Miris variva od poriluka još je jedan od onih mirisa koji nas brzinski teleportiraju u djetinjstvo. Nismo voljeli varivo od poriluka i točka. Dobro, bilo je i onih koji jesu, i baš su oni bili u pravu!

S odmakom od nekoliko desetljeća odgovorno to tvrdimo jer ima nešto divno i utješno u punom tanjuru ćušpajza od poriluka. I svakako bismo ga trebali kuhati češće jer nema jednostavnijeg i bržeg jela na žlicu od variva od poriluka, posebno zimi, zato smo ga mi skuhali za vas.

Ankete

(7481) Jeste li ljubitelj variva od poriluka?

rezultati povratak glasova1344
rezultati

Poriluk je svestrana namirnica koja se odlično snalazi i u drugim jelima, kao na primjer u gustim, kremastim juhama. Spremite si recept za juhu od tikvica, vraćat ćete joj se često jednom kad ju isprobate, i nitko neće znati da ste u nju smjestili i poriluk.

Sendviči od kelja i poriluka vaši su novi omiljeni topli sendviči, samo vi to još ne znate jer ih još uvijek niste pripremili i poslužili za večeru, ispravite nepravdu još večeras!

Sastojci:

2-3 komada poriluka
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 mrkva
100 g slanine
350 g krumpira
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar
malo ulja

Priprema:

1. Poriluk očistite i narežite na oko 1 cm debele, ukošene kolutove pa ih dobro isperite pod vodom. Stavite poriluk u lonac, prelijte ga vrućom vodom i blanširajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

2. Ogulite krumpire, operite ih pa ih narežite na manje kockice.

3. Luk nasjeckajte nasitno, a slaninu narežite na manje kockice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutove.

4. U posudi zagrijte ulje, dodajte sitno sjeckani luk, slaninu, prostisnuti češnjak i mrkvu, pirjajte sve zajedno 6-7 minuta pa dodajte mljevenu slatku papriku i krumpir te zalijte litrom vode. Posolite i kuhajte jedno 20 minuta dok krumpir ne omekša.

5. Dodajte blanširani poriluk, dodajte još vode tako da voda prekrije povrće i nastavite kuhati još 30 minuta.

6. Na samom kraju dodajte žlicu brašna koje ste razmutili s malo vode, promiješajte, pustite da sve zajedno prokuha još nekoliko minuta te po potrebi začinite solju i paprom.

7 čestih pogreški zbog kojih nam rižoto ispada loše Rižoto Rižoto s piletinom i suhim vrganjima Rižoto +2 Rižoto od cikle