Marokanska kuhinja obiluje i proteinima – u 100 grama junetine naći će se oko 26 grama proteina, a u 100 grama slanutka oko 19 grama. Baš zato donosimo vam recept za varivo koje je temeljeno na tim dvjema namirnicama.

Ako vam ni visoka količina proteina nije dovoljna da zadovoljite glad, varivo od junetine i slanutka poslužite preko kuhanog kus-kusa, što je čest prilog u Maroku.

Evo što vam je potrebno:

Slika nije dostupna Hrana i piće Više od 50 grama bjelančevina: Recept za proteinsko varivo bez ijednog komadića mesa

Marokansko varivo s junetinom i slanutkom
800 g narezane rajčice iz konzerve
500 g junetine (ili janjetine)
250 g kuhanog slanutka
1 l goveđeg temeljca
3-4 češnja češnjaka
2 žlice brašna
2 čajne žličice šećera
1 luk
komadić svježeg đumbira veličine 2 cm
1 žlica dimljene paprike u prahu
2 čajne žličice kumina
1 čajna žličica sjemenki kumina
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
limun za posluživanje
svježi korijandar ili peršin za posluživanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Zaboravljeni sastojak pun proteina! Recept za fino varivo koje se kuha za smiješan novac

Priprema:
1. Narežite junetinu na manje komade i uvaljajte je u brašno.

2. Zagrijte ulje u većem loncu i na njemu prepržite komadiće junetine da dobiju zlatnosmeđu boju.

3. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša.

4. Dodajte narezani češnjak i naribani đumbir, smanjite temperaturu i pirjajte nekoliko minuta.

5. Dodajte ostale začine – kumin i sjemenke kumina te dimljenu papriku. Pirjajte sve zajedno još oko pet minuta na vrlo laganoj temperaturi i pripazite da vam nešto ne izgori.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za brzo varivo s kobasicama i krumpirom gotovo za 20 minuta

6. Podlijte mesnim temeljcem i sjeckanim rajčicama. Pojačajte temperaturu. Kada tekućina zavrije, dodajte šećer, sol i papar po želji.

7. Poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko dva sata dok junetina je postane mekana.

8. Pred kraj kuhanja dodajte kuhani slanutak.

9. Poslužite s malo narezanog limuna i sa svježim začinskim biljem poput korijandra i/ili peršina. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako nemate pri ruci kuhanog slanutka, u varivo možete dodati i zelenu ili smeđu leću. Također, varivo možete napraviti i s janjetinom ili piletinom. Ako upotrebljavate piletinu, smanjite ukupno vrijeme kuhanja na štednjaku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju