Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Talijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka. Spagetti Cacio e Pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji.

Riječ je o savršenom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način. Čak je i poznati gurman Anthony Bourdain govorio kako bi upravo to jelo moglo biti jedan od najvećih izuma čovječanstva. Iako Talijani za pripremu koriste pecorino, jelo je ukusno i s nekom drugom "ovčjom zamjenom" ili drugim omiljenim sirom.    

Sastojci za špagete sa sirom i paprom za 4 osobe:

  • 400 g suhih špageta
  • 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
  • 5 žlica maslaca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 200 g naribanog parmezana
  • 120 g naribanog sira pecorino
  • sol po želji


Priprema špageta Cacio e Pepe:

  1. 1. Na uobičajeni način skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je od viška tekućine te sačuvajte 300 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
  2. U velikoj tavi tostirajte svježe mljeveni papar oko 30 sekundi dok ne postane aromatičan. Dodajte maslac i maslinovo ulje te pustite da se sastojci sljube oko minutu ili dvije. Isprobajte i ovaj jednostavni recept za špagete s vrhnjem i sirom.
  3. Dodajte u tavu skuhanu tjesteninu i veći dio vode od kuhanja. Pomiješajte tjesteninu u tavi bez korištenja kuhinjskih pomagala. Potom dodajte naribani parmezan, pecorino te ostatak tekućine od kuhanja tjestenine.
  4. Tjesteninu prebacite na tanjur i poslužite vruće. Dobar tek!

Neočekivani zakon: Mediteranski biser počinje naplaćivati ulaz u grad Gondola Venecija +0 Venecija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju