Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije kolonizirale su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna. Na tisuće je slatkih i slanih jela koje vrijedi iskušavati od talijanske glave do pete.

Minimalistička, ali tako slasna pizza u Napulju, tagliatelle u raguu iz Bologne, brodetto koji zavrti glavom aromama ili svilenkasto kremasti sladoled od pistacije na Siciliji više su od hrane.

Gastronomskih iskustava koja ostaju zapisana u pamćenju kao kakva gurmanska razglednica ima napretek, a na CNN-ovom popisu talijanskih jela koja morate probati barem jednom u životu ima 30 jela vrijednih pozornosti. Naravno, ima ih i puno više, ali za „zagrijavanje“, prije nego nam trenutna situacija dopusti da zavirimo u u tanjure susjeda neke od njih možete i pokušati pripremiti kod kuće.

Pizza Napoletana

Najbolja pizza je i dalje je ona iz Napulja zahvaljujući kvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, vrhunsko brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.

Tagliatelle al Ragù

Znate li kako se pravilno kuha umak bolognese, točnije ragù di carne (mesni ragu)? Ako ne znate, donosimo vam izvorni recept za najpoznatiji umak na svijetu...

Rigatoni alla Carbonara

Kremasta tekstura dobiva se upotrebom (domaćih) jaja, a bogatstvo okusa carbonari daju slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od kozjeg mlijeka Pecorino. Tko nije probao tjesteninu u kremastom umaku ne zna što propušta!

Trofie al Pesto

Naziv pesto doslovno znači "zgnječiti". U ovom slučaju gnječi se bosiljak, sir Parmigiano Reggiano, pinjoli, češnjak, krupna sol i vrhunsko maslinovo ulje. Rezultat je gusti kremasti namaz koji miriše na mediteranski vrt i vapi za miješanje s ručno rađenom tjesteninom koja podsjeća na pljukance, a zove se trofie.

Lasagne

Bogati slojevi baršunastog bešamela koji se prelijeva preko ručno rađenih listova tjestenine sinonim su užitka na sjeveru Italije, osobito u Bologni. Složenac koji vuče korijene iz drevnog Rima navodno je filozofu Ciceronu bilo omiljeno jelo

Brodetto

Iza talijanske riječi za juhu krije se tanjur pun morskih slasti. Kralj morskih jela u Italiji se priprema na raznovrsne načine – koliko je kuhara, toliko je i recepata.

Tortellini

Punjena tjestenina u obliku prstena ili malih čvorova potječe iz Emilie-Romagne i tradicionalno se puni mljevenom svinjetinom ili teletinom te poslužuje u bogatoj mesnoj juhi. No tortellini su jednako ukusni i punjeni ricottom i špinatom ili škampima, kozicama… Ne može se sa sigurnošću reći jesu li nastali u Modeni, Bologni ili pak na pola puta, u gradiću Castelfranco Emilia, ali sva tri grada smatraju da je jelo upravo tamo nastalo. 

Gelato

Kaže se da je kao inspiracija za talijansku ledenu poslasticu poslužilo slatkiš sa Sicilije koji se nekoć pripremao od voćnog soka i snijega s Etne. Tradicionalni okusi uključuju pistacije, bademe, orašaste plodove, limun, mandarinu, smokve… Osim u kornetu, gelato se jede i u slatkom pecivu.

Baccalà alla Vicentina

Specijalitet od bakalara osmisli su trgovci iz Vicenze u 16. stoljeću, a u njemu se gušta i danas. Sušeni bakalar se najprije omekša pa zatim namače. Zatim se dodaju maslinovo ulje, mlijeko, sir, luk i inćuni pa pirjaju dok se arome ne prožmu.

Polenta

Umijeće pripreme palente u Italiji je dovedeno do savršenstva. Poslužuje se kao i kod nas, bilo u dubokim posudicama ili pak ohlađena, narezana na kriške pa pečena na žaru. U Italiji palentu obožavaju sa zečetinom, gljivama, pirjanom teletinom…

Carciofo alla Giudia

Pržena artičoka koja hrska svakim zalogajem naizgled je jednostavna, ali ako se priprema prema pravilima točno se zna kakvi plodovi trebaju biti - širine su 15 centimetara i ubrani s vrha jer su tamo dobivali najviše sunčeve topline i svjetlosti. Carciofo alla Giudia služi kao predjelo, ponekad sa stabljikom pržene artičoke u zraku tako da na tanjuru izgleda poput cvijeta.

Cjarsòns

Dugački, veliki ravioli tipični za sjeveroistok Italije rade se uz dodatak krumpira pa pune ricottom, grožđicama, jabukama, aromatičnim začinima te nerijetko preliju rastopljenim maslacem. Postoji oko tridesetak slatkih i slanih varijacija na temu. Nekoć su cjarsòns žene pripremale za muževe koji bi iscrpljeni dolazili s dalekih putovanja.

Risotto alla Milanese

Milanski način pripreme uvjerljivo je najpoznatija inačica talijanskih rižota. Kremasti rižot zlatnu boju duguje šafranu. Priprema se od riže carnaroli, vialone nano ili arborio, marljivo miješajući i podlijevajući temeljcem. Omiljen je poslužen uz ossobuco, odnosno teleću koljenicu.

Porceddu

Festivali hrane na Sardiniji nerijetko mirišu na meso s ražnja, a specijalitet je definitivno porceddu. Praščić koji hranio isključivo majčinim mlijekom i teži tek nekoliko kilograma nije za nježne duše, ali gurmani ga hvale zbog hrskave korice, karakteristične arome i nježna mesa.

Bombolotti all'Amatriciana

Manje poznat od carbonare, ali jednako ukusan umak ime duguje gradu Amatrice, a slast guanciali, slanini od svinjskog obraza. Nemate li je kod kuće, zamijenite je pancetom koja se poprži s bijelim vinom i čilijem. Zatim se dodaje rajčica te sir pecorino. Umak se odlično slaže s bombolottima - šupljim valjcima ili nekom sličnom tjesteninom.

Caponata

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji upravo je caponata, vrlo aromatično ljetno jelo od povrća. Postoje mnoge inačice caponate ali najčešće se priprema od patlidžana, celera, rajčice, maslina, crvenog luka, bosiljka, kapara i octa. Dodaju se i pinjoli te grožđice.

Tiramisu Tiramisu (Foto: Getty Images)

Tiramisu

Krema od jaja i mascarponea, slatke piškote umočene u kavu s malo omiljenog likera, posip od gorkog kakaa – tiramisu je slatka senzacija i jedan od omiljenih talijanskih deserata. 

Insalata Caprese

U bojama talijanske zastave, caprese je ukusna salata od rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka. Ne treba zaboraviti ni mirisno maslinovo ulje. Smatra se da je rodno mjesto jednostavne salate otok Capri.

Bollito alla Piemontese

Ljubitelji mesa obožavaju ovo jelo sa sjevera Italije, točnije Pijemonta. Sporo kuhani komadi govedine, svinjetine, kokoši i teletine poslužuju se uz razne umake, poput salse verde ili umaka od hrena na raskošnom pladnju. Bez truda i strpljenja nemoguće je pripremiti taj specijalitet.

Linguine allo scoglio

Nekoć su ribari ovo jelo pripremali od onoga što bi se našlo u mreži – ili na stijeni koju bi odlomili. Razne vrste školjaka, rakova i lignji pripremaju se kratko s neutralnim začinima, poput peršina kako bi okus mora došao do izražaja. „Allo scoglio“ ćete naći s nekoliko vrsta tjestenine u Italiji, a linguine i špageti su omiljeni.

Parmigiana

Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci slasnog talijanskog složenca, a koriste se i parmezan ili mozzarella. Iako se priprema po cijeloj Italiji, parmigiana sa Sicilije se smatra originalnim receptom.

Coda alla Vaccinara

Jedan od najpoznatijih rimskih specijaliteta uključuje goveđi rep koji se satima pirja s povrćem, poput celera, mrkve i luka uz velikodušnu količinu vina. Prema nekim receptima, ovo jelo se priprema i do dva dana, odnosno dok mesno ne postane toliko meko da se ne počne topiti u ustima.

Vitello tonnato

Talijani inače ne miješaju meso i ribu, ali postoji nekoliko iznimaka. Jedna od njih je vitello tonnato, odnosno teletina s umakom od tune. prekriveno kremom od tune koja se najčešće poslužuje kao predjelo.

Malloreddus alla Campidanese

Na Sardiniji se malena tjestenina u obliku školjaka od durum pšenice poslužuje u umaku od luka i kobasica s komoračem te obilnom količinom pecorina. Upravo u specifičnom obliku tjestenine koja savršeno upija umak leži jedna od tajni slasti.

Cacio e pepe

Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Talijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka. Spagetti cacio e pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji. Riječ je o savršenom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način.

Sfogliatella

Doći u Kampaniju i ne okusiti sfogliatelle bila bi šteta, jer ta poslastica od lisnatog tijesta ima kultni status. Talijanski kroasan u toj se pokrajini koju su drevni Rimljani zvali „sretnom“ smatra gurmanskom atrakcijom kojom se vrijedi zasladiti između razgledavanja pećina, hramova i vulkana.

Culurgiones

Ručno rađeni sardinijski ravioli pune se pireom od krumpira, metvicom, češnjakom i ribanim pecorinom. Talijani ih vole bez umaka, tek s pokojom kapi maslinova ulja. No jedu se i s umakom od rajčice te listićima bosiljka za ukras. Nekoć se culurgiones pripremao za proslavu žetve.

Agnolotti del Plin

Ravioli punjeni mesom obično se poslužuju u telećoj juhi, bogatom mesnom umaku ili s maslacem i kaduljom. Tradicionalno se pripremaju za posebne prigode.

Risotto al Gorgonzola

Rižoto s gorgonzolom specifičan je za sjevernu Italiju, preciznije granicu između Lombardije i Pijemonta. Pri kraju kuhanja u rižu se dodaje gorgonzola, neposredno prije dodavanja maslaca i Parmigiana Reggiana, a zatim se posipa paprom. U jelo se također mogu dodati orašasti plodovi.

Timballo

Timballo je složenac koji predstavlja talijansku umjetnost iskorištavanja ostataka od ručka ili večere. Kuhana tjestenina, meso, sir, povrće, tortelini, jaja, kobasice, pa čak i riba pomiješaju se s bešamelom i ostave u pećnici dok se fino ne zapeku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju