Punjeno rolano tijesto koje turisti obožavaju u Pragu može pronaći na svakom koraku (no samo znalci znaju gdje je najukusniji) mnogi povezuju s češkom tradicijom smatrajući kako je ondje i nastao. No bez obzira na to koliko mogu biti ukusni, valjčići zapravo i nisu originalno češki. Neki ih povjesničari smještaju u Rumunjsku, inačice postoje u Autriji i Mađarskoj, a na ulicama su niknuli nedavno.
Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo peku se i umaču u čokoladu, šećer, lješnjake…
Na vrh dolazi šlag, grožđice, voće, krema ili čokoladni namaz… svakome prema ukusu. Možete ga napraviti i kod kuće, ali umjesto trdla poslužit će valjčići za šaumrole ili slične slastice, a nadjenite ih omiljenim sladoledom, glazurom, kockicama anasasa ili nekim drugim omiljenim sastojkom.
Sastojci za trdelnik
- 450 g brašna
- 70 g maslaca
- 1/4 šalice šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 14 g kvasca
- 1/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice lješnjaka
- 1/4 šalice šećera u granulama
- jaje
Priprema trdelnika
- Pomiješajte brašno i šećer u prahu u posudi pa napravite rupu u sredini. U nju stavite kvasac i zagrijano mlijeko. Ostavite 10 minuta.
- U posudu dodajte rastopljeni maslac, žumanjke i prstohvat soli. Zamijesite tijesto pa ga ostavite neka se diže 20 minuta na toplom.
- Podijelite tijesto na više dijelova pa svaki razvucite u zmijicu.
- Omotajte tijesto oko namašćenog kalupa pa ostavite 10 minuta.
- Premažite tijesto umućenim jajetom pa pospite usitnjenim lješnjacima i šećerom.
- Pecite oko 20 minuta na 180 °C pa posipajte šećerom u prahu.