Ako ne jedete meso ili ste smanjili unos mesnih proizvoda musaku možete napraviti s lećom.
Donosimo vam vegetarijansku verziju musake u kojoj će uživati sve generacije.
Sastojci za vegetarijansku musaku:
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- 400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 200 g nekuhane leće
- 200 g šampinjona
- 60 g naribanog parmezana za bešamel
- 3 češnja češnjaka
- 2 srednje velika patlidžana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice bijelog brašna
- 1 luk
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol i papar po želji
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- naribani sir za posipanje po želji
Priprema vegetarijanske musake:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Operite patlidžan i narežite ga na deblje kriške. Položite kriške patlidžana na lim za pečenje i svaki posolite s obje strane. Pustite da patlidžan tako „odmara“ 10-ak minuta. Potom papirnatim ubrusom uklonite svu tekućinu koja se pojavila na kriškama patlidžana.
- Premažite kriške patlidžana s malo maslinovo ulja i stavite ih peći u jednom sloju u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane.
- U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk i šampinjone dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte leću, rajčicu iz konzerve i vodu. Začinite s origanom, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok leća ne omekša. Ako vam se umak čini previše gust, dodajte još vode.
- U drugom loncu rastopite maslac i umiješajte u njega brašno. Postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne dobijete grudice. Kuhajte umak oko pet minuta, a potom dodajte naribani parmezan i miješajte sve zajedno dok se sir ne rastopi. Posolite i popaprite po želji.
- U pravokutnoj vatrostalnoj posudi položite red pečenog patlidžana, preko toga dodajte polovicu smjese na bazi leće. Prekrijte leću s još jednim redom pečenog patlidžana i leće. Na vrh prelijte bešamel i dodajte naribani sir po želji.
- Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30 minuta dok se svi okusni ne sljube, a sir ne rastopi. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Bez jaja, želatine i bijelog šećera: Blagdanski recepti i trikovi za zdravlje ljudi - i planeta +0