Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak.

Prvi je korak odabir krumpira, a najbolji je izbor voštani, koji se neće raspasti tijekom kuhanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršina, sjemenki kumina, majčine dušice ili ružmarina.

Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir - ili pečeno jaje. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo.

Sastojci za bratkartoffeln:

  • 500 g krumpira
  • 220 g slanine
  • 1 luk
  • začini (sol, papar, peršin) 

Priprema bratkartoffelna:

1. Operite krumpire i skuhajte ih u kori tako da se ne prekuhaju. Narežite slaninu i luk. Stavite slaninu u tavu i pržite je dok ne postane hrskava pa maknite iz tave te na istoj masnoći popržite luk i stavite ga na stranu.

2. Procijedite krumpire pa ih ogulite i narežite na ploške. Popržite krumpir u tavi u dvije ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu, začinite solju, paprom i dodajte sjeckani peršin ili začine prema želji.

Najbolji od najboljih: Proglašeni najukusniji sirevi na svijetu Sir (ilustracija) Sir (Ilustracija) Francuzi obožavaju kruh umakati u rastopljeni sir +1 Camembert je najpoznatiji sir koji Francuzi vole jesti na bezbroj načina

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju