• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Recept za „naj brunčić“: Brudet s kojim ćete osvojiti i najzahtjevnije gurmane

Bilo je ukupno sedam ekipa, svatko je od nas izvlačenjem papirića bio dodijeljen jednom „kotliću“. Ja, koja sam predstavljala punkufer.hr, sam ostala na dnu kotlića neizvučena...

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 19.10.2018 11:13 komentari
viber Created with Sketch.
Najbolji brudet - 12
Najbolji brudet - 12 (Foto:Rene Karaman)

Galerija Najbolji brudet - 12 7 Sandra i Marijo 7 Najbolji brudet - 10 7 Najbolji brudet - 9 7

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa


Prema riječima Ivane Matušan, direktorice TZG-a Rab, kada na Rabu želite reći da je neki posao završen, kažete kanata. Kanata na Rabu označava kraj turističke sezone, završetak dobro obavljenog posla, ali i veliku feštu jer kakav bi to kraj posla bio bez fešte? A kakva bi to fešta bila bez dobre zabave, dobre kapljice i dobrog brudeta koji se kuha na trgu, na otvorenoj vatri pred očima dobro raspoloženih posjetitelja?!


Jubilarna deseta Kanata bila je po koje čemu posebna. Iako je bilo sunčano, vikend je počeo burom koja se već do sredine dana smirila pa je po relativno mirnom moru trajektom na Rab je stigla naša ekipa gastro novinara i gastro blogera, i to ne samo kako bi s Raba pomoću svojih društvenih profila i kanala u svijet slala najljepše moguće gastro razglednice povodom Svjetskog dana turizma, već i kako bi se pridružila timovima natjecatelja u kuhanju „naj brunčića“, odnosno najboljeg brudeta.


Smjestili smo se u hotelu Valamar Imperial i odmah otisnuli na divnu večeru u Villu hotel Barbat gdje su nas dočekali s pravim lokanim delicijama. Bilo je tu svega, od hladnih ribljih predjela preko sušenog štoklja (sušene hobotnice) s jajima, sve do filea zubaca s jakobovom kapicom i rapskog specijaliteta pod nazivom „štufad“ iza kojeg se krije janjetina s medom od kadulje poslužena s kiselim kupusom.

Najbolji brudet - 6 Najbolji brudet - 6 (Foto: PR)


Sutradan prije samog natjecanja, u organizaciji TZG-a Raba razgledali smo grad Rab, posjetili Kuću rabske torte (da, rabske jer na Rabu je sve rapsko, osim dvije stvari – rabske torte i rabske fjere) te kušali ovu predivnu deliciju, ali i pomno pratili kako ona nastaje pred našim očima (čini se tako jednostavno, no baš i nije), posjetili smo Naturu Rab, male lokalne eko proizvođače rakije, džemova, maslinova ulja, octa od meda i priprodne kozmetike, da bismo kasnije ručali u restoranu Kamenjak, s najljepšim mogućim pogledom na grad Rab. Nakon pršuta, sira, mariniranih i slanih inćuna, stigla nam je vruća maneštra, a potom i rapska pašticada pa smo se siti i zadovoljni spustili u grad kako bismo se upoznali s našim meštrima od kuhače i krenuli s kuhanjem.


Bilo je ukupno sedam ekipa, svatko je od nas izvlačenjem papirića bio dodijeljen jednom „kotliću“. Ja, koja sam predstavljala punkufer.hr, sam ostala na dnu kotlića neizvučena, i kao takva (ah, jadna!) pripala kotliću broj sedam ispod kojeg je gorljivo vatru palio Marijo Badurina iz ŠRK Dolin. Možda su upravo to bili prvi (dimni) signali za pobjedu, tko će ga znati?! Ipak, Marijo i ja smo kliknuli na prvu, kucnuli se čašama i krenuli s pripremom. Marijo je bio samouvjereni majstor od kotlića, ja relativno poslušna pomagačica. Miješala, probavala, protresala kotlić, točila gemište, malo se bunila na neke Marijove poteze, neke uspjela i spriječiti, ali na kraju, kao iskusna gastro blogerica s okom za detalje, servirala tanjur za žiri. Tanjur broj sedam, zadnji koji je žiri probao. Marijo je zbog toga bio nesretan, kao „gle, zadnji, sve će se ohladiti!“, no ja nisam pretjerano brinula. Nekako sam znala, budući da sam ih probala sve, da je baš naš brudet taj pobjednički brudet.

