Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti. Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti.
Austrijski gulaš od krumpira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima diljem nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. A ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo pravo zimsko jelo na žlicu oduševiti raskošnim okusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.
Sastojci za austrijski gulaš od krumpira:
- 4 velika ili 7 srednjih brašnastih krumpira
- 3 srednje glavice žutog luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 veće dimljene kobasice
- 2 žlice mljevene slatke paprike
- 1 čajna žličica mljevene ljute paprike
- 2 čajne žličice octa (bilo kojeg)
- 1 žlica rajčice u tubi
- 1 čajna žličica mažurana
- 1 3/4 čajne žličice sjemenki kima
- 1/2 čajne žličice šećera
- ½ čajne žličice fine soli
- ½ čajne žličice svježe mljevenog papra
- 2 lista lovora
- 1 kocka za juhu
- 7-8 šalica vode (1,75 - 2 l)
Priprema austrijskog gulaša od krumpira:
- Ogulite, operite i narežite krumpir na kockice od otprilike 2 centimetra.
- Pripremite lonac s 8 šalica vruće vode koju ćete postupno dodavati kasnije.
- Luk narežite na sitno. Zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu, dodajte luk i kuhajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje miješajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Zadnje 2 minute dodajte protisnuti češnjak. Kad se počne primati za posudu, dodajte obje vrste paprike. U loncu treba biti dovoljno ulja da paprika ne zagori. Miješajte 10 sekundi pa ulijte ocat.
- Dodajte pastu od rajčice, mažuran i kim. Promiješajte pa postupno ulijte 1 šalicu vruće. Pustite da se reducira, a zatim dodajte još jednu šalicu. Pustite da se kuha dok ne dobije kremastu konzistenciju.
- Ako želite glatki umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, sol, papar, lovor i izmrvljenu kocku za juhu.
- Polako dodajte šalicu po šalicu vode (jednu ostavite) i krumpir pa kuhajte otklopljeno pola sata.
- Narežite kobasice na prst debljine i kuhajte ih s krumpirom. Kad je krumpir kuhan izvadite dio i izgnječite vilicom, po potrebi dodajte tekućine od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smjesu pa je vratite u gulaš i kuhajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.
- Poslužite s kriškom kruha i uživajte.