Jede vam se tjestenina uz koju bi baš dobro pao pesto, a nemate kod kuće svježeg začinskog bilja? Nema problema! Naravno, ako imate limuna. Pesto od limuna kralj je ljeta zbog svojeg osvježavajućeg okusa na koji se lako navući. Svježina, slast koju daje mješavina maslinova ulja, oraha i sira te pikantnost ljutih začina idealna je ne samo uz tjesteninu nego i kruh ili meso.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Sastojci za pesto od limuna:

1/2 šalice oraha
1 nešpricani limun
1/4 šalice naribanog parmezana
1 češanj češnjaka
1/2 žličice šećera
1/4 žličice soli
chilli
1/4 šalice maslinova ulja

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Orahe stavite na papir za pečenje pa ih pecite oko osam minuta uz povremeno protresanje lima. Kad su gotovi, izvadite ih da se hlade.

2. Limun razrežite na četvrtine. Uzmite tri komada limuna i očistite ih od sjemenki pa lagano izmiksajte tako da budu fino usitnjeni, ali ne i izmiksani u pire. Četvrtinu limuna sačuvajte za nešto drugo. 

3. Orahe lagano izmiksajte s parmezanom, češnjakom, šećerom, soli i chillijem postepeno dolijevajući ulje. Pazite da se ne pretvori u pastu kako bi ostalo nešto strukture. Poslužite s tjesteninom ili prilogom po želji.