Pečeno pile bit će još finije ako ga termički obradite u finoj kombinaciji začina. Mi vam donosimo recept za slatko-ljutu kombinaciju koja kombinira čili papričicu, svježi đumbir i češnjak sa smeđim šećerom, mladim lukom i uljem.
Dodatnu dubinu okusa dat će pimento, umak od soje sa smanjenim udjelom soli, dimljena mljevena paprika i kumin.
Ako želite biti sigurni da će kožica pečenog pileta biti hrskava, a meso mekano – namočite pticu u slanoj začinskoj otopini barem sat vremena prije termičke obrade, a najbolje bi bilo noć prije pečenja.
Važno je dobro posušiti pile prije nego što ga prekrijete začinskom pastom i stavite peći.
Sastojci za slatko-ljuto pečeno pile:
- 1 pile
- 2 žlice ulja
- 1 čili papričica
- 1 češanj češnjaka
- 1 mladi luk
- 1 žlica pimenta
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- ½ žlice svježe naribanog đumbira
- ½ čajne žličice dimljene mljevene paprike u prahu
- ½ čajne žličice kumina
Sastojci za tekućinu za namakanje:
- 2 l vode
- 130 g soli
- 100 g šećera
- 2 žlice papra u zrnu
- 1 lovorov list
Priprema slatko-ljutog pečenog pileta:
- Namočite pile u tekućini barem sat vremena prije pečenja ili preko noći. Vodu pomiješajte sa soli, šećerom, paprom i lovorovim listom. Zagrijte tekućinu dok se šećer i sol ne rastope. Ohladite tekućinu do kraja (možete dodati i kockice leda), pa uronite pile u nju.
- U blenderu ili sjeckalici povrća pretvorite čili papričicu, mladi luk, češnjak i đumbir u pastu. Pomiješajte s ostalim začinima i uljem.
- Izvadite pile iz tekućine i detaljno ga osušite papirnatim ručnicima. Što više uklonite tekućine s površine ptice, to će kožica biti hrskavija nakon pečenja.
- Premažite dobivenu pastu preko pileta.
- Pile stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena, odnosno dok temperatura u najdebljem dijelu pileta ne dosegne 72 Celzijeva stupnja.
- Pustite da pile „odmori“ barem 10-ak minuta prije nego što ga narežete i poslužite. Dobar tek!
Spoj nespojivog: Recept za sočnu piletinu u jabukama s rižom za one koji vole eksperimentirati u kuhinji +9