• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najbolje od svjetske kuhinje: Gdje pojesti dobar falafel, gyros ili cigara burek u Zagrebu

Zagrebački centar vrvi restoranima i bistroima u kojima možete upoznati klasična jela iz cijeloga svijeta...

Nika Borovac 25.01.2018 09:35 komentari
viber Created with Sketch.
Falafel u Zrno bio bistrou
Falafel u Zrno bio bistrou (Foto:Facebook: @zrnobiobistro)

Galerija Falafel u Zrno bio bistrou 2 Klasični ramen 2 Burek 2 Umami: Gyoze 2

U trendu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna


Poželite li prošetati gurmanskom kartom egzotičnih okusa, ne morate nužno otputovati. Dovoljno je prošetati zagrebačkim centrom i upoznati okuse Francuske, Češke, Španjolske, Turske, ali i Japana, Šri Lanke…

Galettes

Fine francuske palačinke od heljdinog brašna drukčije su od onih na kakve smo navikli. Tanje su, meke i hrskave, struktura im je prozračnija, okus tijesta je drukčiji, a i pune se najrazličitijim sastojcima poput lososa, mljevenog mesa, pirjanog luka, kozjeg sira… Želite li otputovati okusima u Francusku, možete navratiti Kod Mike u Masarykovu ulicu i navratiti na vegetarijansku, mesnu ili riblju verziju. Ako ste gladni kao vuk, možda će vam trebati i dvije da utažite glad. Cijena galettesa varira od 23 do 53 kune.



Gyros

Meso za gyros Grci pripremaju tako da ga režu na manje komade i mariniraju pa slažu u slojevima na ražanj. Pečeno meso poslužuje se u mekom pita kruhu s povrćem i umaku. Sudeći prema komentarima, najautentičniji je u El Grecu, nedavno otvorenom street food restoranu u Tkalčićevoj. Svinjski i pileći gyros koštaju 44 kune.


> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine


Falafel

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna street food hrana u kojoj se uživa diljem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, vole ga i istinski mesojedi. Prženim kuglicama od mljevenog slanutka ili boba s povrćem i umakom od sezama posebna se pozornost pridaje u Zrno bio bistrou u Medulićevoj ulici. Okruglice od mljevenog slanutka na zelenoj salati i mrkvi s tahini umakom i tahini kruhom stoje 65 kuna.

Klasični ramen Klasični ramen (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ramen

Iako ga mnogi smatraju fast foodom u dubokom tanjuru, ramen je puno više od obične juhe s tjesteninom. Velika se pozornost pridaje pripremi temeljca koji razlikuje dobar ramen od nešto lošijeg. Ramen može imati na desetke sastojaka koji uključuju kosti koje se kuhaju 4 do 48 sati, kombu alge i katobushi, odnosno sušenu tunu, miso pastu, limunsku travu, čili, mirin, sake, češnjak, đumbir ili ulja. Na kraju se u tanjur dodaju kuhana tjestenina i jaja, komadi mesa, mladi luk, sezam, alge… U Zagrebu dobar ramen možete pojesti u restoranu Time u Petrinjskoj ulici. Pripremaju ga od svinjetine ili piletine s domaćim ramen rezancima, mesom, povrćem, kuhanim jajem, uljem od češnjaka i mariniranim shiitake gljivama. To će vas zadovoljstvo stajati 100 kuna.

> Japanski bonton: Srkanjem tjestenine zahvalite na savršenoj ramen juhi


Biryani

Za biryani, specijalitet indijske kuhinje, potrebno je nešto više truda, ali se svaka minuta nagrađuje mirisima i okusima iz tanjura. Riža dugog zrna (najčešće basmati) spaja se s egzotičnim začinima, najčešće šafranom te janjetinom, piletinom, ribom ili povrćem te aromatičnim umakom. U Royal India restoranu u Tkalčićevoj ulici cijena mu varira od 45 do 80 kuna, ovisno o tome odlučite li se na basmati rižu aromatiziranu šafranom s povrćem i orašastim plodovima, nešto kompleksniji Dum Murgh biryani s piletinom i indijskim začinima te varijante sa škampima ili janjetinom u glavnoj ulozi.

Umami: Gyoze Umami: Gyoze (Foto: Facebook: @umami.restoran)

Gyoze

Japanski punjeni jastučići od tjestenine mogu bit meki ili hrskavi, ovisno o načinu pripreme, a slast duguju i slatkim, kiselim ili ljutim umacima. Mesni nadjev bira se prema ukusu, a najčešće se radi o svinjetini koja se miješa sa začinima poput đumbira, sojinog umaka i češnjaka. U mesnu smjesu dodaje se i usitnjeni kupus. Gyoze možete kušati u Skalinskoj ulici. Azijski fusion restoran Umami priprema ih od svinjetine i kupusa te poslužuje uz slatko-ljuti umak. U porciji su tri, a stoje 12 kuna.

Tapas

Alfons X. Mudri doista je mudro postupio kad je, oporavljajući se od bolesti, jeo samo male zalogaje, a prema predaji, tako su nastali i tapasi, španjolski mali zalogaji koji se poslužuju uz dobru kapljicu. Prema drugoj priči, u Andaluziji su kriškama kruha ili mesom prekrivali čaše s prošekom kako bi ih zaštitili od mušica. Umjetnost pripremanja tapasa seže do nevjerojatnih razmjera pa se tako mali zalogaji pripremaju od najfinijih pašteta, neodoljivih sireva, plodova mora, kobasica i pršuta. U Mio Corazon u Radićevoj možete uhvatiti komadić španjolske gastronomske kulture, a uz kriške kruha s pršutom i sirom, pancetom i suhim šljivama, dimljenim lososom, pestom, voćem, ribljim namazima, maslinama i drugim sastojcima koji mirišu na Mediteran dolazi i sangrija ili vino prema izboru. Cijene se kreću od oko 7 kuna po tapasu.

Kotu (kotthu) 

Popularno šrilankansko ulično jelo koje čini indijski kruh od slanutka – roti, meso, povrće, jaja i začini, u doslovnom prijevodu znači nasjeckan. Često se naziva i šrilankanskim hamburgerom, a kušati ga možete u street food restoranu Curry bowl u Tkalčićevoj 44. Ovisno o vrsti mesa koju odaberete, platit ćete ga oko 40 kuna.

Burek Burek (Foto: Facebook: @LokmafromIstanbul)

Cigara burek

Jedno od omiljenih jela u turskoj kuhinji su sigara boregi, hrskavi smotuljci punjeni mljevenim mesom, krumpirom ili kombinacijom sira i začina. Kod turskih rolica koje se jedu kao predjelo ili grickalica najteže je pojesti samo jednu. Mali, četverokutni prstići od tijesta mogu se kušati u turskom restoranu Lokma u Tkalčićevoj ulici. Ondje se pune sirom i peršinom ili mješavinom luka, sočnih rajčica, peršina i krumpira.

Trdelnik

Želite li preskočiti slano i odmah krenuti na desert, odlično mjesto je Trdelnik u Masarykovoj 19, gdje se može kušati istoimeni slavni tuljac od mirisnog tijesta s kojim se upozna svatko tko posjeti Prag. Slatko pecivo od poludizanog tijesta omotava se na valjak i tako polagano peče najprije se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta, kako bi se karamelizirao te potom prema želji namaže nutellom, marmeladom, bademima... 

  • #gdje sjesti
  • #restorani
  • #Zagreb
  • #azija
  • #Europa
  • #Hrana
  • #street food
  • #tapas
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
Urnebesno
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Gvardiol junak lude Cityjeve pobjede: Pogledajte što o Hrvatu pišu Englezi
Fenomenalna reakcija
Gvardiol junak lude Cityjeve pobjede: Pogledajte što o Hrvatu pišu Englezi
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
SRČANI BORAC!
Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close