Bulgur je izvrsna žitarica. Hranjiv je i zdrav, preporučuje se za bildanje probave i želuca, a ne fali mu niti vlakana, vitamina i minerala. Osim toga, odlična je zamjena za rižu pa ne čudi da se češće nađe na jelovnicima početkom godine, barem kod onih ljudi koje uhvati žar novogodišnjih promjena i zdravih odluka.
U potrazi za kreativnim receptima s bulgurom, zavirili smo u tursku kuhinju, gdje je omiljen u jelu koje se zove lahana sarmasi, ili dolmasi. Iza kompliciranog imena krije se sarma, ali nešto zdravija od one na koju smo navikli jer rižu mijenja bulgur, a umjesto kiselog kupusa ide obični.
U omotaču od kupusa pronaći ćete mljevenu junetinu, janjetinu ili mješavinu mesa, luk, kao i začine poput čilija, kopra, metvice… no dosta priče, bacimo se na posao.
Lagano, ali zasitno: Fini recepti koji vraćaju u život nakon blagdanskih bakanalija +2
Sastojci za tursku sarmu s bulgurom:
- 1 velika glavica kupusa
- 400 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili mješavina)
- 200 g bulgura
- 2 glavice luka
- 1 žlica paste od rajčice
- 2 žličice mljevene paprike
- 2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- ½ žličice čilija u listićima
- ½ šalice nasjeckanog peršina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
- 1 žličica sušene metvice
Ostalo:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica paste od rajčice
- ½ žličice soli
- 750 ml vode.
Sarma s bulgurom (Foto: Shutterstock)
Priprema turske sarme s bulgurom:
- Skinite prve vanjske listove kupusa, a jezgru odrežite. Glavicu kupusa stavite u veliki lonac kipuće vode na 8 do 10 minuta ili dok malo ne omekša. Nemojte je prekuhati jer će se listovi teško savijati. (Alternativno, možete oguliti listove kupusa i blanširati ih u serijama od nekoliko minuta dok malo ne omekšaju i postanu savitljivi). Premjestite kupus u cjedilo i ostavite da se ohladi. Zatim odvojite listove.
- Stavite mljeveno meso, luk narezan na kockice, bulgur, pastu od rajčice, mljevenu papriku, sol, čili u listićima, svježe mljeveni papar, nasjeckano začinsko bilje, sušenu metvicu, malo maslinovog ulja i ½ šalice vode u veliku posudu pa izmiješajte žlicom ili rukama.
- Na dno velikog lonca dodaje maslinovog ulja i vanjske listove kupusa kako se sarma ne bi zalijepile. Ostale listove nadjenite otprilike po žlicom nadjeva pa smotajte sarme, ali ne prečvrsto, jer bulguru treba prostora da se proširi tijekom kuhanja. Složite sarme u lonac.
- U drugom loncu pomiješajte maslinovo ulje, pastu od rajčice i sol, dodajte vruću vodu i zakuhajte. Maknite s vatre pa prelijte sarmu i stavite je kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Prema potrebi dolijevajte još vode.
Recept za slasnu poticu zbog koje srce (i želudac) vuku na Bled +1