• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Jedini pravi recept za izvorni umak bolognese

Znate li kako se pravilno kuha umak bolognese, točnije ragù di carne (mesni ragu)? Ako ne znate, donosimo vam izvorni recept za najpoznatiji umak na svijetu...
Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 5.06.2022 09:16 komentari
viber Created with Sketch.
Umak bolognese
Umak bolognese (Foto:Getty Images)

Sigurno ste nebrojeno puta kuhali ili jeli tjesteninu s umakom bolognese, umakom koji poznaje čitav svijet, no samo ga rijetki znaju pripremiti onako kako se on izvorno priprema. I vjerojatno ste mnogo puta čuli da se taj umak na laganoj vatri kuha i više od dva sata pa ste na to odmahnuli rukom, jer čemu tako jednostavan umak kuhati dva sata?! A upravo se dugotrajnim, polaganim kuhanjem postiže sva slasnost toga talijanskog umaka kojem niti jedan gurman ne može odoljeti. Nije samo vrijeme kuhanja ključno, važna je i sama tehnika, kao i sastojci. Vjerojatno niste znali da se na kraju kuhanja u umak obvezno dodaje malo mlijeka kojim se dobiva na kremoznosti umaka, a ujedno se i reducira kiselina iz rajčica. Jesmo li u pravu? Ako nismo, svaka čast, jedan ste od rijetkih poznavatelja izvornog recepta za umak bolognese.

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

Datum 17. listopada 1982. jedan je od važnijih datuma za Bolognu, glavni grad pokrajine Emilia-Romagna. Naime, tog je dana bolonjsko izaslanstvo Academmije dalla Cucina Italiana (Akademija talijanske kuhinje) u Gospodarskoj komori grada Bologne pohranilo tradicionalnu recepturu za bolonjski ragù, odnosno umak koji je nama znan kao umak bolognese. Nakon višegodišnjih rasprava, sukoba, različitih verzija i razlika u tehnikama kuhanja, sastojcima i vremenu kuhanja, konačno je došlo do uspostavljanja jedinstvenog pogleda na tehnike i korake koje treba slijediti pri kuhanju kako bi se pripremio pravi umak.

S kojom tjesteninom služiti ragù?

Kad se na našim prostorima, ali i drugdje u svijetu jede umak bolognese, jede se uglavnom sa spaghettima (špagetima). Koliko je to svuda uvriježeno, govori i sam naziv jela, jer se ne naručuje (bilo koja) tjestenina s raguom bolognese, naručuju se "spaghetti alla bolognese". I iako to jelo uistinu postoji svuda u svijetu, ono je sasvim krivo, barem za Talijane, koji ga ne priznaju i glasno kritiziraju.

Kad se dogovarala i određivala receptura umaka, dogovaralo se i s kojom je tjesteninom najbolje služiti mesni ragù kako bi se iz njega izvukao sav njegov gurmanski potencijal. Odgovor je tagliatelle. Umak se poslužuje sa širokim, dugačkim rezancima kako bi oni uz sebe "priljubili" to cijelo bogatstvo umaka, nikako ne s tankim spaghettima ili kratkom tjesteninom kao što su penne, fusilli ili rigatoni (iako ćemo često vidjeti umak poslužen baš s takvom tjesteninom). Također je dopušteno tim umakom nadijevati lazanje, uz obvezno dodavanje umaka bešamela, koji daje punu kremoznost i sočnost samom jelu.

Umaku skidaju kapu i poznati kuhari svijeta, pa iako je sve zapisano i zadano, uvijek postoji nešto sitno dodatno što poboljša okus ili bolje poveže umak s tjesteninom. Škicnite trik Gordona Ramsayja za savršeni umak bolognese, radi se o finesi koju je dobro znati.

Obožavate talijansku kuhinju i ne možete zamisliti život bez tanjura dobre tjestenine? Prisjetite se koji su još kultni umaci za koje treba znati svaki ljubitelj talijanske kuhinje i pristavite lonac.

Sastojci za umak bolognese:

  • 300 g mljevene junetine
  • 300 g pasirane rajčice
  • 150 g slanine
  • 50 g mrkve
  • 50 g celera stabljikaša
  • 50 g luka
  • ½ čaše bijelog suhog vina 
  • ½ čaše punomasnog mlijeka
  • 3 žlice maslinova ulja ili 50 g maslaca
  • sol i papar prema ukusu
  • mesni temeljac po potrebi

Priprema umaka bolognese:

  1. Slaninu narežite na sitnije kockice pa je popržite "na suho" u dobro zagrijanoj široj posudi.
  2. Dodajte maslinovo ulje ili maslac, sitno sjeckanu mrkvu, celer i luk pa sve lagano propirjajte na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte mljevenu junetinu pa je dobro popržite/zazlatite uz stalno miješanje kako biste meso dobro usitnili (razbili veće grudice). Napomena: neke škole zagovaraju da se meso poprži u zasebnoj posudi pa tek onda spoji s pirjanim lukom, mrkvom i celerom, možete probati i tako.
  4. Potom dodajte vino, lagano promiješajte, pustite da ishlapi alkohol pa nakon 5 minuta dodajte pasiranu rajčicu.
  5. Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu, smanjite vatru pa kuhajte 2 sata uz povremeno zalijevanje mesnim temeljcem (po potrebi).
  6. Na samom kraju kuhanja dodajte mlijeko, posolite i popaprite, promiješajte i poslužite uz tagliatelle i pospite ribanim parmezanom ili napravite lasagne al forno (lazanje zapečene u pećnici).

 

  • #što kuhati
  • #bolognese
  • #bolonjez
  • #ragu
  • #tagliatelle
  • #talijanska kuhinja
  • #bologna
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Zanimljivosti o novcu
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Vrata Like: Bajkoviti dom Frankopana, sokola i minera između Kapele i Velebita
Čudesno Brinje
Vrata Like: Bajkoviti kraj u kojem će svoje mjesto pronaći šetaći, planinari, biciklisti i ljubitelji dobre hrane
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Kupus, meso, riža - i genijalna atmosfera: Dobro došli na Sarma fest u Maglenču kraj Bjelovara
U romskoj kući
Kupus, meso, riža - i genijalna atmosfera: Dobro došli na Sarma fest u Maglenču kraj Bjelovara
Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca
Brzo i fino
Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca
Kolač od kokosa iz tepsije: Recept za sočne i pahuljaste kocke u koje ćete se zaljubiti
Jednostavno, a prefino
Kolač od kokosa iz tepsije: Recept za sočne i pahuljaste kocke u koje ćete se zaljubiti
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pucnjava u Srbiji
Oružani napad
Nakon pucnjave u susjedstvu došlo do preokreta. Liječnici uspjeli reanimirati ženu: "Opsadno je stanje"
Učenik ključem od romobila napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Roditelji na nogama
Učenik ključem napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Španjolska zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem za Izrael kroz njihove baze
VETO NA TRANZIT
Europska država zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem kroz njihove baze
show
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
Thompson i Ante Gotovina zapjevali pjesmu "Ravnoteža"
ugodno druženje
Pogledajte video! Gotovina zapjevao s Thompsonom uz gitaru
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
sport
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Legenda je s 49 golova za reprezentaciju: Danas s 40, kad ne igra, navija gol do pasa sa svojom Torcidom
NOGOMETNI HEDONIZAM
Legenda je s 49 golova za reprezentaciju: Danas s 40, kad ne igra, navija gol do pasa sa svojom Torcidom
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
U dobru i zlu: Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
U DOBRU I ZLU
Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
U dobru i zlu: Došao mu je u posjet - ne želi razgovarati s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao mu je u posjet - ne želi razgovarati s njim
putovanja
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
novac
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Amal Clooney u mini baršunastoj haljini s trodimenzionalnim cvjetnim detaljima
UVIJEK ODUŠEVI
Haljina Amal Clooney je mini spektakl, posebno njezin donji dio koji izgleda poput buketa
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Zapečeni njoki puttanesca
Brzo i fino

Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca

Jelo je gotovo za tek malo više od pola sata, a okusi Mediterana odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom Hrana i piće
    Bogati sendvič

    Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru

  • Lazanje parmigiana Hrana i piće
    Savršenstvo!

    Lazanje parmigiana: Recept za dva talijanska klasika - odjednom

  • Zapečeni njoki puttanesca Hrana i piće
    Brzo i fino

    Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close