"Dobar dan, kakve pizze imate?“ pita gospođa na ulazu u Vežu, novootvorenu pizzeriju u Maksimirskoj ulici, tik do kafića Dvorište.

"Imamo svakakve, najbolje da pogledate jelovnik“, odgovara konobar Tibor Radin.

"Jao, pa imate Fijanovu! To je moja ulica, može onda ta“, veselo će gospođa, a pizza-majstor se baca na razvlačenje tijesta, vadi fior di latte, brie, grana padano, gorgonzolu, a naravno tu je i mozzarella di bufala. Izgleda da je odzvonilo podravcu... U Veži je čak i šunka premium.



Izgleda da se mala Italija preselila na zagrebački Maksimir. Dok se sir lijepo topi u krušnoj peći na drva, koja kao da je ispala iz neke pizza-budućnosti, s pločom koja se okreće, diže i spušta, pizza-majstor objašnjava kako je vlasnik Davor Leskovar osobito na nju ponosan. A kako ne bi bio kad je jedina u Hrvatskoj. Istovremeno može ravnomjerno peći pet, šest, sedam pizza.

> Pixie Espresso Bar: Novo mjesto na okupljalištu studenata za vrhunsku kavu i čaj te zvuk gramofona

Gospodin Leskovar zaljubljen je u Italiju, ali svoj kvart iskreno voli. U Maksimiru je odrastao, baš kao i ostatak njegova vrsnog trija. Zato i pizze duguju imena kvartovskim ulicama. Onima iz Žigrovićeve na tijesto se stavlja lardo, Crnčićeva je u znaku bresaole, a stanovnicima Štoosove štos su šitake. Sudeći po sastojcima, prva je pomisao da si tek malobrojni susjedi mogu priuštiti pizzu u Veži, ali daleko je to od istine. Cijene se ne razlikuju od onih u većini pizzerija. Ima ih od 39 do 59 kuna.

Dok kuhar vadi Rendićevu iz koje se puši, objašnjava kako je još jedan plus peći to što u pizzeriji nije vruće jer grije samo ono što treba. Možda bi susjedi bili sretniji da mogu smanjiti centralno, ali zahvaljujući svemirskoj izolaciji i chef je zadovoljan. Pizza-majstor zove se Silvijo Fištrek. Pisalo se već o njemu, ali su do kioska iz novina zabunom ispala slova iz imena pa je ispalo da je nekoga "silio", smije se Fištrek i dodaje kako doista nije nikad.

> Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu?


U Veži vas neće prisiljavati da stavite na pizzu sve što je ponuđeno na stolu. A ima tu štošta! Od maslinovog ulja aromatizirana češnjakom do mirisnih listića raznog mediteranskog bilja poput bosiljka, majčine dušice, ružmarina… za koje se brine Tibor Radin. U Veži svatko ima svoju ljubav, a i gosti sve češće ondje zastaju. Kako će tek biti kad stigne terasa, a kažu da će i ona biti ne baš posve obična.



"Ne štedimo na sastojcima i biramo samo najbolje talijanske namirnice, a gosti to prepoznaju. Zadovoljni smo što se vraćaju. Otvorili smo prije mjesec dana, a neki su nas posjetili nekoliko puta i kažu da im je kod nas baš dobro. Osim pizze, u Veži se mogu pojesti i lazanje, talijanski baguetti, plate sa sirevima, pancetom i pršutom, kao i salate s biftekom, sirom i piletinom“, kaže vlasnik Veže, koju je i spontano nahvalila i prodavačica u susjednom dućanu.

U čašama za vino je Krk, odnosno Katunar koji se dobro ljubi s vrhunskim sastojcima i tijestom, a za pivoljupce je na meniju klasika ili craft iz The Garden Breweryja.

"Tajni" restoran u zagrebačkom stanu u kojem se jede hrana iz prošlog stoljeća

Neuobičajen je i stol koji dominira interijerom. Dobro ste pročitali, samo je jedan. Dva visoka za popiti piće ne računamo. Mladi dizajnerski tim s kojima surađuje Davor Leskovar došli su na jedinstvenu ideju i otvorili pizzeriju s jednim stolom koji putuje cijelim prostorom od ulaza do kuhinje. Pritom se penje i spušta, zavija i sužava. Neki koji nisu ondje ni bili, prigovarali su zbog stola… jer kako će sjediti s nepoznatim ljudima? No dizajnerski je potez doista briljantan. Kako se mijenja njegov oblik, dobivaju se i zasebni dijelovi. A odlučite li ipak sjesti kraj nekoga koga uopće ne poznajete, možda se na kraju i upoznate, ili vireći u njegov tanjur poželite naručiti pizzu sa sabljarkom ili mariniranim biftekom. Oni koji se odluče osamiti, mogu se i ograditi začinskim biljem.



"Arhitekt Pero Vuković i Iva Pauza dvoje je mladih ljudi koji su si dali puno truda za uređenje. Drago mi je da sam s njima surađivao i baš sam oduševljen“, dodaje Davor Leskovar i objašnjava kako se pizzerija nalazi u kući iz 1892. godine. Stari drveni prozor, kao i cigla na koju su naišli slučajno i odlučili je ostaviti svjedoče o tom vremenu kada je zgrada u kojoj je Veža bila kovačnica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju