Stalno bih kuhala i stalno bih jela.. to je moje stanje. Kuhanje je ok, jer ne kuham samo za sebe, pa su ljudi sretni ali ovo drugo i nije neka sreća, barem ne za moj organizam. :) Zato sam stalno u potrazi za što manje kaloričnim i što zdravijim receptima, ali da su i fini, naravno, piše Barbara koju možete pratiti na blogu Foodiona, njenoj Facebook stranici i YouTube kanalu.

Brownie torta od prosa, je sve to – ne previše kalorična, zdrava, bez glutena, bez laktoze i fina, jako jako fina! Jasno mi je bilo da sam pogodila pravu stvar čim sam objavila fotku na fb i kad je krenula lavina upita i komentara u grupi: Recept?? Kad će recept? U želji da ne čekate dugo i da što prije priremite ovaj desert svojim ukućanima donosim vam recept.

P.s. recept sam manje-više radila 'od oka' ali ću se potruditi napisati što točnije mjere! :)

Brownie torta od prosa

Sastojci:

1/2 šalica prosa
1 i pol šalica vode
malo soli
2 žlice meda
5 žlica kokosovog brašna
50 - 80 ml bademovog mlijeka
2 jaja
2 žlice sirovog kakaa
4 žlice kokosovog ulja
3-5 žlica krupno sjeckanih oraha
Tamna čokolada za preljev

Priprema:

1. U posudu stavite 1 i pol šalicu vode, posolite i pustite da zavrije.

2. U ključalu vodu dodajte 1/2 šalice prosa, koji ste prethodno isprali pod mlazom hladne vode.

3. Kuhajte proso 20-tak minuta dok ne upije svu vodu i ostavite ga da se ohladi.

4. Upalite pećnicu na 180°C.

5. U zdjeli pomiješajte jaja, med, kakao, kokosovo brašno, orahe, bademovo mlijeko i kokosovo ulje.

6. Zatim dodajte hladan proso i sve dobro promiješajte da se sjedini.

7. U kalup za torte u koji ste prethodno stavili papir za pečenje prebacite smjesu i stavite u pećnicu na 40-45 minuta. Čačkalicom provjerite da li je pečeno.

8. Kad se torta ohladi možete dodati preljev od tamne čokolade i kokosovog ulja.

Ako imate želju za slatkim, ovdje potražite još inspiracije u našem Tjednu čokolade!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju