Pečeno pile bit će još finije ako ga termički obradite u finoj kombinaciji začina. Mi vam donosimo recept za slatko-ljutu kombinaciju koja kombinira čili papričicu, svježi đumbir i češnjak sa smeđim šećerom, mladim lukom i uljem.

Dodatnu dubinu okusa dat će pimento, umak od soje sa smanjenim udjelom soli, dimljena mljevena paprika i kumin.

Ako želite biti sigurni da će kožica pečenog pileta biti hrskava, a meso mekano – namočite pticu u slanoj začinskoj otopini barem sat vremena prije termičke obrade, a najbolje bi bilo noć prije pečenja.

Važno je dobro posušiti pile prije nego što ga prekrijete začinskom pastom i stavite peći.

Sastojci za slatko-ljuto pečeno pile:

  • 1 pile
  • 2 žlice ulja
  • 1 čili papričica
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 1 žlica pimenta
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
  • ½ žlice svježe naribanog đumbira
  • ½ čajne žličice dimljene mljevene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice kumina

Sastojci za tekućinu za namakanje:

  • 2 l vode
  • 130 g soli
  • 100 g šećera
  • 2 žlice papra u zrnu
  • 1 lovorov list

Priprema slatko-ljutog pečenog pileta:

  1. Namočite pile u tekućini barem sat vremena prije pečenja ili preko noći. Vodu pomiješajte sa soli, šećerom, paprom i lovorovim listom. Zagrijte tekućinu dok se šećer i sol ne rastope. Ohladite tekućinu do kraja (možete dodati i kockice leda), pa uronite pile u nju.
  2. U blenderu ili sjeckalici povrća pretvorite čili papričicu, mladi luk, češnjak i đumbir u pastu. Pomiješajte s ostalim začinima i uljem.
  3. Izvadite pile iz tekućine i detaljno ga osušite papirnatim ručnicima. Što više uklonite tekućine s površine ptice, to će kožica biti hrskavija nakon pečenja.
  4. Premažite dobivenu pastu preko pileta.
  5. Pile stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena, odnosno dok temperatura u najdebljem dijelu pileta ne dosegne 72 Celzijeva stupnja.
  6. Pustite da pile „odmori“ barem 10-ak minuta prije nego što ga narežete i poslužite. Dobar tek!

Spoj nespojivog: Recept za sočnu piletinu u jabukama s rižom za one koji vole eksperimentirati u kuhinji Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 13 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 12 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 11 +9 Petra Sabljić: Piletina u jabukama s rižom - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju