Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krumpiru koji se peče u vrhnju i siru ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette, koji se priprema od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.

Prisjetili smo se staroga favorita koji se tako lako priprema, a koji će voljeti i nove generacije. 


Sastojci za francuski krumpir:

  • 1 kg krumpira
  • 5 kuhanih jaja
  • 2 para kobasica po želji
  • 750 ml kiselog vrhnja
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje
U trendu Ombla - 3 Prekrasna! Znate li koja je rijeka najkraća u Hrvatskoj? Toliko je malena da u nogometno igralište stane - triput Golem grad - 3 Golem grad "Posjetio sam najveći Otok zmija u Europi": Pogledajte kako izgleda mediteranska meka poskoka Slančev Brjag - 3 Puno jeftinije od Hrvatske Europsko hit-ljetovalište u kojem ćete pola litre piva platiti 1,60, a kavu manje od 2 eura


Priprema francuskog krumpira:

  1. Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite.
  2. Preko svega prelijte kiselo vrhnje. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!