• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Savršene lazanje: 10 pogrešaka zbog kojih su previše suhe i nemaju dobar okus

Talijanima su lazanje znak ljubavi i pažnje prema gostima. Kako i ne bi bile kad traže dosta vremena i strpljenja. Okušate li se u pripremi, provjerite koje su česte pogreške - i ispravite ih...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.05.2024 07:01 komentari
viber Created with Sketch.
Lazanje
Lazanje (Foto:Shutterstock)

Galerija Lazanje 2 Lazanje od tikvica 2 Lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama 2 Lazanje s medvjeđim lukom i gljivama 2

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Tko ne voli lazanje, neka digne ruku! Malo je takvih, i u svijetu i kod nas. Klasik talijanske kuhinje koji potječe iz Emilie-Romagne ima svoje varijacije u svakoj od regija Čizme, ali i svijeta. Za dobre lazanje potrebno je nešto ljubavi i strpljenja, osobito ako se odlučite napraviti sve kako treba, uključujući i pripremu domaće tjestenine.

Rad valjkom

Radite li domaću tjesteninu, ona treba biti poprilično tanka. Jedna od najčešćih pogrešaka su predebeli listovi. Skuhate ih u vodi s kapljicom ulja kako biste spriječili lijepljenje listova ili skuhajte jedan po jedan list te ih nakon cijeđenja prebacite u hladnu vodu.

Sve na svome mjestu

Kupujete li svježu tjesteninu s jajima, postupak pripreme je jednak kao i kod domaće tjestenine. No kupujete li gotovu, suhu tjesteninu, pripazite da dobro prekrijete nadjevom baš svaki komadić kako ne bi bila žilava ili tvrda.

Preciznost prije svega

Savršeni komad lazanja nema ni previše ni premalo nadjeva. Kako bi svaka kriška bila kako treba, nemojte se žuriti i dobro rasporedite nadjev na listove.

Samo sitno…

Veliki komadi povrća ili mesa nisu najbolji izbor za lazanje. Za savršen rezultat svi sastojci u nadjevu trebaju biti što sitniji, ili čak kremasti.

Muke po papiru

Koristite li papir za pečenje, ne zaboravite ga skinuti kad se lazanje skuhaju jer će smočiti i pokvariti bazu. Bolje je namastiti posudu za lazanje ili dno premazati bešamelom.

Previše, ili premalo umaka

Bešamel je često nezaobilazan sastojak mnogih recepata za lazanje, posebno zbog fine, svilenkaste teksture koju joj daje. No ima li ga previše, lako može zasjeniti ostale okuse, stoga ne treba pretjerivati.

Bolje je s folijom

Vrijeme pečenja lazanja ovisi o broju slojeva, ali nepisano pravilo sugerira da je potrebno najmanje 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kako biste spriječili da se lazanje prepeku izvana, a iznutra ostanu nedovoljno pečene, poslužite se trikom i prekrijte ih aluminijskom folijom do polovice predviđenog vremena pečenja.

Tvrdoglavi rubovi

Uglove složenca dobro prekrijte nadjevom i poprskajte ih vodom ili mlijekom kako bi bili dovoljno mekani. To pravilo osobito vrijedi kod pripreme kupovnih listova.

Prvo kuhanje, onda pečenje

Iako se može činiti očitim, vrijedi pripomenuti kako se svako meso ili povrće u nadjevu mora najprije skuhati. Povrće se može jednostavno blanširati, ali stavljanje sirovog u nadjev vrlo je rizično.

Iz pećnice u tanjur

Talijani napominju kako pečenu tjesteninu uvijek treba malo ostaviti da se odmori nakon pečenja. Strpljenje se nagrađuje pa nemojte odmah navaliti na lazanje. Osim toga, odlične su i drugi dan.

Jela od samo 2 sastojka: Jelovnik za cijeli tjedan za koji nećete trebati ni do dućana Jaja s pestom Zobeni keksi +0 Teriyaki piletina

  • #kako kuhati
  • #lazanje
  • #pogreške
  • #trik
  • #Italija
  • #talijanska kuhinja
  • #najbolje lazanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Korčula okom fotografa: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Kao brod od kamena
Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
Novim Zakonom o naplati cestarine isključit će se plaćanje cestarine u gotovini
Stiže novi zakon
Cestarina se više neće moći plaćati gotovinom
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Stigla je u hrvatske bolnice!
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ljetna korona: Simptomi zbog kojih su liječnici pretrpani
Soj "Stratus" hara svijetom
Ljetna korona: Simptomi zbog kojih su liječnici pretrpani
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
Pokažite što znate!
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Armin Hodžić za Dinamo zabio 50 golova, sad s 30 godina potpisao za drugoligaša
JEDNOSTAVNO NESTAO
Za Dinamo je zabio 50 komada u sto utakmica, sad je s 30 godina potpisao za drugoligaša
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
MasterChef: MasterChef prvom epizodom nove sezone nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite nove specijalitete!
SAZNAJTE!
MasterChef prvom epizodom nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite doznati tko će se kući vratiti s pregačom!
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Carbonara
I restorani griješe...

Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

Za pravu carbonaru treba imati jaja, panceta se dopušta, a vrhnje za kuhanje najbolje je zaboraviti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Carbonara Hrana i piće
    I restorani griješe...

    Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

  • Lazanje parmigiana Hrana i piće
    Savršenstvo!

    Lazanje parmigiana: Recept za dva talijanska klasika - odjednom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close