Ako ne jedete meso ili ste smanjili unos mesnih proizvoda musaku možete napraviti s lećom.

Donosimo vam vegetarijansku verziju musake u kojoj će uživati sve generacije.

Sastojci za vegetarijansku musaku:

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vode
  • 400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 200 g nekuhane leće
  • 200 g šampinjona
  • 60 g naribanog parmezana za bešamel
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 srednje velika patlidžana
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice bijelog brašna
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • naribani sir za posipanje po želji

Musaka Hrana i piće Recept za pravu musaku u kojoj ćete uživati kao grčki bogovi

Priprema vegetarijanske musake:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Operite patlidžan i narežite ga na deblje kriške. Položite kriške patlidžana na lim za pečenje i svaki posolite s obje strane. Pustite da patlidžan tako „odmara“ 10-ak minuta. Potom papirnatim ubrusom uklonite svu tekućinu koja se pojavila na kriškama patlidžana.
  3. Premažite kriške patlidžana s malo maslinovo ulja i stavite ih peći u jednom sloju u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane.
  4. U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk i šampinjone dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  5. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko jedne minute.
  6. Dodajte leću, rajčicu iz konzerve i vodu. Začinite s origanom, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok leća ne omekša. Ako vam se umak čini previše gust, dodajte još vode.
  7. U drugom loncu rastopite maslac i umiješajte u njega brašno. Postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne dobijete grudice. Kuhajte umak oko pet minuta, a potom dodajte naribani parmezan i miješajte sve zajedno dok se sir ne rastopi. Posolite i popaprite po želji.
  8. U pravokutnoj vatrostalnoj posudi položite red pečenog patlidžana, preko toga dodajte polovicu smjese na bazi leće. Prekrijte leću s još jednim redom pečenog patlidžana i leće. Na vrh prelijte bešamel i dodajte naribani sir po želji.
  9. Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30 minuta dok se svi okusni ne sljube, a sir ne rastopi. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Bez jaja, želatine i bijelog šećera: Blagdanski recepti i trikovi za zdravlje ljudi - i planeta +0 Kuzu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju