Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak s pečenim jajima.

Prvi korak je odabir krumpira; najbolji izbor je voštani, koji se neće raspasti tijekom kuhanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršina, sjemenki kumina, majčine dušice ili ružmarina.

Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo.

Sastojci za Bratkartoffeln:

500 g krumpira
225 g slanine
1 luk
Začini (sol, papar, peršin) 

Priprema:

1. Operite krumpire i skuhate ih u kori tako da se ne prekuhaju. Narežite slaninu i luk. Stavite slaninu u tavu i pržite dok ne postane hrskava pa maknite iz tave te na istoj masnoći popržite luk i stavite ga na stranu.

2. Procijedite krumpire pa ih ogulite i narežite na ploške. Popržite krumpir u tavi u dvije ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu, začinite solju, paprom i dodajte sjeckani peršin ili začine prema želji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju