću te zamjena za rižu uz meso ili ribu. Kuhajte tako da 2,5 šalice vode dodajte na 1 šalicu amaranta. Nakon što prokuha, poklopite i kuhajte oko pola sata. Doznajte i sedam razloga zbog kojih bismo gotovo svaki dan trebali jesti "besmrtnu žitaricu"

Kuhanu kvinoju sljubite s povrćem po želji, mesom ili ribom Kuhanu kvinoju sljubite s povrćem po želji, mesom ili ribom (Foto: Getty Images)

Kvinoja

Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi da ne bude gorka, ne treba je namakati. Želite li unijeti više okusa u kvinoju, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti povrtnog, ribljeg ili mesnog temeljca po istim pravilima. Kvinoja ne sadrži gluten. Recept za salatu od tune i kvinoje potražite ovdje. 

Bulgur

Dobiva se obradom durum pšenice i sadrži gluten. Proizvodi se tako da se durum pšenica kuha, suši i onda se lomi na sitne ili nešto veće komadiće. S obzirom na to da je bulgur djelomično skuhana žitarica, vrlo kratko se kuha. Kao prilog možete ga skuhati tako da stavite bulgur u lonac i prelijete ga vodom u omjeru 2:1. Kuhajte ga 7 – 10 minuta na laganoj vatri. Recept za sarmu s bulgurom potražite ovdje. 

Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja Jaja Turska jaja Jaja +2 Salata od jaja

  • #kako kuhati
  • #žitarice
  • #riža
  • #ječam
  • #zob
  • #proso
  • #heljda
  • #amarant
  • #kvinoja
  • #bulgur
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
Tako lako
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do začina
Magellanov prolaz
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do bogatstva
Izgleda sjajno i sjajnog je okusa: Recept za jesensku štrudlu od bundeve
Jednostavno
Jesenski zalogaji koji oduševljavaju: Recept za štrudlu od bundeve
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća kod Velikog Trgovišća
OČEVID U TIJEKU
FOTO Teška prometna nesreća: Četvero je ozlijeđenih, morao sletjeti helikopter
Užas u zagrebačkom autobusu! Perverznjak se samozadovoljavao pored putnice, ona sve snimila
usred bijela dana
Užas u zagrebačkom autobusu! Perverznjak se samozadovoljavao pored putnice, ona sve snimila
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
show
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Tko je sin Jadranke Sloković, Filip Glumac?
ovako izgleda
Tko je sin Jadranke Sloković? Krenuo je majčinim stopama, a evo i tko mu je otac
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
Jao…
Isti tren požalili svoje odluke, ali društvene mreže nisu im dopustile da ih zaborave
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
Startaj Hrvatska
Slavonija dobiva novi zaštitni znak: Nutkat namaz s više od 70% lješnjaka osvojio police SPAR-a
sport
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Osvojio je Zlatnu loptu, a s 29 godina oprašta se od ozbiljnog nogometa?
može li se vratiti
Osvojio je Zlatnu loptu, a s 29 godina oprašta se od ozbiljnog nogometa?
tv
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
MasterChef: Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
SVAKA ČAST!
Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
putovanja
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Modeli toplih jakni iz novih kolekcija
SMEĐA, SIVA, BORDO...
15 modela toplih jakni idealnih za nadolazeće razdoblje, jako su lijepih boja
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
sve
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Cheesecake
Trikovi koji pale

Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

Cheesecake se peče u vodenoj kupelji kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a krema ne bi imala grudice. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close