Miris variva od poriluka još je jedan od onih mirisa koji nas brzinski teleportiraju u djetinjstvo. Nismo voljeli varivo od poriluka i točka. Dobro, bilo je i onih koji jesu, i baš su oni bili u pravu!

S odmakom od nekoliko desetljeća odgovorno to tvrdimo jer ima nešto divno i utješno u punom tanjuru ćušpajza od poriluka. I svakako bismo ga trebali kuhati češće jer nema jednostavnijeg i bržeg jela na žlicu od variva od poriluka, posebno zimi, zato smo ga mi skuhali za vas.

Jeste li ljubitelj variva od poriluka?

  • Da, obožavam ga
  • Ne volim ga
  • Ne jedem variva

glasova:

Poriluk je svestrana namirnica koja se odlično snalazi i u drugim jelima, kao na primjer u gustim, kremastim juhama. Njih možete staviti u salate, tople sendviče i brojna druga jela.

Sastojci:

2-3 komada poriluka
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 mrkva
100 g slanine
350 g krumpira
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar
malo ulja

Priprema:

1. Poriluk očistite i narežite na oko 1 cm debele, ukošene kolutove pa ih dobro isperite pod vodom. Stavite poriluk u lonac, prelijte ga vrućom vodom i blanširajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

2. Ogulite krumpire, operite ih pa ih narežite na manje kockice.

3. Luk nasjeckajte nasitno, a slaninu narežite na manje kockice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutove.

4. U posudi zagrijte ulje, dodajte sitno sjeckani luk, slaninu, prostisnuti češnjak i mrkvu, pirjajte sve zajedno 6-7 minuta pa dodajte mljevenu slatku papriku i krumpir te zalijte litrom vode. Posolite i kuhajte 20-ak minuta dok krumpir ne omekša.

5. Dodajte blanširani poriluk, dolijte još vode tako da prekrije povrće i nastavite kuhati još 30 minuta.

6. Na samom kraju dodajte žlicu brašna koje ste razmutili s malo vode, promiješajte, pustite da sve zajedno prokuha još nekoliko minuta te po potrebi začinite solju i paprom.

7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast +0 Rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju