Presolili ste juhu, ostavili meso predugo u pećnici, zgrušao vam se umak, a gosti dolaze na ručak? Uvijek možete odustati od svega, natočiti čašu vina i naručiti pizzu, ali hrabri kuhari ne odustaju do samog kraja. Kako ne biste bacili sve u smeće, poslužite se njihovim trikovima.



Popucali biskvit
Natrgajte biskvit na komade i stavite ga u čaše ili posudice. Ako ste već pripremili kremu, prelijte je preko biskvita ili ulijte vrući puding koji "pojačajte" začinima ili omiljenim likerom. Posipajte ribanom čokoladom i ostavite u hladnjaku do posluživanja.

Riba koja se zalijepila za tavu ili gradele

Pažljivo odvojite ribu od podloge, očistite je od kostiju i pripremite salatu od riže, kus-kusa ili tjestenine. Napravite preljev od maslinovog ulja, češnjaka i limuna te dodajte pokoju kap tabasca. Ubaciti možete i kapare, masline ili motar.

> Hrskave okruglice od ostataka krumpira punjene sirom i slaninom

Prekuhano povrće

Spasite gnjecavu brokulu, mrkvu ili cvjetaču tako da je pomiješajte s jajima i napravite popečke ili nadjev za quiche. Lako se pretvara i u namaz koji poslužite uz pečeni krumpir, grickalice ili bruschette. Namaz od brokule možete napraviti tako da je izmiksate s kremastim ili svježim sirom, senfom, maslacem, kiselim kastavcima i prema želji lukom te češnjakom.

Prepečeno pečenje

Odvojite zagorjele dijelove i očistite meso od kostiju pa ga izmiksajte s pirjanim lukom, mrkvom i prema želji gljivama. Sve izmiksajte s maslacem, majonezom i umakom od rajčice te začinima poput soli, papra, kurkume i muškatnog oraščića. Meso možete usitniti vilicom, pomiješati s omiljenim umakom i povrćem te iskoristiti kao nadjev za tortilje, canellone, domaće raviole ili punjeno povrće.

Propale palačinke

Osim varijacije na drobljenac i dodavanja u juhu umjesto rezanaca, propale palačinke možete sačuvati tako da manje komade premažete nadjevom, savinete u male rolice i zavežete ih tanko narezanom koricom naranče te posipate kakaom i šećerom u prahu. Izgledat će kao da ste ih baš takve htjeli poslužiti.

Prekuhana tjestenina

Pravite se Talijanima i pripremite pastu frittatu. Ocijedite tjesteninu, prelijte je hladnom vodom i prelijte umakom. Izmiješajte jaja i mlijeko, prelijte preko tjestenine pa sve ubacite u tavu sa zagrijanim maslinovim uljem. Pecite oko pet minuta pa prebacite na tanjur i vratite u tavu da se zapeče i druga strana.

> Ima nade! 3 trika kako spasiti varivo ili juhu koju ste presolili

Neuspjela riža

Bilo da je prekuhana, ljepljiva ili gnjecava rižu možete spasiti tako da je ubacite u krem juhu ili oblikujte u loptice s mljevenim mesom pa skuhate u umaku ili ispečete u tavi. Jede li vam se slatko, pružite joj novu priliku u kombinaciji s mlijekom, cimetom, šećerom i orašastim plodovima.

Zgrušani umak

Pojave li se grudice u bešamel umaku izmiksajte ga štapnim mikserom i procijedite, a ako ga i dalje imate premalo za jelo koje ste planirali napraviti, poslužite mini-verzije. Listove lazanja blanširajte tako da se mogu savinuti pa ih stavite u kalupe za muffine, napunite umakom i pripremljenim sastojcima pa ispecite.

Presoljena juha

Omakne li se soli ili začina, juhu kuhajte dok ne ispari dobar dio vode i zamrznite u kalupima za led kako biste dobili koncentrat. Iskoristite ga umjesto kocke za juhu kod pripreme umaka, variva i jela na žlicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju