Punjeno rolano tijesto koje turisti obožavaju u Pragu može pronaći na svakom koraku (no samo znalci znaju gdje je najukusniji) mnogi povezuju s češkom tradicijom smatrajući kako je ondje i nastao. No bez obzira na to koliko mogu biti ukusni, valjčići zapravo i nisu originalno češki. Neki ih povjesničari smještaju u Rumunjsku, inačice postoje u Autriji i Mađarskoj, a na ulicama su niknuli nedavno. 

 

 

A post shared by Anna Gutierrez (@anniekonst) on


Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo peku se i umaču u čokoladu, šećer, lješnjake…
Na vrh dolazi šlag, grožđice, voće, krema ili čokoladni namaz… svakome prema ukusu. Možete ga napraviti i kod kuće, ali umjesto trdla poslužit će valjčići za šaumrole ili slične slastice, a nadjenite ih omiljenim sladoledom, glazurom, kockicama anasasa ili nekim drugim omiljenim sastojkom.

> Čovjek iza šokantnih skulptura u Pragu koje turisti obožavaju

Sastojci za trdelnik
450 g brašna
70 g maslaca
1/4 šalice šećera u prahu
2 žumanjka
14 g kvasca
1/4 šalice mlijeka 
1/2 šalice lješnjaka
1/4 šalice šećera u granulama
jaje

 
1. Pomiješajte brašno i šećer u prahu u posudi pa napravite rupu u sredini. U nju stavite kvasac i zagrijano mlijeko. Ostavite 10 minuta.

2. U posudu dodajte rastopljeni maslac, žumanjke i prstohvat soli. Zamijesite tijesto pa ga ostavite neka se diže 20 minuta na toplom.

3. Podijelite tijesto na više dijelova pa svaki razvucite u zmijicu.

4. Omotajte tijesto oko namašćenog kalupa pa ostavite 10 minuta.

5. Premažite tijesto umućenim jajetom pa pospite usitnjenim lješnjacima i šećerom.

6. Pecite oko 20 minuta na 180 °C pa posipajte šećerom u prahu.