Ljubitelji ste cheesecakea, ali ne smijete ili ne želite jesti sir? Nema problema.
Donosimo vam recept za veganski "tortu od sira" koja kao alternativu koristi indijske oraščiće. Riječ je o orašastom voću punom proteina koje izvrsno zasićuje
Sastojci za podlogu cheesecakea:
- 100 grama badema
- 100 grama oraha
- 175 grama mekih datulja bez koštica
- ¼ žlice soli
Sastojci za kremu cheesecakea:
- 450 grama indijskih oraščića
- 200 ml vrhnja od kokosa
- 100 ml javorova sirupa
- 70 ml kokosova ulja (rastopljenog)
- 2 limete
- 1 limun
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema veganskog cheesecakea:
- Indijske oraščiće namočite u vodi večer prije pripreme torte, ili barem nekoliko sati ranije kako bi omekšali.
- Ako nemate vremena za dugo namakanje, indijske oraščiće možete preliti i s vrućom vodom te ih tako pustiti oko sat vremena.
- U sjeckalici ili blenderu napravite podlogu za tortu od badema, oraha, mekih datulja i soli. Ljepljivu smjesu prstima utisnite u manji kalup za torte i stavite u hladnjak.
- Nadjev napravite u blenderu od omekšalih indijskih oraščića koje ste procijedili od vode, kokosova vrhnja, javorova sirupa, rastopljenog kokosova ulja, soka dvije limete, soka jednog limuna i ekstrakta vanilije.
- Miksajte smjesu sve dok ne postane glatka. Ako je smjesa prekisela, dodajte još malo javorova sirupa.
- Ovako pripremljenu smjesu prelijte preko podloge. Tortu stavite u hladnjak na pet do šest sati prije posluživanja. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3