Pogrebni krumpir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.

Riječ je o kremastom složencu od krumpira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon pogreba, pa otuda dobiva ime.

U pogrebni krumpir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.

Kremasta juha od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.

U trendu Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" Groblje vojnih aviona ostavljenih u polju Staro željezo Groblje aviona, helikoptera i vlakova: Ovako izgleda hrpa gigantskog smeća koje nitko ne želi Houtouwan, Kina - 1 Zelena mistična oaza Napušteno ribarsko mjestašce koje je "progutala" Majka Priroda turistički je hit

Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.

Sastojci:

  • 900 g naribanog krumpira
  • 300 g naribane gaude
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 250 g punomasnog mlijeka
  • 250 g pilećeg temeljca
  • 200 g maslaca
  • 150 g cornflakesa
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žlice brašna
  • 1 manji luk
  • ½ čajne žličice sušene kadulje
  • ½ čajne žličice čili pahuljica
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane.
  2. Naribajte krumpir i ocijedite višak vode iz njega.
  3. Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, sol i papar po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.
  4. Da biste napravili kremastu juhu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije žlice brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu juhu. Posolite i popaprite je po želji.
  5. Kremastu juhu pomiješajte s krumpirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
  6. Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i popaprite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca.
  7. Pecite složenac od krumpira u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 45 minuta.
  8. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica