Bez glutena, s malo masti i s čak 6 grama proteina na četvrtinu šalice, heljda je zdrava namirnica koja se lako pretvara u raznovrsna slasna jela. Može poslužiti umjesto zobene kaše za doručak ili zamjena za rižu u kašotu – odnosno „rižotu“ od heljde

Od neutralne kaše do priloga punog okusa potrebno je tek nekoliko dodataka, poput primjerice temeljca ili soka od pečenja kojim se može podlijevati tijekom kuhanja. Ne zaboravite i začine poput češnjaka, chillija ili kurkume, koje slobodno dodajte tekućini u kojoj se kuha.

Hrskava heljda odlična je u salatama, kao dodatak povrću, mesu, ali i tjestenini i riži. Uz dodatak šećera, karamelizirana i hrskava heljda savršen je dodatak zobenoj kaši, palačinkama, voćnim kompotima i drugim poslasticama. Priprema nije komplicirana. Dovoljno je preko noći namočiti šalicu heljde, ocijediti je i isprati sljedeće jutro pa zagrijati s malo kokosova ulja i šećera ili omiljenih začina pa peći dok ne postane hrskava.

Sastojci za hrskavu heljdu:

1 šalica heljde
1 žlica kokosova ulja
1-2 žličice mješavine suhih začina (češnjak u prahu, chilli, origano…)

Priprema:

1. Namočite heljdu preko noći da omekša i nabubri.

2. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

3. Ocijedite i temeljito isperite heljdu pa je zagrijte u loncu miješajući na vatri da ispari višak vode, oko 5 minuta. Dodajte ulje i začine pa promiješajte i kuhajte oko 2 minute.

4. Rasporedite heljdu u limu obloženom papirom za pečenje. Pecite u pećnici 12 do 17 minuta, ili dok ne porumeni. Povremeno promiješajte ili protresite lim da heljda ne zagori.

Savjet: Želite li slatku, karameliziranu heljdu, umjesto začina u receptu iskoristite 3 žlice kokosova šećera. Nakon pečenja pričekajte da se potpuno ohladi pa je tek zatim pospremite u staklenke ili dodajte jelima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju