Oljušteni ili cjeloviti, u obliku brašna, pahuljica ili griza, ječam je izrazito svestrana namirnica. Osim u tanjurima, nalazimo ga i u čašama i šalicama; ječam se koristi za proizvodnju viskija i piva te prži i melje kako bi zamijenio kavu. Pronalazimo ga i kao zaslađivač: ječmeni slad.

Ječam je bio i jedna od prvih valuta koja se pojavila oko 3000. pr. Kr. u Mezopotamiji. Pretpostavlja se kako šekel (skupni naziv za brojne antičke jedinice za težinu i valute) potječe od akadske riječi she, što znači - ječam. Najstariji šekeli nisu bili jedinice za novac nego mjera za težinu, u doba kada novac još nije postojao. Najčešće korištena mjera za ječam bila je sila, koja je približno iznosila jedan kilogram, odnosno litru. Stoga su se u davno vrijeme izrađivale i posude koje su imale tu mjeru, a trgovalo se silama ječma.

Kvinoja s povrćem pripremljena u jednom loncu Hrana i piće Tanjur zdravlja i senzacionalnih okusa: Najlakši recept za finu kvinoju

U antičkoj Grčkoj ječam se koristio za pripremu kruha, a našao se i u tanjurima rimskih gladijatora – kao namirnica koja daje snagu.  Stoga ne čudi da ječam obiluje bjelančevinama: u stotinu grama naći ćete oko 12 grama proteina, što sportaši itekako cijene na svojim jelovnicima. Osim toga, ima i oko 350 kalorija, ali i značajne količine ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom i drugim mineralima te vitaminima iz skupine B. Ječam se preporučuje za bolju probavu i zdravlje srca, protiv dijabetesa, žučnih kamenaca i visokog kolesterola, a prijatelj je i mršavljenja. Iako ječam sadrži manje glutena nego pšenica, ne spada u kategoriju bezglutenskih namirnica.

Ječam - 2 Ječam - 2 (Foto: Shutterstock)

Prije nego ga je zamijenila pšenica, ječam je bio glavna žitarica na Mediteranu, a sve do 16. stoljeća u Europi je bio česta namirnica za pripremu kruha. Iako mu je popularnost s vremenom padala, i dalje se nastavio dodavati u variva i juhe, kao i kaše.

Čak je i u Kini ječam bio zvijezda jelovnika, osobito u krajevima koji nisu bili pogodni za uzgoj riže. Kuhao se na pari, koristio za pripremu slastica ili zaslađivanje jela. Danas su jedino Tibetanci ostali vjerni ječmu, koji ga jedu više od drugih naroda na svijetu. Kod nas se najčešće na policama može naći oljušteni ječam, koji je najpopularniji u kombinaciji s grahom. Osim ričeta, ječam često služi kao zamjena za rižu. U Istri i Italiji je osobito popularan orzotto, kremasti "rižoto od ječma". U kreativnoj i zdravoj kuhinji, ječam se koristi i kao dodatak sarmama te punjenim paprikama, umjesto riže, a nađe se i u slatkim varijantama za doručak.

Ječam - 3 Ječam - 3 (Foto: Shutterstock)

Lagana za želudac, s puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, ječmena kaša se preporučuje kao hranjivi doručak koji će vas dugo držati sitima.Kuhanom ječmu se dodaju mlijeko ili jogurt, svježe ili suho voće, kompoti, orašasti plodovi i začini poput cimeta. Ječam fino upija arome i okuse pa je i izvrstan prilog gulašima ili umacima. Ponegdje u svijetu se voda od kuhanja ječma ne baca, nego poslužuje kao ljekoviti, topli ili hladni, napitak uz dodatak limuna.

Popečci od slatkog krumpira Hrana i piće Bolje od falafela? Recept za popečke od krumpira koje morate probati

Ječam se preporučuje namočiti, a zatim kuhati u omjeru 1:3 u korist vode. I dok će biserni ječam omekšati za 25-30 minuta, cjelovitom će trebati 40-45 minuta. Također, kuhati ga možete i u temeljcu ili juhi. U slučaju da odlučite napraviti „rižoto“ od ječma ne trebate ga prethodno kuhati, a recept potražite u nastavku.

Sasojci za orzotto s graškom:

  • 500 g ječma 
  • 150 g pancete
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 500 g smrznutog graška
  • ½ limuna
  • 1 mali svežanj bosiljka
  • 75 g parmezana + za posluživanje
  • sol

Priprema orzotta s graškom: 

  1. Pancetu narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Bosiljak nasjeckajte. Parmezan naribajte. Limun iscijedite i naribajte mu koricu.
  2. Pancetu pržite u velikoj, dubokoj tavi dok ne postane hrskava pa je izvadite šupljikavom žlicom, prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Smanjite vatru, dodajte luk zajedno s prstohvatom soli i pržite na masnoći koju je pustila panceta 7 minuta. Dodajte češnjak i nastavite pržiti još minutu ili dok ne zamiriši.
  3. Pojačajte vatru i umiješajte ječam. Pržite 2 minute uz stalno miješanje, zatim ulijte 500 ml temeljca i pustite da lagano kuha. Dolijevajte još temeljca uz stalno miješanje dok ječam ne upije tekućinu (slično kao kod kuhanja rižota).
  4. Nakon 5 minuta umiješajte grašak i pustite da zakuha. Nastavite dodavati preostali temeljac, miješajući na srednje jakoj vatri. Kuhajte 10 minuta, ili dok se ječam ne skuha. Dodajte limunovu koricu i sok, bosiljak, parmezan i prženu pancetu. Začinite po ukusu, zatim poklopite i ostavite da odstoji 2 minute. Posipajte parmezanom – i uživajte.

Lagano, ali zasitno: Fini recepti koji vraćaju u život nakon blagdanskih bakanalija Juha Grah Varivo s lećom fakes +2 Salata od tune/Ilustracija

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju