• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Italija

30 talijanskih jela koja treba probati barem jednom u životu

Goveđi rep što se pirja dva dana, praščić s ražnja koji nije jeo ništa osim majčina mlijeka, kao i teletina i tuna u istom jelu, neki su od specijaliteta za pamćenje, koji se mogu naći od talijanskog sjevera do pete...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.02.2021 15:54 komentari
viber Created with Sketch.
Pesto
Pesto (Foto:Getty Images)

Galerija Pesto 0 Tiramisu 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon

 Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije kolonizirale su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna. Na tisuće je slatkih i slanih jela koje vrijedi iskušavati od talijanske glave do pete.

Minimalistička, ali tako slasna pizza u Napulju, tagliatelle u raguu iz Bologne, brodetto koji zavrti glavom aromama ili svilenkasto kremasti sladoled od pistacije na Siciliji više su od hrane.

Gastronomskih iskustava koja ostaju zapisana u pamćenju kao kakva gurmanska razglednica ima napretek, a na CNN-ovom popisu talijanskih jela koja morate probati barem jednom u životu ima 30 jela vrijednih pozornosti. Naravno, ima ih i puno više, ali za „zagrijavanje“, prije nego nam trenutna situacija dopusti da zavirimo u u tanjure susjeda neke od njih možete i pokušati pripremiti kod kuće.

Pizza Napoletana

Najbolja pizza je i dalje je ona iz Napulja zahvaljujući kvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, vrhunsko brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.

Tagliatelle al Ragù

Znate li kako se pravilno kuha umak bolognese, točnije ragù di carne (mesni ragu)? Ako ne znate, donosimo vam izvorni recept za najpoznatiji umak na svijetu...

Rigatoni alla Carbonara

Kremasta tekstura dobiva se upotrebom (domaćih) jaja, a bogatstvo okusa carbonari daju slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od kozjeg mlijeka Pecorino. Tko nije probao tjesteninu u kremastom umaku ne zna što propušta!

Trofie al Pesto

Naziv pesto doslovno znači "zgnječiti". U ovom slučaju gnječi se bosiljak, sir Parmigiano Reggiano, pinjoli, češnjak, krupna sol i vrhunsko maslinovo ulje. Rezultat je gusti kremasti namaz koji miriše na mediteranski vrt i vapi za miješanje s ručno rađenom tjesteninom koja podsjeća na pljukance, a zove se trofie.

Lasagne

Bogati slojevi baršunastog bešamela koji se prelijeva preko ručno rađenih listova tjestenine sinonim su užitka na sjeveru Italije, osobito u Bologni. Složenac koji vuče korijene iz drevnog Rima navodno je filozofu Ciceronu bilo omiljeno jelo

Brodetto

Iza talijanske riječi za juhu krije se tanjur pun morskih slasti. Kralj morskih jela u Italiji se priprema na raznovrsne načine – koliko je kuhara, toliko je i recepata.

Tortellini

Punjena tjestenina u obliku prstena ili malih čvorova potječe iz Emilie-Romagne i tradicionalno se puni mljevenom svinjetinom ili teletinom te poslužuje u bogatoj mesnoj juhi. No tortellini su jednako ukusni i punjeni ricottom i špinatom ili škampima, kozicama… Ne može se sa sigurnošću reći jesu li nastali u Modeni, Bologni ili pak na pola puta, u gradiću Castelfranco Emilia, ali sva tri grada smatraju da je jelo upravo tamo nastalo. 

Gelato

Kaže se da je kao inspiracija za talijansku ledenu poslasticu poslužilo slatkiš sa Sicilije koji se nekoć pripremao od voćnog soka i snijega s Etne. Tradicionalni okusi uključuju pistacije, bademe, orašaste plodove, limun, mandarinu, smokve… Osim u kornetu, gelato se jede i u slatkom pecivu.

Baccalà alla Vicentina

Specijalitet od bakalara osmisli su trgovci iz Vicenze u 16. stoljeću, a u njemu se gušta i danas. Sušeni bakalar se najprije omekša pa zatim namače. Zatim se dodaju maslinovo ulje, mlijeko, sir, luk i inćuni pa pirjaju dok se arome ne prožmu.

