• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #namirnica tjedna

Za snagu i užitak: Namirnica sportaša koja vam može poslužiti kao dobra zamjena za rižu

Najprije na jelovnicima gladijatora, a zatim i u tanjurima sportaša - ječam je svestrana namirnica koja je s vremenom nepravedno pala u drugi plan, a tu nepravdu možemo ispraviti ričetom, orzottom i finim kašama...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.01.2024 15:54 komentari
viber Created with Sketch.
Ječam - 6
Ječam - 6 (Foto:Shutterstock)

Galerija Ječam - 7 3 Ječam - 6 3 Ječam - 5 3 Ječam - 4 3

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

Oljušteni ili cjeloviti, u obliku brašna, pahuljica ili griza, ječam je izrazito svestrana namirnica. Osim u tanjurima, nalazimo ga i u čašama i šalicama; ječam se koristi za proizvodnju viskija i piva te prži i melje kako bi zamijenio kavu. Pronalazimo ga i kao zaslađivač: ječmeni slad.

Ječam je bio i jedna od prvih valuta koja se pojavila oko 3000. pr. Kr. u Mezopotamiji. Pretpostavlja se kako šekel (skupni naziv za brojne antičke jedinice za težinu i valute) potječe od akadske riječi she, što znači - ječam. Najstariji šekeli nisu bili jedinice za novac nego mjera za težinu, u doba kada novac još nije postojao. Najčešće korištena mjera za ječam bila je sila, koja je približno iznosila jedan kilogram, odnosno litru. Stoga su se u davno vrijeme izrađivale i posude koje su imale tu mjeru, a trgovalo se silama ječma.

Kvinoja s povrćem pripremljena u jednom loncu Hrana i piće Tanjur zdravlja i senzacionalnih okusa: Najlakši recept za finu kvinoju

U antičkoj Grčkoj ječam se koristio za pripremu kruha, a našao se i u tanjurima rimskih gladijatora – kao namirnica koja daje snagu.  Stoga ne čudi da ječam obiluje bjelančevinama: u stotinu grama naći ćete oko 12 grama proteina, što sportaši itekako cijene na svojim jelovnicima. Osim toga, ima i oko 350 kalorija, ali i značajne količine ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom i drugim mineralima te vitaminima iz skupine B. Ječam se preporučuje za bolju probavu i zdravlje srca, protiv dijabetesa, žučnih kamenaca i visokog kolesterola, a prijatelj je i mršavljenja. Iako ječam sadrži manje glutena nego pšenica, ne spada u kategoriju bezglutenskih namirnica.

Ječam - 2 Ječam - 2 (Foto: Shutterstock)

Prije nego ga je zamijenila pšenica, ječam je bio glavna žitarica na Mediteranu, a sve do 16. stoljeća u Europi je bio česta namirnica za pripremu kruha. Iako mu je popularnost s vremenom padala, i dalje se nastavio dodavati u variva i juhe, kao i kaše.

Čak je i u Kini ječam bio zvijezda jelovnika, osobito u krajevima koji nisu bili pogodni za uzgoj riže. Kuhao se na pari, koristio za pripremu slastica ili zaslađivanje jela. Danas su jedino Tibetanci ostali vjerni ječmu, koji ga jedu više od drugih naroda na svijetu. Kod nas se najčešće na policama može naći oljušteni ječam, koji je najpopularniji u kombinaciji s grahom. Osim ričeta, ječam često služi kao zamjena za rižu. U Istri i Italiji je osobito popularan orzotto, kremasti "rižoto od ječma". U kreativnoj i zdravoj kuhinji, ječam se koristi i kao dodatak sarmama te punjenim paprikama, umjesto riže, a nađe se i u slatkim varijantama za doručak.

Ječam - 3 Ječam - 3 (Foto: Shutterstock)

Lagana za želudac, s puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, ječmena kaša se preporučuje kao hranjivi doručak koji će vas dugo držati sitima.Kuhanom ječmu se dodaju mlijeko ili jogurt, svježe ili suho voće, kompoti, orašasti plodovi i začini poput cimeta. Ječam fino upija arome i okuse pa je i izvrstan prilog gulašima ili umacima. Ponegdje u svijetu se voda od kuhanja ječma ne baca, nego poslužuje kao ljekoviti, topli ili hladni, napitak uz dodatak limuna.

Popečci od slatkog krumpira Hrana i piće Bolje od falafela? Recept za popečke od krumpira koje morate probati

Ječam se preporučuje namočiti, a zatim kuhati u omjeru 1:3 u korist vode. I dok će biserni ječam omekšati za 25-30 minuta, cjelovitom će trebati 40-45 minuta. Također, kuhati ga možete i u temeljcu ili juhi. U slučaju da odlučite napraviti „rižoto“ od ječma ne trebate ga prethodno kuhati, a recept potražite u nastavku.

Sasojci za orzotto s graškom:

  • 500 g ječma 
  • 150 g pancete
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 500 g smrznutog graška
  • ½ limuna
  • 1 mali svežanj bosiljka
  • 75 g parmezana + za posluživanje
  • sol

Priprema orzotta s graškom: 

  1. Pancetu narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Bosiljak nasjeckajte. Parmezan naribajte. Limun iscijedite i naribajte mu koricu.
  2. Pancetu pržite u velikoj, dubokoj tavi dok ne postane hrskava pa je izvadite šupljikavom žlicom, prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Smanjite vatru, dodajte luk zajedno s prstohvatom soli i pržite na masnoći koju je pustila panceta 7 minuta. Dodajte češnjak i nastavite pržiti još minutu ili dok ne zamiriši.
  3. Pojačajte vatru i umiješajte ječam. Pržite 2 minute uz stalno miješanje, zatim ulijte 500 ml temeljca i pustite da lagano kuha. Dolijevajte još temeljca uz stalno miješanje dok ječam ne upije tekućinu (slično kao kod kuhanja rižota).
  4. Nakon 5 minuta umiješajte grašak i pustite da zakuha. Nastavite dodavati preostali temeljac, miješajući na srednje jakoj vatri. Kuhajte 10 minuta, ili dok se ječam ne skuha. Dodajte limunovu koricu i sok, bosiljak, parmezan i prženu pancetu. Začinite po ukusu, zatim poklopite i ostavite da odstoji 2 minute. Posipajte parmezanom – i uživajte.

Lagano, ali zasitno: Fini recepti koji vraćaju u život nakon blagdanskih bakanalija Juha Grah +0 Piletina u umaku od senfa i gljiva

 

  • #namirnica tjedna
  • #kako kuhati
  • #što kuhati
  • #ječam
  • #ričet
  • #orzotto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Jesen u Lijepoj Našoj: gdje u berbu kestena i gljiva
Juhe, rižoti...
Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali ne i okusa
Festival sira
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Bijele lazanje
Festival sira

Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa

Umjesto bešamela u njih ide krem sir, ali i svježi sir, svježa mozzarella, cheddar i gauda. Kome nije dovoljno – može ih posuti i parmezanom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close