Šveđani obožavaju tradicionalne palačinke od krumpra - 1
(Foto:Shutterstock)
Galerija0000Raggmunk na prvu može zvučati poput kakva lika iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim, debeljuškastim palačinkama od krumpira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice. Iako priprema nije komplicirana, traži nešto vremena za ribanje krumpira. Ako vam kombinacija slanine i džema nije omiljena, švedske palačinke slobodno poslužite s umakom od vlasca. Također, poslužit će i kao sjajan prilog kakvu varivu ili umaku od gljiva. Pa krenimo na pripremu.
U posudi umutite mlijeko i brašno. Zatim dodajte jaje i sol.
Krumpir naribajte i umiješajte u smjesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
U tavi zagrijte puno maslaca pa zagrabite smjese kao za deblje, američke palačinke.
Pržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na rubovima, oko 4 minute po strani. Dok se palačinke peku, u drugoj tavi ispržite slaninu tako da bude hrskava.
Tople krumpirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.