Nakon cijelog dana spuštanja na skijama po planinama ništa ne vraća snagu kao tiroler gröstl – jelo za koje su vam potrebna tek tri osnovna sastojka, koja najvjerojatnije već imate u kuhinji.

Osim luka, slanine i krumpira, ubaciti možete i ponešto začina poput mljevene ljute ili slatke paprike koja će dati finu aromu, a prema želji dodajte i sjemenke kima. Austrijanci ovo jelo često poslužuju posipano peršinom, s pečenim jajetom na vrhu.

Za "slalom okusa" uzmite voštani krumpir, koji je najbolji odabir za ovaj austrijski specijalitet, a ako više volite šunku nego slaninu, neće vam nitko zamjeriti zamijenite li ih u receptu. 

Sastojci za gröstl:

  • 200 g slanine
  • 1 luk
  • 500 g krumpira

Dodatno:

  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • pečeno jaje, prema želji

Priprema gröstla:

  1. Skuhajte krumpir, ogulite ga i ostavite da se ohladi.
  2. Zagrijte ulje u tavi, dodajte slaninu narezanu na ploškice i sitno sjeckani luk pa pržite deset minuta.
  3. Izvadite luk i slaninu pa zagrijte na tavi krumpir narezan na ploške i pržite ga 10 minuta. Prema potrebi začinite.
  4. Vratite slaninu i luk na tavu pa poslužite.

Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja Jaja, pečeni krumpir i špek Kajgana Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch +1 Punjena jaja s avokadom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju