Poželite li prošetati gurmanskom kartom egzotičnih okusa, ne morate nužno otputovati. Dovoljno je prošetati zagrebačkim centrom i upoznati okuse Francuske, Češke, Španjolske, Turske, ali i Japana, Šri Lanke

Galettes

Fine francuske palačinke od heljdinog brašna drukčije su od onih na kakve smo navikli. Tanje su, meke i hrskave, struktura im je prozračnija, okus tijesta je drukčiji, a i pune se najrazličitijim sastojcima poput lososa, mljevenog mesa, pirjanog luka, kozjeg sira… Želite li otputovati okusima u Francusku, možete navratiti Kod Mike u Masarykovu ulicu i navratiti na vegetarijansku, mesnu ili riblju verziju. Ako ste gladni kao vuk, možda će vam trebati i dvije da utažite glad. Cijena galettesa varira od 23 do 53 kune.



Gyros

Meso za gyros Grci pripremaju tako da ga režu na manje komade i mariniraju pa slažu u slojevima na ražanj. Pečeno meso poslužuje se u mekom pita kruhu s povrćem i umaku. Sudeći prema komentarima, najautentičniji je u El Grecu, nedavno otvorenom street food restoranu u Tkalčićevoj. Svinjski i pileći gyros koštaju 44 kune.


> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine


Falafel

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna street food hrana u kojoj se uživa diljem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, vole ga i istinski mesojedi. Prženim kuglicama od mljevenog slanutka ili boba s povrćem i umakom od sezama posebna se pozornost pridaje u Zrno bio bistrou u Medulićevoj ulici. Okruglice od mljevenog slanutka na zelenoj salati i mrkvi s tahini umakom i tahini kruhom stoje 65 kuna.

Klasični ramen Klasični ramen (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ramen

Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, ramen je puno više od obične juhe s tjesteninom. Velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji razlikuje dobar ramen od nešto lošijeg. Ramen može imati na desetke sastojaka koji uključuju kosti koje se kuhaju 4 do 48 sati, kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu, miso pastu, limunsku travu, čili, mirin, sake, češnjak, đumbir ili ulja. Na kraju se u tanjur dodaju kuhana tjestenina i jaja, komadi mesa, mladi luk, sezam, alge… U Zagrebu dobar ramen možete pojesti u restoranu Time u Petrinjskoj ulici. Pripremaju ga od svinjetine ili piletine s domaćim ramen rezancima, mesom, povrćem, kuhanim jajem, uljem od češnjaka i mariniranim shiitake gljivama. To će vas zadovoljstvo stajati 100 kuna.

> Japanski bonton: Srkanjem tjestenine zahvalite na savršenoj ramen juhi


Biryani

Za biryani, specijalitet indijske kuhinje, potrebno je nešto više truda, ali se svaka minuta nagrađuje mirisima i okusima iz tanjura. Riža dugog zrna (najčešće basmati) spaja se s egzotičnim začinima, najčešće šafranom te janjetinom, piletinom, ribom ili povrćem te aromatičnim umakom. U Royal India restoranu u Tkalčićevoj ulici cijena mu varira od 45 do 80 kuna, ovisno o tome odlučite li se na basmati rižu aromatiziranu šafranom s povrćem i orašastim plodovima, nešto kompleksniji Dum Murgh biryani s piletinom i indijskim začinima te varijante sa škampima ili janjetinom u glavnoj ulozi.

Umami: Gyoze Umami: Gyoze (Foto: Facebook: @umami.restoran)

Gyoze

Japanski punjeni jastučići od tjestenine mogu bit meki ili hrskavi, ovisno o načinu pripreme, a slast duguju i slatkim, kiselim ili ljutim umacima. Mesni nadjev bira se prema ukusu, a najčešće se radi o svinjetini koja se miješa sa začinima poput đumbira, sojinog umaka i češnjaka. U mesnu smjesu dodaje se i usitnjeni kupus. Gyoze možete kušati u Skalinskoj ulici. Azijski fusion restoran Umami priprema ih od svinjetine i kupusa te poslužuje uz slatko-ljuti umak. U porciji su tri, a stoje 12 kuna.

Tapas

Alfons X. Mudri doista je mudro postupio kad je, oporavljajući se od bolesti, jeo samo male zalogaje, a prema predaji, tako su nastali i tapasi, španjolski mali zalogaji koji se poslužuju uz dobru kapljicu. Prema drugoj priči, u Andaluziji su kriškama kruha ili mesom prekrivali čaše s prošekom kako bi ih zaštitili od mušica. Umjetnost pripremanja tapasa seže do nevjerojatnih razmjera pa se tako mali zalogaji pripremaju od najfinijih pašteta, neodoljivih sireva, plodova mora, kobasica i pršuta. U Mio Corazon u Radićevoj možete uhvatiti komadić španjolske gastronomske kulture, a uz kriške kruha s pršutom i sirom, pancetom i suhim šljivama, dimljenim lososom, pestom, voćem, ribljim namazima, maslinama i drugim sastojcima koji mirišu na Mediteran dolazi i sangrija ili vino prema izboru. Cijene se kreću od oko 7 kuna po tapasu.

Kotu (kotthu) 

Popularno šrilankansko ulično jelo koje čini indijski kruh od slanutka – roti, meso, povrće, jaja i začini, u doslovnom prijevodu znači nasjeckan. Često se naziva i šrilankanskim hamburgerom, a kušati ga možete u street food restoranu Curry bowl u Tkalčićevoj 44. Ovisno o vrsti mesa koju odaberete, platit ćete ga oko 40 kuna.

Burek Burek (Foto: Facebook: @LokmafromIstanbul)

Cigara burek

Jedno od omiljenih jela u turskoj kuhinji su sigara boregi, hrskavi smotuljci punjeni mljevenim mesom, krumpirom ili kombinacijom sira i začina. Kod turskih rolica koje se jedu kao predjelo ili grickalica najteže je pojesti samo jednu. Mali, četverokutni prstići od tijesta mogu se kušati u turskom restoranu Lokma u Tkalčićevoj ulici. Ondje se pune sirom i peršinom ili mješavinom luka, sočnih rajčica, peršina i krumpira.

Trdelnik

Želite li preskočiti slano i odmah krenuti na desert, odlično mjesto je Trdelnik u Masarykovoj 19, gdje se može kušati istoimeni slavni tuljac od mirisnog tijesta s kojim se upozna svatko tko posjeti Prag. Slatko pecivo od poludizanog tijesta omotava se na valjak i tako polagano peče najprije se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta, kako bi se karamelizirao te potom prema želji namaže nutellom, marmeladom, bademima... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju