Raggmunk na prvu može zvučati poput kakva lika iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim, debeljuškastim palačinkama od krumpira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice. Iako priprema nije komplicirana, traži nešto vremena za ribanje krumpira. Ako vam kombinacija slanine i džema nije omiljena, švedske palačinke slobodno poslužite s umakom od vlasca. Također, poslužit će i kao sjajan prilog kakvu varivu ili umaku od gljiva. Pa krenimo na pripremu.

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

Sastojci za švedske palačinke:

  • 475 ml mlijeka
  • 90 g brašna
  • 1 jaje
  • 800 g krumpira
  • 2 žličice soli
  • 6 kriški slanine
  • džem od brusnice ili višnje
  • maslac

Priprema švedskih palačinki:

  1. U posudi umutite mlijeko i brašno. Zatim dodajte jaje i sol.
  2. Krumpir naribajte i umiješajte u smjesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. U tavi zagrijte puno maslaca pa zagrabite smjese kao za deblje, američke palačinke.
  4. Pržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na rubovima, oko 4 minute po strani. Dok se palačinke peku, u drugoj tavi ispržite slaninu tako da bude hrskava.
  5. Tople krumpirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.

Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... Babine fritule Za palačinke se koristi i glatko i oštro brašno Zeleni rezanci sa slaninom i gljivama +1 Zdrave vrste brašna

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju