• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najbolje od svjetske kuhinje: Gdje pojesti dobar falafel, gyros ili cigara burek u Zagrebu

Zagrebački centar vrvi restoranima i bistroima u kojima možete upoznati klasična jela iz cijeloga svijeta...

Nika Borovac 25.01.2018 09:35 komentari
viber Created with Sketch.
Falafel u Zrno bio bistrou
Falafel u Zrno bio bistrou (Foto:Facebook: @zrnobiobistro)

Galerija Falafel u Zrno bio bistrou 2 Klasični ramen 2 Burek 2 Umami: Gyoze 2

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...


Poželite li prošetati gurmanskom kartom egzotičnih okusa, ne morate nužno otputovati. Dovoljno je prošetati zagrebačkim centrom i upoznati okuse Francuske, Češke, Španjolske, Turske, ali i Japana, Šri Lanke…

Galettes

Fine francuske palačinke od heljdinog brašna drukčije su od onih na kakve smo navikli. Tanje su, meke i hrskave, struktura im je prozračnija, okus tijesta je drukčiji, a i pune se najrazličitijim sastojcima poput lososa, mljevenog mesa, pirjanog luka, kozjeg sira… Želite li otputovati okusima u Francusku, možete navratiti Kod Mike u Masarykovu ulicu i navratiti na vegetarijansku, mesnu ili riblju verziju. Ako ste gladni kao vuk, možda će vam trebati i dvije da utažite glad. Cijena galettesa varira od 23 do 53 kune.



Gyros

Meso za gyros Grci pripremaju tako da ga režu na manje komade i mariniraju pa slažu u slojevima na ražanj. Pečeno meso poslužuje se u mekom pita kruhu s povrćem i umaku. Sudeći prema komentarima, najautentičniji je u El Grecu, nedavno otvorenom street food restoranu u Tkalčićevoj. Svinjski i pileći gyros koštaju 44 kune.


> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine


Falafel

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna street food hrana u kojoj se uživa diljem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, vole ga i istinski mesojedi. Prženim kuglicama od mljevenog slanutka ili boba s povrćem i umakom od sezama posebna se pozornost pridaje u Zrno bio bistrou u Medulićevoj ulici. Okruglice od mljevenog slanutka na zelenoj salati i mrkvi s tahini umakom i tahini kruhom stoje 65 kuna.

Klasični ramen Klasični ramen (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ramen

Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, ramen je puno više od obične juhe s tjesteninom. Velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji razlikuje dobar ramen od nešto lošijeg. Ramen može imati na desetke sastojaka koji uključuju kosti koje se kuhaju 4 do 48 sati, kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu, miso pastu, limunsku travu, čili, mirin, sake, češnjak, đumbir ili ulja. Na kraju se u tanjur dodaju kuhana tjestenina i jaja, komadi mesa, mladi luk, sezam, alge… U Zagrebu dobar ramen možete pojesti u restoranu Time u Petrinjskoj ulici. Pripremaju ga od svinjetine ili piletine s domaćim ramen rezancima, mesom, povrćem, kuhanim jajem, uljem od češnjaka i mariniranim shiitake gljivama. To će vas zadovoljstvo stajati 100 kuna.

> Japanski bonton: Srkanjem tjestenine zahvalite na savršenoj ramen juhi


Biryani

Za biryani, specijalitet indijske kuhinje, potrebno je nešto više truda, ali se svaka minuta nagrađuje mirisima i okusima iz tanjura. Riža dugog zrna (najčešće basmati) spaja se s egzotičnim začinima, najčešće šafranom te janjetinom, piletinom, ribom ili povrćem te aromatičnim umakom. U Royal India restoranu u Tkalčićevoj ulici cijena mu varira od 45 do 80 kuna, ovisno o tome odlučite li se na basmati rižu aromatiziranu šafranom s povrćem i orašastim plodovima, nešto kompleksniji Dum Murgh biryani s piletinom i indijskim začinima te varijante sa škampima ili janjetinom u glavnoj ulozi.

Umami: Gyoze Umami: Gyoze (Foto: Facebook: @umami.restoran)

Gyoze

Japanski punjeni jastučići od tjestenine mogu bit meki ili hrskavi, ovisno o načinu pripreme, a slast duguju i slatkim, kiselim ili ljutim umacima. Mesni nadjev bira se prema ukusu, a najčešće se radi o svinjetini koja se miješa sa začinima poput đumbira, sojinog umaka i češnjaka. U mesnu smjesu dodaje se i usitnjeni kupus. Gyoze možete kušati u Skalinskoj ulici. Azijski fusion restoran Umami priprema ih od svinjetine i kupusa te poslužuje uz slatko-ljuti umak. U porciji su tri, a stoje 12 kuna.

Tapas

Alfons X. Mudri doista je mudro postupio kad je, oporavljajući se od bolesti, jeo samo male zalogaje, a prema predaji, tako su nastali i tapasi, španjolski mali zalogaji koji se poslužuju uz dobru kapljicu. Prema drugoj priči, u Andaluziji su kriškama kruha ili mesom prekrivali čaše s prošekom kako bi ih zaštitili od mušica. Umjetnost pripremanja tapasa seže do nevjerojatnih razmjera pa se tako mali zalogaji pripremaju od najfinijih pašteta, neodoljivih sireva, plodova mora, kobasica i pršuta. U Mio Corazon u Radićevoj možete uhvatiti komadić španjolske gastronomske kulture, a uz kriške kruha s pršutom i sirom, pancetom i suhim šljivama, dimljenim lososom, pestom, voćem, ribljim namazima, maslinama i drugim sastojcima koji mirišu na Mediteran dolazi i sangrija ili vino prema izboru. Cijene se kreću od oko 7 kuna po tapasu.

Kotu (kotthu) 

Popularno šrilankansko ulično jelo koje čini indijski kruh od slanutka – roti, meso, povrće, jaja i začini, u doslovnom prijevodu znači nasjeckan. Često se naziva i šrilankanskim hamburgerom, a kušati ga možete u street food restoranu Curry bowl u Tkalčićevoj 44. Ovisno o vrsti mesa koju odaberete, platit ćete ga oko 40 kuna.

Burek Burek (Foto: Facebook: @LokmafromIstanbul)

Cigara burek

Jedno od omiljenih jela u turskoj kuhinji su sigara boregi, hrskavi smotuljci punjeni mljevenim mesom, krumpirom ili kombinacijom sira i začina. Kod turskih rolica koje se jedu kao predjelo ili grickalica najteže je pojesti samo jednu. Mali, četverokutni prstići od tijesta mogu se kušati u turskom restoranu Lokma u Tkalčićevoj ulici. Ondje se pune sirom i peršinom ili mješavinom luka, sočnih rajčica, peršina i krumpira.

Trdelnik

Želite li preskočiti slano i odmah krenuti na desert, odlično mjesto je Trdelnik u Masarykovoj 19, gdje se može kušati istoimeni slavni tuljac od mirisnog tijesta s kojim se upozna svatko tko posjeti Prag. Slatko pecivo od poludizanog tijesta omotava se na valjak i tako polagano peče najprije se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta, kako bi se karamelizirao te potom prema želji namaže nutellom, marmeladom, bademima... 

  • #gdje sjesti
  • #restorani
  • #Zagreb
  • #azija
  • #Europa
  • #Hrana
  • #street food
  • #tapas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong 2025.?
Svi navijamo!
Hoće li naš Marino osvojiti srca publike? Evo kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Nisu uvijek ginekološke prirode
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije – sočniji nego ikad!
Jednostavan, a tako fin!
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije - sočniji nego ikad!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Wow!
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
Počinje Verne Show
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
sport
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Osijek - Cibalia opet u istoj ligi: Slavonski derbi sljedeće sezone?
Stari rivali
Je li moguće čudo i hoćemo li opet gledati jedan od najvrućih hrvatskih derbija?
tv
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
sve
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close