Pogrebni krumpir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.
Riječ je o kremastom složencu od krumpira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon pogreba, pa otuda dobiva ime.
U pogrebni krumpir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.
Kremasta juha od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.
Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.
Sastojci:
- 900 g naribanog krumpira
- 300 g naribane gaude
- 250 g kiselog vrhnja
- 250 g punomasnog mlijeka
- 250 g pilećeg temeljca
- 200 g maslaca
- 150 g cornflakesa
- 30 g naribanog parmezana
- 2 žlice brašna
- 1 manji luk
- ½ čajne žličice sušene kadulje
- ½ čajne žličice čili pahuljica
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane.
- Naribajte krumpir i ocijedite višak vode iz njega.
- Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, sol i papar po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.
- Da biste napravili kremastu juhu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije žlice brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu juhu. Posolite i popaprite je po želji.
- Kremastu juhu pomiješajte s krumpirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
- Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i popaprite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca.
- Pecite složenac od krumpira u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 45 minuta.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira +0