• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najbolje od svjetske kuhinje: Gdje pojesti dobar falafel, gyros ili cigara burek u Zagrebu

Zagrebački centar vrvi restoranima i bistroima u kojima možete upoznati klasična jela iz cijeloga svijeta...

Nika Borovac 25.01.2018 09:35 komentari
viber Created with Sketch.
Falafel u Zrno bio bistrou
Falafel u Zrno bio bistrou (Foto:Facebook: @zrnobiobistro)

Galerija Falafel u Zrno bio bistrou 2 Klasični ramen 2 Burek 2 Umami: Gyoze 2

U trendu Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom


Poželite li prošetati gurmanskom kartom egzotičnih okusa, ne morate nužno otputovati. Dovoljno je prošetati zagrebačkim centrom i upoznati okuse Francuske, Češke, Španjolske, Turske, ali i Japana, Šri Lanke…

Galettes

Fine francuske palačinke od heljdinog brašna drukčije su od onih na kakve smo navikli. Tanje su, meke i hrskave, struktura im je prozračnija, okus tijesta je drukčiji, a i pune se najrazličitijim sastojcima poput lososa, mljevenog mesa, pirjanog luka, kozjeg sira… Želite li otputovati okusima u Francusku, možete navratiti Kod Mike u Masarykovu ulicu i navratiti na vegetarijansku, mesnu ili riblju verziju. Ako ste gladni kao vuk, možda će vam trebati i dvije da utažite glad. Cijena galettesa varira od 23 do 53 kune.



Gyros

Meso za gyros Grci pripremaju tako da ga režu na manje komade i mariniraju pa slažu u slojevima na ražanj. Pečeno meso poslužuje se u mekom pita kruhu s povrćem i umaku. Sudeći prema komentarima, najautentičniji je u El Grecu, nedavno otvorenom street food restoranu u Tkalčićevoj. Svinjski i pileći gyros koštaju 44 kune.


> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine


Falafel

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna street food hrana u kojoj se uživa diljem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, vole ga i istinski mesojedi. Prženim kuglicama od mljevenog slanutka ili boba s povrćem i umakom od sezama posebna se pozornost pridaje u Zrno bio bistrou u Medulićevoj ulici. Okruglice od mljevenog slanutka na zelenoj salati i mrkvi s tahini umakom i tahini kruhom stoje 65 kuna.

Klasični ramen Klasični ramen (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ramen

Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, ramen je puno više od obične juhe s tjesteninom. Velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji razlikuje dobar ramen od nešto lošijeg. Ramen može imati na desetke sastojaka koji uključuju kosti koje se kuhaju 4 do 48 sati, kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu, miso pastu, limunsku travu, čili, mirin, sake, češnjak, đumbir ili ulja. Na kraju se u tanjur dodaju kuhana tjestenina i jaja, komadi mesa, mladi luk, sezam, alge… U Zagrebu dobar ramen možete pojesti u restoranu Time u Petrinjskoj ulici. Pripremaju ga od svinjetine ili piletine s domaćim ramen rezancima, mesom, povrćem, kuhanim jajem, uljem od češnjaka i mariniranim shiitake gljivama. To će vas zadovoljstvo stajati 100 kuna.

> Japanski bonton: Srkanjem tjestenine zahvalite na savršenoj ramen juhi


Biryani

Za biryani, specijalitet indijske kuhinje, potrebno je nešto više truda, ali se svaka minuta nagrađuje mirisima i okusima iz tanjura. Riža dugog zrna (najčešće basmati) spaja se s egzotičnim začinima, najčešće šafranom te janjetinom, piletinom, ribom ili povrćem te aromatičnim umakom. U Royal India restoranu u Tkalčićevoj ulici cijena mu varira od 45 do 80 kuna, ovisno o tome odlučite li se na basmati rižu aromatiziranu šafranom s povrćem i orašastim plodovima, nešto kompleksniji Dum Murgh biryani s piletinom i indijskim začinima te varijante sa škampima ili janjetinom u glavnoj ulozi.

