Punjeno rolano tijesto koje turisti obožavaju u Pragu može pronaći na svakom koraku (no samo znalci znaju gdje je najukusniji) mnogi povezuju s češkom tradicijom smatrajući kako je ondje i nastao. No bez obzira na to koliko mogu biti ukusni, valjčići zapravo i nisu originalno češki. Neki ih povjesničari smještaju u Rumunjsku, inačice postoje u Autriji i Mađarskoj, a na ulicama su niknuli nedavno.

Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo peku se i umaču u čokoladu, šećer, lješnjake…

Na vrh dolazi šlag, grožđice, voće, krema ili čokoladni namaz… svakome prema ukusu. Možete ga napraviti i kod kuće, ali umjesto trdla poslužit će valjčići za šaumrole ili slične slastice, a nadjenite ih omiljenim sladoledom, glazurom, kockicama anasasa ili nekim drugim omiljenim sastojkom.

Sastojci za trdelnik

  • 450 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 1/4 šalice šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 14 g kvasca
  • 1/4 šalice mlijeka 
  • 1/2 šalice lješnjaka
  • 1/4 šalice šećera u granulama
  • jaje

Priprema trdelnika

  1. Pomiješajte brašno i šećer u prahu u posudi pa napravite rupu u sredini. U nju stavite kvasac i zagrijano mlijeko. Ostavite 10 minuta.
  2. U posudu dodajte rastopljeni maslac, žumanjke i prstohvat soli. Zamijesite tijesto pa ga ostavite neka se diže 20 minuta na toplom.
  3. Podijelite tijesto na više dijelova pa svaki razvucite u zmijicu.
  4. Omotajte tijesto oko namašćenog kalupa pa ostavite 10 minuta.
  5. Premažite tijesto umućenim jajetom pa pospite usitnjenim lješnjacima i šećerom.
  6. Pecite oko 20 minuta na 180 °C pa posipajte šećerom u prahu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju