Prema riječima Ivane Matušan, direktorice TZG-a Rab, kada na Rabu želite reći da je neki posao završen, kažete kanata. Kanata na Rabu označava kraj turističke sezone, završetak dobro obavljenog posla, ali i veliku feštu jer kakav bi to kraj posla bio bez fešte? A kakva bi to fešta bila bez dobre zabave, dobre kapljice i dobrog brudeta koji se kuha na trgu, na otvorenoj vatri pred očima dobro raspoloženih posjetitelja?!


Jubilarna deseta Kanata bila je po koje čemu posebna. Iako je bilo sunčano, vikend je počeo burom koja se već do sredine dana smirila pa je po relativno mirnom moru trajektom na Rab je stigla naša ekipa gastro novinara i gastro blogera, i to ne samo kako bi s Raba pomoću svojih društvenih profila i kanala u svijet slala najljepše moguće gastro razglednice povodom Svjetskog dana turizma, već i kako bi se pridružila timovima natjecatelja u kuhanju „naj brunčića“, odnosno najboljeg brudeta.


Smjestili smo se u hotelu Valamar Imperial i odmah otisnuli na divnu večeru u Villu hotel Barbat gdje su nas dočekali s pravim lokanim delicijama. Bilo je tu svega, od hladnih ribljih predjela preko sušenog štoklja (sušene hobotnice) s jajima, sve do filea zubaca s jakobovom kapicom i rapskog specijaliteta pod nazivom „štufad“ iza kojeg se krije janjetina s medom od kadulje poslužena s kiselim kupusom.

Najbolji brudet - 6 Najbolji brudet - 6 (Foto: PR)


Sutradan prije samog natjecanja, u organizaciji TZG-a Raba razgledali smo grad Rab, posjetili Kuću rabske torte (da, rabske jer na Rabu je sve rapsko, osim dvije stvari – rabske torte i rabske fjere) te kušali ovu predivnu deliciju, ali i pomno pratili kako ona nastaje pred našim očima (čini se tako jednostavno, no baš i nije), posjetili smo Naturu Rab, male lokalne eko proizvođače rakije, džemova, maslinova ulja, octa od meda i priprodne kozmetike, da bismo kasnije ručali u restoranu Kamenjak, s najljepšim mogućim pogledom na grad Rab. Nakon pršuta, sira, mariniranih i slanih inćuna, stigla nam je vruća maneštra, a potom i rapska pašticada pa smo se siti i zadovoljni spustili u grad kako bismo se upoznali s našim meštrima od kuhače i krenuli s kuhanjem.


Bilo je ukupno sedam ekipa, svatko je od nas izvlačenjem papirića bio dodijeljen jednom „kotliću“. Ja, koja sam predstavljala punkufer.hr, sam ostala na dnu kotlića neizvučena, i kao takva (ah, jadna!) pripala kotliću broj sedam ispod kojeg je gorljivo vatru palio Marijo Badurina iz ŠRK Dolin. Možda su upravo to bili prvi (dimni) signali za pobjedu, tko će ga znati?! Ipak, Marijo i ja smo kliknuli na prvu, kucnuli se čašama i krenuli s pripremom. Marijo je bio samouvjereni majstor od kotlića, ja relativno poslušna pomagačica. Miješala, probavala, protresala kotlić, točila gemište, malo se bunila na neke Marijove poteze, neke uspjela i spriječiti, ali na kraju, kao iskusna gastro blogerica s okom za detalje, servirala tanjur za žiri. Tanjur broj sedam, zadnji koji je žiri probao. Marijo je zbog toga bio nesretan, kao „gle, zadnji, sve će se ohladiti!“, no ja nisam pretjerano brinula. Nekako sam znala, budući da sam ih probala sve, da je baš naš brudet taj pobjednički brudet.

Sandra i Marijo Sandra i Marijo (Foto: Rene Karaman)


Kako god bilo, tročlanom stručnom žiriju kojeg su činila tri rapska kuhara nije bilo lako, jer se radilo o nijansama, a samo je jedan mogao pobijediti. I to naš brudet. Bez potrebe si brinuo, Marijo!


Recept za najbolji brudet Marija Badurine


Sastojci:


2,5 kg miješane ribe (ugor, škrpoči, lokarda, menule šćave, cipli)
3 kom škampa
500 g luka
4-5 režnjeva češnjaka
4-5 konzervi (po 400 g) sitno sjeckane rajčice/pelata
350 ml bijelog vina
50 ml domaćeg vinskog octa
žlica šećera
tucana ljuta paprika
krupna morska sol
vezica peršina
par svježih listova bosiljka
domaće maslinovo ulje


Priprema:


1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjati sitno sjeckani luk, kad luk omekša dodati sitno sjeckani češnjak, kad češnjak zamiriše dodati sitno sjeckane rajčice. Potom dodati sol, tucanu ljutu papriku i dio kosanog peršina. Kuhati na srednje jakoj vatri dok rajčica ne omekša, potom dodati malo šećera, vino i vinski ocat. Pri kraju, prije dodavanja ribe, dodati ostatak kosanog peršina i listove svježeg bosiljka. Miješati kuhačom i paziti da ne zagori. Po potrebi dodati pripremljenog temeljca ili vode.


2. Zadnjih petnaestak minuta kuhanja dodati ribu. Riba se dodaje ovisno o veličini i tvrdoći. Najprije ide tvrđa riba, u našem slučaju riba je dodana ovim redoslijedom; prvi idu škrpoči pa ugor, potom lokarda i menule šćave, potom idu cipli i na samom kraju dodaju se škampi.
Kad se doda riba, prestati miješati kuhačom, već samo lagano protresati kotlić kako bi se riba ravnomjerno skuhala, a da se ne raspadne.


3. Poslužiti lijepo servirano uz kuhanu palentu, i to tako da se na tanjuru nađe najmanje tri komada različite ribe i jedan škamp jer bez škampa se ne računa.


Ipak za pobjednički kotlić bilo je potrebno dodati i žličicu ljubavi za bolji okus te imati dobrog kolegu za kuhačom – dodao je Marijo. Osim ovoga, imao je Marijo i svoj tajni sastojak koji, naravno, ne smijem otkriti jer tajni se sastojak nikad ne otkriva. No i bez tajnog sastojka, s ovim namirnicama ne možete skuhati loš brudet, garantiram!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju