Ako ga držite na hladnom i tamnom mjestu – daleko od luka – krumpir će ostati svjež i po nekoliko mjeseci.
Kupili ste vreću od 10 kilograma i sada se pitate kako ćete je potrošiti? Predlažemo vam 10 raznolikih jela u kojima krumpiri igraju glavnu riječ. Ne morate čak baciti ni kore – i njih možete iskoristiti. 7
Francuski krumpir
Potrebno 1 kg krumpira
Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir.
Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. I danas je popularno.
Pečeni krumpir sa sirom (Foto: Shutterstock)
Pečeni krumpir sa feta sirom i češnjakom
Potrebno 800 g krumpira
Zapečeni krumpir s feta sirom i češnjakom toliko je ukusno jelo da vam meso uz to neće niti trebati. Narezani krumpir se stavlja u pećnicu s komadom feta sira i cijelim češnjakom u kori.
Neposredno prije kraja pečenja češnjak se istisne iz ljuske te pomiješa s rastopljenim sirom i krumpirom, a potom sve zajedno vrati u pećnicu da se krumpir zapeče do kraja.
Tzatziki krumpirova salata
Potrebno 1 kg krumpira
Umjesto jednostavnog preljeva sastavljenog od ulja, octa i začina isprobajte krumpirovu salatu sa tzatzikijem, odnosno tradicionalnim grčkim umakom od jogurta, krastavaca i kopra.
Tzatziki krumpirova salata (Foto: Shutterstock)
Španjolski omlet
Potrebno 700 g krumpira
Tortilla española španjolsko je nacionalno jelo koje dokazuje da se ukusni obroci mogu napraviti od jednostavnih i cjenovno prihvatljivih sastojaka. Sve što vam treba za takozvani španjolski omlet su jaja, krumpir i luk te nešto začina.
Austrijski gulaš od krumpira
Potrebno 4 velika krumpira (oko 1,2 kg do 1,8 kg)
Austrijski gulaš od krumpira ima bogati okus i brašnasto-kremastu teksturu koja će osobito prijati u zimskim mjesecima. Iznimno je zasitan. Najbolje od svega? Lako ga je napraviti, a za njega vam ne treba puno novca.
Austrijski gulaš od krumpira (Foto: Shutterstock)
Švedske palačinke od krumpira
Potrebno 800 g krumpira
Raggmunk su tipične švedske palačinke od krumpira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice. Iako priprema nije komplicirana, traži nešto vremena za ribanje ovih gomoljastih plodova.
Austrijski gröstl
Potrebno 500 g krumpira
Nakon cijelog dana spuštanja na skijama po planinama ništa ne vraća snagu kao tiroler gröstl – jelo za koje su vam potrebna tek tri osnovna sastojka – krumpir, luk i slanina. Austrijanci ovo jelo često poslužuju posipano peršinom, s pečenim jajetom na vrhu.
Pire od krumpira (Foto: Shutterstock)
Pogrebni krumpir
Potrebno je 1 kg krumpira
Pogrebni krumpir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas. Riječ je o kremastom složencu od krumpira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon pogreba, pa otuda dobiva ime. No možete ga pripremati i ako ne žalujete.
Pečene kore od krumpira
Potrebno 2 kg krumpira
Želite li pojesti krumpir s korom, važno je prije termičke obrade dobro ga oprati ili očetkati od zemlje i drugih nečistoća.
Mi vam donosimo recept za hrskavu koru od krumpira koju morate probati. Krumpir ispecite u komadu u pećnici, prepolovite ga, odstranite mekanu unutrašnjost i upotrijebite za pire, a preostalu koru ispržite u dubokom ulju.