Polenta

Umijeće pripreme palente u Italiji je dovedeno do savršenstva. Poslužuje se kao i kod nas, bilo u dubokim posudicama ili pak ohlađena, narezana na kriške pa pečena na žaru. U Italiji palentu obožavaju sa zečetinom, gljivama, pirjanom teletinom…

Carciofo alla Giudia

Pržena artičoka koja hrska svakim zalogajem naizgled je jednostavna, ali ako se priprema prema pravilima točno se zna kakvi plodovi trebaju biti - širine su 15 centimetara i ubrani s vrha jer su tamo dobivali najviše sunčeve topline i svjetlosti. Carciofo alla Giudia služi kao predjelo, ponekad sa stabljikom pržene artičoke u zraku tako da na tanjuru izgleda poput cvijeta.

Cjarsòns

Dugački, veliki ravioli tipični za sjeveroistok Italije rade se uz dodatak krumpira pa pune ricottom, grožđicama, jabukama, aromatičnim začinima te nerijetko preliju rastopljenim maslacem. Postoji oko tridesetak slatkih i slanih varijacija na temu. Nekoć su cjarsòns žene pripremale za muževe koji bi iscrpljeni dolazili s dalekih putovanja.

Risotto alla Milanese

Milanski način pripreme uvjerljivo je najpoznatija inačica talijanskih rižota. Kremasti rižot zlatnu boju duguje šafranu. Priprema se od riže carnaroli, vialone nano ili arborio, marljivo miješajući i podlijevajući temeljcem. Omiljen je poslužen uz ossobuco, odnosno teleću koljenicu.

Porceddu

Festivali hrane na Sardiniji nerijetko mirišu na meso s ražnja, a specijalitet je definitivno porceddu. Praščić koji hranio isključivo majčinim mlijekom i teži tek nekoliko kilograma nije za nježne duše, ali gurmani ga hvale zbog hrskave korice, karakteristične arome i nježna mesa.

Bombolotti all'Amatriciana

Manje poznat od carbonare, ali jednako ukusan umak ime duguje gradu Amatrice, a slast guanciali, slanini od svinjskog obraza. Nemate li je kod kuće, zamijenite je pancetom koja se poprži s bijelim vinom i čilijem. Zatim se dodaje rajčica te sir pecorino. Umak se odlično slaže s bombolottima - šupljim valjcima ili nekom sličnom tjesteninom.

Caponata

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji upravo je caponata, vrlo aromatično ljetno jelo od povrća. Postoje mnoge inačice caponate ali najčešće se priprema od patlidžana, celera, rajčice, maslina, crvenog luka, bosiljka, kapara i octa. Dodaju se i pinjoli te grožđice.

Tiramisu Tiramisu (Foto: Getty Images)

Tiramisu

Krema od jaja i mascarponea, slatke piškote umočene u kavu s malo omiljenog likera, posip od gorkog kakaa – tiramisu je slatka senzacija i jedan od omiljenih talijanskih deserata. 

Insalata Caprese

U bojama talijanske zastave, caprese je ukusna salata od rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka. Ne treba zaboraviti ni mirisno maslinovo ulje. Smatra se da je rodno mjesto jednostavne salate otok Capri.

Bollito alla Piemontese

Ljubitelji mesa obožavaju ovo jelo sa sjevera Italije, točnije Pijemonta. Sporo kuhani komadi govedine, svinjetine, kokoši i teletine poslužuju se uz razne umake, poput salse verde ili umaka od hrena na raskošnom pladnju. Bez truda i strpljenja nemoguće je pripremiti taj specijalitet.

Linguine allo scoglio

Nekoć su ribari ovo jelo pripremali od onoga što bi se našlo u mreži – ili na stijeni koju bi odlomili. Razne vrste školjaka, rakova i lignji pripremaju se kratko s neutralnim začinima, poput peršina kako bi okus mora došao do izražaja. „Allo scoglio“ ćete naći s nekoliko vrsta tjestenine u Italiji, a linguine i špageti su omiljeni.

Parmigiana

Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci slasnog talijanskog složenca, a koriste se i parmezan ili mozzarella. Iako se priprema po cijeloj Italiji, parmigiana sa Sicilije se smatra originalnim receptom.