Sandra i Marijo Sandra i Marijo (Foto: Rene Karaman)


Kako god bilo, tročlanom stručnom žiriju kojeg su činila tri rapska kuhara nije bilo lako, jer se radilo o nijansama, a samo je jedan mogao pobijediti. I to naš brudet. Bez potrebe si brinuo, Marijo!


Recept za najbolji brudet Marija Badurine


Sastojci:


2,5 kg miješane ribe (ugor, škrpoči, lokarda, menule šćave, cipli)
3 kom škampa
500 g luka
4-5 režnjeva češnjaka
4-5 konzervi (po 400 g) sitno sjeckane rajčice/pelata
350 ml bijelog vina
50 ml domaćeg vinskog octa
žlica šećera
tucana ljuta paprika
krupna morska sol
vezica peršina
par svježih listova bosiljka
domaće maslinovo ulje


Priprema:


1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjati sitno sjeckani luk, kad luk omekša dodati sitno sjeckani češnjak, kad češnjak zamiriše dodati sitno sjeckane rajčice. Potom dodati sol, tucanu ljutu papriku i dio kosanog peršina. Kuhati na srednje jakoj vatri dok rajčica ne omekša, potom dodati malo šećera, vino i vinski ocat. Pri kraju, prije dodavanja ribe, dodati ostatak kosanog peršina i listove svježeg bosiljka. Miješati kuhačom i paziti da ne zagori. Po potrebi dodati pripremljenog temeljca ili vode.


2. Zadnjih petnaestak minuta kuhanja dodati ribu. Riba se dodaje ovisno o veličini i tvrdoći. Najprije ide tvrđa riba, u našem slučaju riba je dodana ovim redoslijedom; prvi idu škrpoči pa ugor, potom lokarda i menule šćave, potom idu cipli i na samom kraju dodaju se škampi.
Kad se doda riba, prestati miješati kuhačom, već samo lagano protresati kotlić kako bi se riba ravnomjerno skuhala, a da se ne raspadne.


3. Poslužiti lijepo servirano uz kuhanu palentu, i to tako da se na tanjuru nađe najmanje tri komada različite ribe i jedan škamp jer bez škampa se ne računa.


Ipak za pobjednički kotlić bilo je potrebno dodati i žličicu ljubavi za bolji okus te imati dobrog kolegu za kuhačom – dodao je Marijo. Osim ovoga, imao je Marijo i svoj tajni sastojak koji, naravno, ne smijem otkriti jer tajni se sastojak nikad ne otkriva. No i bez tajnog sastojka, s ovim namirnicama ne možete skuhati loš brudet, garantiram!
 

  • #kako kuhati
  • #brudet
  • #brujet
  • #sandra rončević
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Za 40 minuta
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Gulaš
Jednostavno, a preukusno

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućit će dobru ravnotežu okusa. Uostalom, jedno je od umijeća kuhanja upravo balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Aceto balsamico - 4 Hrana i piće
    Hrana i lijek

    Crno zlato Italije: Zašto je uvijek dobro imati dobar aceto balsamico u kuhinji

  • Gulaš Hrana i piće
    Jednostavno, a preukusno

    Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

  • Jaja Hrana i piće
    Opasna salmonela

    Je li napuklo jaje sigurno za jelo? Slučaj u kojem ga treba baciti bez oklijevanja

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close