Umami: Gyoze Umami: Gyoze (Foto: Facebook: @umami.restoran)

Gyoze

Japanski punjeni jastučići od tjestenine mogu bit meki ili hrskavi, ovisno o načinu pripreme, a slast duguju i slatkim, kiselim ili ljutim umacima. Mesni nadjev bira se prema ukusu, a najčešće se radi o svinjetini koja se miješa sa začinima poput đumbira, sojinog umaka i češnjaka. U mesnu smjesu dodaje se i usitnjeni kupus. Gyoze možete kušati u Skalinskoj ulici. Azijski fusion restoran Umami priprema ih od svinjetine i kupusa te poslužuje uz slatko-ljuti umak. U porciji su tri, a stoje 12 kuna.

Tapas

Alfons X. Mudri doista je mudro postupio kad je, oporavljajući se od bolesti, jeo samo male zalogaje, a prema predaji, tako su nastali i tapasi, španjolski mali zalogaji koji se poslužuju uz dobru kapljicu. Prema drugoj priči, u Andaluziji su kriškama kruha ili mesom prekrivali čaše s prošekom kako bi ih zaštitili od mušica. Umjetnost pripremanja tapasa seže do nevjerojatnih razmjera pa se tako mali zalogaji pripremaju od najfinijih pašteta, neodoljivih sireva, plodova mora, kobasica i pršuta. U Mio Corazon u Radićevoj možete uhvatiti komadić španjolske gastronomske kulture, a uz kriške kruha s pršutom i sirom, pancetom i suhim šljivama, dimljenim lososom, pestom, voćem, ribljim namazima, maslinama i drugim sastojcima koji mirišu na Mediteran dolazi i sangrija ili vino prema izboru. Cijene se kreću od oko 7 kuna po tapasu.

Kotu (kotthu) 

Popularno šrilankansko ulično jelo koje čini indijski kruh od slanutka – roti, meso, povrće, jaja i začini, u doslovnom prijevodu znači nasjeckan. Često se naziva i šrilankanskim hamburgerom, a kušati ga možete u street food restoranu Curry bowl u Tkalčićevoj 44. Ovisno o vrsti mesa koju odaberete, platit ćete ga oko 40 kuna.

Burek Burek (Foto: Facebook: @LokmafromIstanbul)

Cigara burek

Jedno od omiljenih jela u turskoj kuhinji su sigara boregi, hrskavi smotuljci punjeni mljevenim mesom, krumpirom ili kombinacijom sira i začina. Kod turskih rolica koje se jedu kao predjelo ili grickalica najteže je pojesti samo jednu. Mali, četverokutni prstići od tijesta mogu se kušati u turskom restoranu Lokma u Tkalčićevoj ulici. Ondje se pune sirom i peršinom ili mješavinom luka, sočnih rajčica, peršina i krumpira.

Trdelnik

Želite li preskočiti slano i odmah krenuti na desert, odlično mjesto je Trdelnik u Masarykovoj 19, gdje se može kušati istoimeni slavni tuljac od mirisnog tijesta s kojim se upozna svatko tko posjeti Prag. Slatko pecivo od poludizanog tijesta omotava se na valjak i tako polagano peče najprije se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta, kako bi se karamelizirao te potom prema želji namaže nutellom, marmeladom, bademima... 

  • #gdje sjesti
  • #restorani
  • #Zagreb
  • #azija
  • #Europa
  • #Hrana
  • #street food
  • #tapas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Vojni rok služit će i dijaspora! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu prvo će poslati policiju. A onda..."
Tko je vojni obveznik?
Uzbuna u dijaspori zbog vojnog roka! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu - prvo će poslati policiju po njih. A onda..."
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Grobovi poznatih na Mirogoju puni su cvijeća i svijeća
pogledajte galeriju
Grob Dražena Petrovića i drugih velikana na Mirogoju preplavljeni su svijećama i cvijećem
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronađete li guštere na slici, ne trebate okulista jer vam je vid savršen! Pokušajte ih spaziti
Jeste li ih spazili?
Pronađete li guštere na slici, ne trebate okulista jer vam je vid savršen! Pokušajte ih spaziti
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
sport
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
putovanja
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Ulična moda: Zagrebačko izdanje u haljini s čipkom
TOP JE
Kako ljetne komade nositi u jesen? Evo ovako kako je to napravila ljepotica sa zagrebačke špice
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Fiesta latina - 1 Hrana i piće
    Mirisi, boje, okusi

    Fiesta Latina: Kako je Zagreb postao šarena, vesela i glasna latinoamerička tržnica

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close