Raggmunk na prvu može zvučati poput kakva lika iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim, debeljuškastim palačinkama od krumpira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice. Iako priprema nije komplicirana, traži nešto vremena za ribanje krumpira. Ako vam kombinacija slanine i džema nije omiljena, švedske palačinke slobodno poslužite s umakom od vlasca. Također, poslužit će i kao sjajan prilog kakvu varivu ili umaku od gljiva. Pa krenimo na pripremu.
Sastojci za švedske palačinke:
- 475 ml mlijeka
- 90 g brašna
- 1 jaje
- 800 g krumpira
- 2 žličice soli
- 6 kriški slanine
- džem od brusnice ili višnje
- maslac
Priprema švedskih palačinki:
- U posudi umutite mlijeko i brašno. Zatim dodajte jaje i sol.
- Krumpir naribajte i umiješajte u smjesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
- U tavi zagrijte puno maslaca pa zagrabite smjese kao za deblje, američke palačinke.
- Pržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na rubovima, oko 4 minute po strani. Dok se palačinke peku, u drugoj tavi ispržite slaninu tako da bude hrskava.
- Tople krumpirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.
Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... +0