Coda alla Vaccinara

Jedan od najpoznatijih rimskih specijaliteta uključuje goveđi rep koji se satima pirja s povrćem, poput celera, mrkve i luka uz velikodušnu količinu vina. Prema nekim receptima, ovo jelo se priprema i do dva dana, odnosno dok mesno ne postane toliko meko da se ne počne topiti u ustima.

Vitello tonnato

Talijani inače ne miješaju meso i ribu, ali postoji nekoliko iznimaka. Jedna od njih je vitello tonnato, odnosno teletina s umakom od tune. prekriveno kremom od tune koja se najčešće poslužuje kao predjelo.

Malloreddus alla Campidanese

Na Sardiniji se malena tjestenina u obliku školjaka od durum pšenice poslužuje u umaku od luka i kobasica s komoračem te obilnom količinom pecorina. Upravo u specifičnom obliku tjestenine koja savršeno upija umak leži jedna od tajni slasti.

Cacio e pepe

Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Talijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka. Spagetti cacio e pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji. Riječ je o savršenom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način.

Sfogliatella

Doći u Kampaniju i ne okusiti sfogliatelle bila bi šteta, jer ta poslastica od lisnatog tijesta ima kultni status. Talijanski kroasan u toj se pokrajini koju su drevni Rimljani zvali „sretnom“ smatra gurmanskom atrakcijom kojom se vrijedi zasladiti između razgledavanja pećina, hramova i vulkana.

Culurgiones

Ručno rađeni sardinijski ravioli pune se pireom od krumpira, metvicom, češnjakom i ribanim pecorinom. Talijani ih vole bez umaka, tek s pokojom kapi maslinova ulja. No jedu se i s umakom od rajčice te listićima bosiljka za ukras. Nekoć se culurgiones pripremao za proslavu žetve.

Agnolotti del Plin

Ravioli punjeni mesom obično se poslužuju u telećoj juhi, bogatom mesnom umaku ili s maslacem i kaduljom. Tradicionalno se pripremaju za posebne prigode.

Risotto al Gorgonzola

Rižoto s gorgonzolom specifičan je za sjevernu Italiju, preciznije granicu između Lombardije i Pijemonta. Pri kraju kuhanja u rižu se dodaje gorgonzola, neposredno prije dodavanja maslaca i Parmigiana Reggiana, a zatim se posipa paprom. U jelo se također mogu dodati orašasti plodovi.

Timballo

Timballo je složenac koji predstavlja talijansku umjetnost iskorištavanja ostataka od ručka ili večere. Kuhana tjestenina, meso, sir, povrće, tortelini, jaja, kobasice, pa čak i riba pomiješaju se s bešamelom i ostave u pećnici dok se fino ne zapeku.

  • #Italija
  • #Hrana
  • #specijaliteti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih Advenata u regiji
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo djevojke u Rijeci
Zločin u Rijeci
FOTO Objavljeni mučni detalji ubojstva: Fran je djevojku izbo nožem, nakratko je uspjela pobjeći...
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
zdravlje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
Pokažite što znate!
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Arsenal i Rijeka u "punom jeku pregovora" oko Tonija Fruka?
Bomba!
Toni Fruk pred transferom u giganta Premier lige? "Očekuje se da će uskoro potpisati"
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
Dvojici pikadista pred Svjetsko prvenstvo zabranili nadimke - kad ih vidite shvatit ćete zašto
JESU LI TREBALI?
Dvojici pikadista pred Svjetsko prvenstvo zabranili nadimke - kad ih vidite shvatit ćete zašto
tv
MasterChef: Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
ODMJERAVANJE SNAGA
Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Trentino, Italija - 6
Primamljiva ponuda

Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

Program obuhvaća više mjesta i u planinskim i nizinskim područjima, a svima im je zajedničko to da da su slabo ili gotovo posve nenaseljena. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Palmanova Putovanja
    Utopija

    Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

  • Muggia - 2 Putovanja
    Pravac Italija

    "Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst

  • Trentino, Italija - 6 Zanimljivosti
    Primamljiva ponuda

    Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close