Prošla su vremena kad se u Zagrebu mogla pojesti samo obična pizza koja s talijanskom "sestričnom" dijeli tek ime. S Karijolom koja se otvorila prije desetak godina krenuo je trend hrskavog i tankog tijesta, a do danas je grad doživio renesansu strukture i okusa. Zanimljivo je i to da se najbolje pizzerije na nalaze nužno u centru. "Razbježale" su se na sve strane grada, pa ponekad valja i "upaliti" auto da bi se stiglo do zarazno dobrih pizza.

O'Hara

U Hrvatskoj jedino pizzerija O'Hara ima sve što je potrebno za pravu napuljsku pizzu koja se prepoznaje se po napuhanoj kori i leopardskom uzorku. Tijesto se priprema od brašna, vode, soli i kvasca, bez dodavanja ulja, šećera, mlijeka i drugih dodataka koji se znaju naći u popisu sastojaka. Peče se oko minutu na otprilike 500 stupnjeva Celzijevih. Nakon što je stekla vjerne poklonike na zagrebačkoj Malešnici, mirisi O'Hare osvojit će i Rijeku. Cijene O'Harinih pizza na jelovniku su u rasponu od 45 do 69 kuna, a primjerice Margherita stoji 51 kunu. 

 

A post shared by Helen Page (@grimfango) on

 

Karijola

Zagrebačkoj "starosjediteljici" ni "pubertetske" godine nisu pokvarile kvalitetu. Neki kažu da bi se trebala malčice "pofriškati",  ali mišljenja se razilaze. Po dozu tankog tijesta sa šupljim rubom i minimalističkom količinom rajčice hodočastilo se u Kranjčevićevu ulicu na Trešnjevku, a godinama kasnije otvorila se i druga Karijola u Vlaškoj, iznad Malog bara. U Karijolu se osim finog tijesta ide i zbog mozzarelle i bukovača, a među zanimljivijim sastojcima su i dimljena govedina, marinirani inćuni te šitake. Cijene velikih pizza variraju od 53 do 82 kune.

 

A post shared by Ana Maria (@anamariabocak) on


Duksa

Pizzerija Duksa u Maksimiru s Karijolom dijeli stil tankih pizza s napuhnutom koricom, ali cijene su joj nešto pristupačnije. Tako za solidnu pizzu treba izdvojiti od 49 do 64 kune. Ime duguje nadimku za Duknovićevu ulicu u kojoj se pizzeria nalazi. Pizze su podijeljene na bijele i crvene, a u ponudi su i dvije vrste pogača. Kreativci iz Dukse uljepšavaju dan i simpatičnim nazivima pizza, pa tako osim Prve, Druge i Prve iza druge slijede Šitake happens, Na ovu Dado otkida (mozzarella, gorgonzola, dimljeni sir i feta), Kad jaganjci NE utihnu s ovčjim sirom, Bolje Grana na rukoli, nego golub na grani, Inćuni se izležavaju na maslinovom ulju (neće dugo) kao i Ostalo mi taj dan u friđu (ispalo zakon). Među zanimljivijim dodacima su i sir s tartufima, kozji sir, šitake, kao i japaleno papričice.

Chello

Chello u Španskom nije mjesto iz snova za stroge talijanske klasičare nego one koji žele otkriti i neke druge utjecaje jer, kako i sami kažu, oni su pizzerija iz druge galaksije. Ondje možete kušati punjenu prženu pizzu koja nije masna, a najlakše bi se mogla opisati kao calzone hrskave korice ili meki, bogato nadjeveni kruščići. Nadjevi variraju od klasičnog sa šunkom i sirom do umaka bolonjez s mozzarellom i specijaliteta gravče na tavče. O Chellu se pronio glas zbog Chicago style deep dish pizza, po čemu je i specifičan. Karakteristična je po tome što se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom. Među specijalitetima je Doomsday pizza s 5 vrsta sira, 4 vrste mesa i 3 umaka. Predviđene su za dvije osobe, ali služe i kao izazov za junačke jelce. Double decker još je i veća – ima više od 1700 grama. Cijene deep dish pizza variraju od 75 do 100 kuna.

> Najbolje od svjetske kuhinje: Gdje pojesti dobar falafel, gyros ili cigara burek u Zagrebu

Veža

Pizze u Veži, pizzeriji u Maksimirskoj ulici, imena duguju kvartovskim ulicama. Onima iz Žigrovićeve na tijesto se stavlja lardo, Crnčićeva je u znaku bresaole, a stanovnicima Štoosove štos su šitake. Među nadjevima su i biftek, sabljarka, kapari, fior di latte, brie, grana padano, gorgonzola, kao i mozzarella di bufala. Pizzerija je karakteristična po tome što ima samo jedan stol koji se proteže čitavim prostorom, ali zahvaljujući nepravilnu obliku, nećete imati osjećaj da sjedite nekome u krilu. Pizzu možete začiniti i dodacima sa stola, poput maslinovog ulja aromatizirana češnjakom do mirisnih listića raznog mediteranskog bilja poput bosiljka, majčine dušice i ružmarina. Cijene pizza variraju od 39 do 59 kuna.

 

 

A post shared by Pizzeria Fianona (@fianona.hr) on

Pizza kod Žaca i Fianona

U blizini strogog centra pristojna pizza može se pojesti i kod Žaca u ulici Nike Grškovića, a sudeći prema komentarima, preporuka su četiri sira i vegetarijanska. Jedan od aduta im je i veličina. Možete odabrati između tankog i debljeg tijesta, a cijena im varira od 45 do 75 kuna. Među skupljima su slavonska i pizza s goveđim pršutom i rikulom. Fianona na Laništu također iskače kvalitetom. Osim klasičnih varijacija na temu imaju i pizzu s gamberima i balzamičkim octom, lososom i grana padanom, biftekom i mozzarellom, kao i kombinacija tartara, škampa i rikole. Margherita košta 30 kuna, a najskuplje su 40.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju