Doći u Kampaniju i ne okusiti sfogliatelle bila bi šteta, jer ta poslastica od lisnatog tijesta u Napulju i okolici ima kultni status. Talijanski kroasan u toj se pokrajini koju su drevni Rimljani zvali „sretnom“ smatra gurmanskom atrakcijom kojom se vrijedi zasladiti između razgledavanja pećina, hramova i vulkana.

Priča o nastanku sfogliatelle upisana je u tradiciju kraja, a ide tako da je redovnica u samostanu Santa Rosa, negdje na Amalfijskoj obali spojila ostatke brašna, likera od limuna, šećer i suho voće u neodoljivo jelo koje je nazvala Santarosa, a popularno je i danas. Kasnije, u 19. stoljeću poslastica je pronašla svoj put do Napulja i slastičara Pasqualea Pintauroa, koji je karakterističan oblik jastogovog repa. Sfogliatelle varira oblikom i nadjevima poput slastičarske kreme do paste od badema.

Sfogliatelle riccia se puni smjesom od ricotte, jaja i kandirane korice citrusa, a jede se vruća. Sfogliatella frolla je jednostavnija za pripremu jer se umjesto lisnatog tijesta koristi prhko. Talijani koji su otišli u Ameriku najčešće je pune tučenim vrhnjem nakon pečenja pri čemu se dodatno napuše pa do izražaja dolazi karakterističan izgled jastogovog repa.

Sastojci za Sfogliatelle:

500 g brašna
1 žličica soli
oko 175 ml vode
25 g meda

Nadjev:

450 ml mlijeka
100 g šećera
1 prstohvat soli
150 g talijanskog semolina brašna
500 g ricotte
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 prstohvat cimeta
50 g kandirane narančine korice

Za premazivanje i posipavanje

150 g maslaca ili svinjske masti
Šećer u prahu

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte vodu i med pa umijesite tijesto i postepeno dodajte vode prema potrebi.

2. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite ga dok ne omekša pa ga prebacite u hladnjak na pola sata. Zatim ga podijelite na četiri komada i provucite ga široko kroz uređaj za tjestenu. Presavijte tijesto i ponovite postupak. Napravite jednako s preostalim tijestom. Tijesto treba biti debelo oko milimetra.

3. Položite komade tijesta pa ih premažite maslacem ili svinjskom mašću. Smotajte prvi komad tijesta u kobasicu pa krenite s drugim listom oko nje, oblikujući cilindar kao što je to prikazano u videu.

4. Zagrijte mlijeko, šećer i sol pa dodajte semolinu i miješajte dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Nakon što se ohladi, dodajte i preostale sastojke za nadjev pa stavite u hladnjak.

5. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Izvadite roladu od tijesta pa je narežite na kolade debele jedan centimetar. Svaki komad namastite i oblikujte u blago udubljen oblik poput malog korneta koji napunite nadjevom pa spojite na rubovima. Ponovite postupak pa stavite na lim za pečenje i pecite oko pola sata. Ostavite neka se malo ohladi pa pospite šećerom u prahu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju