Obožavate tiramisu i često ga radite, ali vam je uvijek bolji kad ga probate kod nekog drugoga pa se često pitate gdje griješite u njegovoj pripremi? Imamo odgovore na vaša pitanja!

Krema za tiramisu ne smije biti pretekuća ili prezbijena, jako je važno dobro istući snijeg od bjelanjaka pa ga pažljivo i polagano umiješati u kremu kako biste dobili pjenastu kremu. Jaja neka budu sobne temperature, a sir mascarpone izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije no što idete raditi kolač.

Kava za tiramisu treba biti jaka, stoga je najbolje skuhati pravu domaću kavu (espresso, moku ili tursku koju pažljivo ocijedite) jer instant kave imaju slabiji okus. Tako pripremljenu kavu treba dobro ohladiti i razrijediti s malo vode te brzo umakati kekse kako se ne bi previše namočili i postali premekani.

Što se tiče alkohola koji se dodaje u kolač, sa sirom mascarpone se najbolje slaže slatko sicilijansko vino Marsala, no kako kod nas to vino nije uvijek i svuda lako nabavljivo, slobodno ga zamijenite  brendijem, likerom amaretto ili našim domaćim rumom (što sigurno već činite). Ipak, koji god alkohol koristili, nemojte pretjerati jer previše alkohola može pokvariti sveukupni okus kolača.

Tiramisu obilato pospite gorkim kakaom, dobro ga ohladite pa ga prije služenja još jednom pospite kakaom. Na taj će način kolač vizualno ljepše izgledati, a dodatni suhi sloj kakaa će dodatno intenzivirati okus i naglasiti kontrast slatke kreme.

Kolač prije posluživanja treba dobro ohladiti.Najbolje ga je napraviti večer prije pa ga ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se dobro ohladio, kako bi se krema povezala s natopljenim piškotama i kako bi se svi okusi dobro proželi.

A recept? Imamo i recept, i to za pravi klasični, talijanski tiramisu. 

Ako tražite neki posebni twist, odgovor je tiramisu s bundevom, probajte ga napraviti, mogli biste se skroz oduševiti! 

Kako vam zvuči tiramisu cheesecake? Nama kao genijalna poslastica koja izvrsno izgleda poslužena u čašama!

Sastojci:

400 g piškota (savoiardi)
6 jaja
500 g mascarpone sira
150 g šećera
750 ml kave
50 ml vina Marsale, likera amaretto, brendija ili domaćeg ruma

Za posipanje:
gorki kakao

Priprema:

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte 70 g od ukupnog šećera pa ih dobro izmiksajte mikserom sve dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. Potom žumanjcima dodajte mascarpone pa sve dobro izmiksajte.

2. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka: miksajte bjelanjke srednjom brzinom i kad ste ih napola izmiksali, malo po malo dodavajte šećer (70 g) uz stalno miksanje, sve dok ne dobijete čvrsti, sjajni snijeg.

3. Špatulom malo po malo umiješajte snijeg u žumanjke i mascarpone, činite to pažljivo miješajući smjesu odozdo prema gore, kako ne biste iz bjelanjaka izbacili zrak. Kad ste sve izmiješali, stavite u hladnjak da se krema ohladi.

4. Preostalih 10 g šećera izmiješajte s kavom i likerom u koje ćete umakati piškote.

5. Složite tiramisu: u duguljastu posudu, na kvadratnu tacnu ili pleh za pečenje složite prvi red piškota koje ste umakali u kavu, prekrijte ih slojem kreme, potom na kremu stavite drugi sloj piškota umočenih u kavu pa ih premažite sa završnim slojem kreme. Pospite sve gorkim kakaom. Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 2 sata).

6. Prije služenja kolač još jednom pospite gorkim kakaom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju