Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Talijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka. Spagetti Cacio e Pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji.
Riječ je o savršenom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način. Čak je i poznati gurman Anthony Bourdain govorio kako bi upravo to jelo moglo biti jedan od najvećih izuma čovječanstva. Iako Talijani za pripremu koriste pecorino, jelo je ukusno i s nekom drugom "ovčjom zamjenom" ili drugim omiljenim sirom.
Sastojci za špagete sa sirom i paprom za 4 osobe:
- 400 g suhih špageta
- 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
- 5 žlica maslaca
- 4 žlice maslinova ulja
- 200 g naribanog parmezana
- 120 g naribanog sira pecorino
- sol po želji
Priprema špageta Cacio e Pepe:
- 1. Na uobičajeni način skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je od viška tekućine te sačuvajte 300 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
- U velikoj tavi tostirajte svježe mljeveni papar oko 30 sekundi dok ne postane aromatičan. Dodajte maslac i maslinovo ulje te pustite da se sastojci sljube oko minutu ili dvije. Isprobajte i ovaj jednostavni recept za špagete s vrhnjem i sirom.
- Dodajte u tavu skuhanu tjesteninu i veći dio vode od kuhanja. Pomiješajte tjesteninu u tavi bez korištenja kuhinjskih pomagala. Potom dodajte naribani parmezan, pecorino te ostatak tekućine od kuhanja tjestenine.
- Tjesteninu prebacite na tanjur i poslužite vruće. Dobar tek!
Neočekivani zakon: Mediteranski biser počinje naplaćivati ulaz u grad +0