Mesne okruglice u kremastom umaku sjajan su izbor za ručak ili večeru. Poslužiti ih možete s kriškom kruha, kuhanom tjesteninom i rižom ili pak pireom od krumpira.
Recept za mesne okruglice od mljevene piletine i svinjetine koje vam danas predstavljamo staviti možete u kategoriju takozvanih viralnih oženi me recepata. Riječ je o jelu koje je tako dobro začinjeno i spremljeno da će nadahnuti osobu koja je proba na bračnu ponudu.
Mesne okruglice kombiniraju dvije vrste mesa, naribani parmezan, panko krušne mrvice i nešto začina, a serviraju se u gustom umaku na bazi vrhnja, temeljca, sušenih rajčica i dodatnog sira.
Mesne okruglice možete po želji napraviti unaprijed, spremiti u zamrzivač na period od tri mjeseca i iskoristiti kada ste gladni i želite pojesti nešto jako fino.
Mesne okruglice u kremastom umaku - sastojci:
- 450 g mljevene piletine
- 225 g mljevene svinjetine
- 180 ml pilećeg temeljca
- 180 ml vrhnja za kuhanje
- 120 g panko krušnih mrvica
- 100 g sušenih rajčica + ulje iz staklenke
- 75 g naribanog parmezana
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 veliko jaje
- 1 manji luk
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica mljevenog čili praha
- sol i papar po želji
- svježi bosiljak za posluživanje
Mesne okruglice u kremastom umaku - priprema:
- U velikoj zdjeli izmućkajte jaje, pa dodajte mljevenu piletinu, svinjetinu, krušne mrvice, nasjeckani češnjak, čili prah, timijan, sol i papar po želji. U smjesu umiješajte i polovicu naribanog parmezana.
- Od dobivene smjese oblikujte mesne okruglice – za svaku mesnu okruglicu upotrijebite oko jedne žlice smjese. Posložite oblikovane mesne okruglice na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i sve zajedno stavite u zamrzivač na pet minuta da se stisnu.
- U velikoj tavi zagrijte nešto ulja od sušenih rajčica, pa na njemu prepržite mesne okruglice. Pecite ih i okrećite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno otprilike šest do sedam minuta. Izvadite mesne okruglice iz tave.
- Na preostalom ulje prepirjajte nasjeckani luk i sušene rajčice. Pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta dok luk ne omekša. Podlijte s temeljcem i vrhnjem za kuhanje i dobro promiješajte. Vratite u tavu i mesne okruglice. Kuhajte sve zajedno još par minuta dok s okusi ne prožmu, a umak ne zgusne.
- Začinite umak sa solju i paprom po želji. Umiješajte ostatak parmezana i poslužite sa nasjeckanim svježim bosiljkom. Dobar tek!
Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu?

