Pogrebni krumpir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.

Riječ je o kremastom složencu od krumpira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon pogreba, pa otuda dobiva ime.

U pogrebni krumpir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.

Kremasta juha od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.

Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.

Sastojci:

  • 900 g naribanog krumpira
  • 300 g naribane gaude
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 250 g punomasnog mlijeka
  • 250 g pilećeg temeljca
  • 200 g maslaca
  • 150 g cornflakesa
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žlice brašna
  • 1 manji luk
  • ½ čajne žličice sušene kadulje
  • ½ čajne žličice čili pahuljica
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane.
  2. Naribajte krumpir i ocijedite višak vode iz njega.
  3. Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, sol i papar po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.
  4. Da biste napravili kremastu juhu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije žlice brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu juhu. Posolite i popaprite je po želji.
  5. Kremastu juhu pomiješajte s krumpirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
  6. Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i popaprite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca.
  7. Pecite složenac od krumpira u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 45 minuta.
  8. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Boxty Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju