• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Pizzoccheri: Recept za rezance bez zrna pšenice koje na sjeveru Italije najviše vole sa sirom, povrćem i krumpirom

Pizzoccheri, kratki, ali široki rezanci od heljdinog brašna imaju počasno mjesto na stolu, a najčešće se pripremaju s kremastim sirom i povrćem te maslacem
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.09.2022 12:22 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Lombardiji, sjeveroistočno od jezera Como, smjestila se slikovita talijanska regija Valtellina. Između dolina i planina, slikovitih sela i vinograda nastaje fantastična kuhinja od domaćih namirnica. Životinje koje se slobodno vrzmaju po zelenim pašnjacima i poljima zaslužne su za jedinstvene sireve i meso, a Valtellina je poznata i po izvrsnom vinu.

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak" Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja

Česta su i jela od heljde, hraniteljice sjevera Italije koja se koristi u raznim receptima. Pizzoccheri, kratki, ali široki rezanci od heljdinog brašna imaju počasno mjesto na stolu. Valtellina je do kraja 19. stoljeća živjela od heljde, ali danas se uzgaja u puno manjim količinama, uglavnom u Tegliu.

Proizvodnja heljde drastično je pala s porastom industrijalizacije pa ju je zamijenila unosnija pšenica. S vremenom su se i pizzoccheri počeli pripremati sa sve manje heljde. No upravo se u Tegliu mogu pronaći restorani u kojima se i dalje kultni rezanci mogu pronaći u izvornom obliku. Kako bi se sačuvala tradicija određeno je kako pravi pizzoccheri di Teglio moraju sadržavati najmanje 75% heljdinog brašna te 25% pšeničnog brašna i vode. Tjestenina treba biti široka 5 mm, dugačka 7-8 cm i debela 2-3 mm.

Ipak, stroži gastronomi ne priznaju ni zrno pšenice u pizzoccherima koji su se nekoć radili isključivo od heljde, a posljednjih je godina i sve veća potražnja za tjesteninom bez glutena. No gluten iz pšenice olakšava pripremu, kao i trajanje tjestenine.

Za pizzocchere se najprije voda miješa s heljdinim brašnom i zatim mijesi na radnoj površini. Potom se razvalja i reže na pravokutnike pa na tanke trake, kuha i poslužuje se kuhanim krumpirom i keljom te prelije mješavinom lokalnog sira i maslaca s češnjakom.

Sastojci za pizzocchere:

  • 500 g heljdinog brašna
  • 200 g maslaca
  • 250 g sira (Valtellina Caser ili fontina, gruyere…)
  • 150 g Parmigiana Reggiana
  • 200 g kelja
  • 250 g krumpira
  • 1 režanj češnjaka
  • papar po ukusu
  • voda

Priprema pizzocchera:

  1. Kelj operite, očistite i narežite na trakice. Krumpir operite, ogulite i narežite na kockice od 2 cm. Češnjak tanko narežite.
  2. Postupno miješajte heljdino brašno s vodom dok ne dobijete tijesto, a zatim ga mijesite oko dvije minute, dodajući heljdino brašno na radnu plohu po potrebi.
  3. Tijesto razvaljajte na mramornoj ili drvenoj dasci za tijesto na debljinu od oko 2-3 mm i izrežite ga na dva pravokutnika od 7-8 cm. Složite listove jedan na drugi i izrežite ih na trake širine 5 mm. Tjesteninu je najbolje odmah skuhati jer predugim stajanjem postaje lomljiva.
  4. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode s krumpirom, a nakon otprilike 5 minuta dodajte kelj. Nastavite kuhati dodatnih pet minuta, ili dok kelj i krumpir ne omekšaju, zatim dodajte tjesteninu i kuhajte 10 minuta.
  5. Otopite maslac u plitkoj posudi i zatim dodajte narezani češnjak, pirjajte na srednjoj vatri dok se ne pojave smeđe mrlje.
  6. Polovicu mješavine tjestenine i povrća šupljikavom žlicom izvadite iz posude, premjestite je u vatrostalnu posudu ili u plići lonac i pospite naribanim sirom. U jelo dodajte preostalu mješavinu povrća i tjestenine te pospite sirom. Prelijte maslacem i poslužite posuto svježe mljevenim paprom.

Tvrdo meso, bezokusna riža: 10 čestih pogrešaka zbog kojih jela nisu dovoljno fina Riža s rajčicama i limunom Riža Svinjski kotleti u finom umaku +4 Češnjak

 

  • #Recepti
  • #pizzoccheri
  • #Italija
  • #heljda
  • #sir
  • #talijanska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Vikend pun dobre zabave: Što vas sve čeka na završnici Oktobeer Festa
5 šatora
Vikend pun dobre zabave: Što vas sve čeka na završnici Oktobeer Festa
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Justus Reid počastio sve koji rade na njegovoj kući
svaka čast!
Top! Ovako je Amerikanac iz Supertalenta iznenadio susjede koji mu pomažu s kućom koju je kupio za 5000 eura
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Anna Silva o Viniciusu: "On je opsjednut seksom"
"SAMO O TOME GOVORI"
Djevojka o ponajboljem, ali i najomraženijem nogometašu svijeta: "On je opsjednut seksom"
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
e to je fešta!
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Focaccia di Recco
Focaccia di Recco

Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zuppa Inglese Hrana i piće
    Zuppa inglese

    Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

  • Focaccia di Recco Hrana i piće
    Focaccia di Recco

    Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

  • Tomaxelle Hrana i piće
    Putujemo okusima

    Talijani ih obožavaju: Recept za neodoljive teleće rolice u finom umaku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close