Amarant je sve popularnija bezglutenska žitarica, čije ime sugerira besmrtnost, što puno govori o njezinu blagotvornom djelovanju na organizam i nutritivnim vrijednostima. Zdrave tvari nalaze se i u unutrašnjosti zrna, a ne samo ovojnici, pa se tijekom kuhanja gubi manje hranjivih sastojaka u odnosu na druge žitarice.

Zahvaljujući neutralnom okusu lako se kombinira s drugim žitaricama i u kuhinji ima široku primjenu. Odličan je dodatak varivima ili nadjev povrću te zamjena za rižu uz meso ili ribu. Da bi omekšao, amarant je potrebno kuhati oko 20 minuta, najbolje na laganoj vatri uz često miješanje.

Ekspandirani (napuhani) amarant nije potrebno kuhati pa je praktičan dodatak zobenoj kaši, ali i slasticama.

Dobrobiti amaranta:

1. Obiluje bjelančevinama, a jedno njegovo zrno sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.

2. Ima i visok udio vlakana koja su odlični saveznici probave i vitke linije te ostavlja dug osjećaj sitosti, zbog čega se preporučuje onima koji žele skinuti višak kilograma.

3. Amarant obiluje zdravim masnim kiselinama koje čuvaju srce i krvne žile te potiču izgradnju tkiva, a osobito mišića, zbog čega se preporučuje sportašima.

4. Nutritivno jedna od najzdravijih žitarica, sadrži brojne minerale kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice obiluje manganom te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom. Koktel zdravih sastojaka podiže imunitet i jača organizam za prevenciju bolesti.

5. Amarant ne sadrži gluten i lako je probavljiv, stoga je dobar izvor hranjivih sastojaka kad je organizam oslabljen.

6. Superzdrava žitarica od davnina se koristila kao namirnica za podizanje energije i jačanje izdržljivosti.

7. Ljubitelji amaranta imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, lošeg kolesterola i hipertenzije, zbog čega bi se zdrava zrna trebala češće naći na tanjuru.

Hrana za zdravo srce: 5 namirnica koje čiste krvne žile Avokado Žitarice - 3 Češnjak - 5 +3 Češnjak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju