Dobar rižoto gastronomska je umjetnost koja razlikuje dobre kuhare od boljih. Uz samo nekoliko sastojaka pretvara se u jelo dostojno gozbe. No da bi rižoto bio kremast, pun mirisa i okusa, ali i dalje zadržao strukturu, potrebno je nešto vremena, ljubavi i pažnje.

1. Koristite pogrešnu rižu

Želite li skuhati odličan rižoto, započnite s pravim izborom riže. Bez kvalitetne riže nema dobrog rižota. Dobar izbor riže su arborio, carneroli ili vialone nano jer sadrže veći postotak škroba koji se oslobađa prilikom kuhanja, pa riža postaje kremastija. Vialone nano (u prijevodu: patuljak) talijanska je sorta riže tipična za regiju Veneto. Ima fino sitno zrno i izvrsno upija tekućinu, zbog čega je sve popularnija za pripremu rižota.

2. Ne koristite luk ili "izvedenice“

Zagrijte maslinovo ulje. Prema želji možete dodati i malo maslaca pa popržite sitni sjeckani luk ili ljutiku. Neki kuhari dodaju i češnjak, a u toj se fazi smiju dodati i šparoge te celer.

3. Ne tostirate rižu

Nakon nekoliko minuta dodaje se riža „u suho“. Rižu pržite miješajući dok se svako zrno ne obloži masnoćom, nekoliko minuta. Riža se tostira kako bi rižoto bio kremast.

Slika nije dostupna Hrana i piće Dilema koja muči mnoge: Treba li rižu prati prije kuhanja?

4. Premalo ili previše kuhanja 

Kod rižota je jako važno da zrna ostanu al dente, da vanjski rub bude mekan, a sredina se osjeti pod zubima. Da bi se to postiglo, ovisno o odabranoj riži, ona se kuha 15, 17, 18 ili maksimalno 20 minuta.

5. Pogreške po temeljcu

Rižoto tijekom kuhanja treba podlijevati toplim temeljcem, pa slast rižota ovisi upravo o njegovoj kvaliteti.

6. Žurite se

Riža se cijelo vrijeme podlijeva, a neprestanim miješanjem oslobađa se škrob. Količina temeljca nakon dodavanja ne bi trebala prelaziti prst preko riže.

7. Zaboravljate na maslac

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju.

Blago Sjeverne Makedonije: Dobro čuvana tajna koju niti jedna žena ne smije znati Ohrid - 5 Ohrid - 4 Ohrid - 3 +8 Ohrid - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju