I ovoga tjedna donosimo vam tjedni jelovnik sa sedam jela i sedam lakih recepata koji su nadahnuti internacionalnim svjetskim kuhinjama. Pripremite pečeno pile, ali u slatko-kiselom umaku i s hrskavom kožicom, o kojoj će se pričati još tjednima.

Otkrijte zašto Nijemci vole bratkartoffeln – prženi krumpir s dodatkom slanine i luka, a Marokanci obožavaju varivo od junetine i slanutka. Subotu smo već tradicionalno rezervirali za pripremu slastice – ovoga tjedna za cheesecake bez trunke sira.

PONEDJELJAK, 22. 5. – VEGETARIJANSKA MUSAKA

Mljeveno meso u tradicionalnoj musaki zamijenite za kombinaciju kuhane leće i nasjeckanih gljiva, a umjesto tjestenine upotrijebite kriške narezanog patlidžana. Za #MEATLESSMONDAY predlažemo vegetarijansku verziju musake. Recept pronađite ovdje.

UTORAK, 23. 5. - VARIVO S JUNETINOM I SLANUTKOM

Ovo marokansko varivo od junetine i slanutka prava je proteinska bomba. Ako je želite poslužiti na tradicionalan način, ali i "rastegnuti" jelo na više porcija – skuhajte i kus-kus. Evo i što trebate napraviti.

Američki gulaš Američki gulaš (Foto: Shutterstock)

SRIJEDA, 24. 5. – PRŽENI KRUMPIR SA SLANINOM

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus daje mu slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak i za večeru. Imamo i recept.

ČETVRTAK, 25. 5. – AMERIČKI GULAŠ S TJESTENINOM

Američki gulaš ima malo veze s klasičnim mađarskim gulašem. U njega idu mljeveno meso, makaroni, pa čak i umak od soje. Evo kako se priprema.

PETAK, 26. 5. – POHANI OSLIĆ U TORTILJI

Inspirirajte se meksičkom kuhinjom, napravite pohane osliće i poslužite ih u tortiljama s kriškama avokada, zelenom salatom i povrćem po želji. Okus oslića dovoljno je neutralan da se izvrsno slaže s raznovrsnim začinima – po želji možete dodati i malo čilija. Evo i recepta.

Cheesecake bez sira Cheesecake bez sira (Foto: Shutterstock)

SUBOTA, 27. 5. – VEGANSKI CHEESECAKE

Ljubitelji ste cheesecakea, ali ne smijete ili ne želite jesti sir? Nema problema. Donosimo vam recept za vegansku "tortu od sira" koja kao alternativu koristi indijske oraščiće. Riječ je o orašastom voću punom proteina koje izvrsno zasićuje.

NEDJELJA, 28. 5. – PEČENO PILE

Kakav bi to nedjeljni ručak bio bez finog pečenja? Predlažemo vam klasično pečeno pile koje se priprema u slatko-ljutoj kombinaciji čili papričice, svježeg đumbira i češnjaka sa smeđim šećerom, mladim lukom i uljem.

Ako želite biti sigurni da će kožica pečenog pileta biti hrskava, a meso mekano – namačite pticu u slanoj začinskoj otopini barem sat vremena prije termičke obrade, a najbolje bi bilo noć prije pečenja. Evo i recepta.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja će biti gotova za 30 minuta ili manje Američke pogačice s čokoladom Pečeni krumpir s piletinom i špekom Stir fry riža +0 Tjestenina s kobasicama u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju