Američki gulaš ima malo veze s klasičnim mađarskim gulašem. U njega idu mljeveno meso, makaroni, pa čak i umak od soje.
Evo kako se priprema:
Sastojci za američki gulaš:
- 900 grama mljevene junetine
- 1 l pilećeg temeljca
- 400 grama svježih rajčica
- 800 grama pelata iz konzerve
- 300 grama sušenih makarona
- 200 grama naribanog sira po želji
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 čajne žličice soli
- ½ čajne žličice papra
- 2 čajne žličice slatke paprike u prahu
- ½ čajne žličice bosiljka u prahu
- ½ čajne žličice timijana u prahu
- ½ čajne žličice origana u prahu
- ½ čajne žličice peršina u prahu
- 1-2 lovorova lista
- 2 žlice umaka od soje
- svježi peršin za ukrašavanje
Priprema američkog gulaša:
- U velikom loncu te na malo maslinova ulja prepržite kockice luka, a potom dodajte mljevenu junetinu. Prijajte dok meso ne posmeđi, a iz lonca ispari sva tekućina.
- Smjesu dobro posolite, poparite (dodajte i malo kajenskog papra ako imate) te ubacite sitno nasjeckan češnjak, slatku papriku u prahu, bosiljak, timijan, origano, peršin te lovorov list. Dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno oko tri minute.
- U meso dodajte pileći temeljac, svježu rajčicu i pelate iz konzerve koje ste isprali s otprilike 200 ml vode. Na kraju ubacite umak od soje.
- Sve dobro promiješajte i pustite da tekućina zavrije. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko pola sata.
- Nakon pola sata lagano povisite temperaturu, ubacite makarone u “gulaš”, promiješajte i kuhajte još oko 10 do 15 minuta, odnosno dok se tjestenina ne skuha.
- Na kraju kuhanja dodajte svježe nasjeckani peršin i naribani sir. Sve zajedno promiješajte i poslužite toplo. Dobar tek!
Kako chef John s YouTube kanala Food Wishes priprema američki gulaš, pogledajte u njegovu videu: