• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Novo u Zagrebu: Kod Mike se jedu najbolje slatke i slane palačinke

Tanke, sočne, hrskave, tamne ili svijetle, punjene slaninom ili superčokoladne... za koje god palačinke da se odlučite, nećete pogriješiti sve dok iza štednjaka stoji Francuz s diplomom kulinarskog majstora koji koristi sastojke s obližnje tržnice.

Punkufer avatar placeholder
Nika Borovac 31.08.2017 16:57 komentari
viber Created with Sketch.
Le Mika - 6
Le Mika - 6 (Foto:Srđan Brajković)

Galerija Le Mika - 20 19 Le Mika - 24 19 Le Mika - 25 19 Le Mika - 2 19

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom


Da za ispunjavanje snova nikad nije kasno, kao primjer može poslužiti kulinarsko putovanje Mike Alixa, Francuza s hrvatskom adresom, zaslužnog za najbolje palačinke u Zagrebu (i šire). Na mjestu nekadašnje kuće vafli u zagrebačkoj Masarykovoj ulici maître crêpier, odnosno stručnjak za pripremu palačinki s diplomom, stvara remek-djela koja vrijedi kušati. Supertanke crêpes (č. krep) od običnog brašna i galettes s heljdinim najbolji su spoj francuske i hrvatske kuhinje.



Za čaroliju na tanjuru glavni kuhar i vlasnik Mika koristi sastojke s tržnice Dolac i domaćih OPG-ova koji ga inspiraju za palačinke potpuno drukčijih od onih kakve su se do sada mogle kušati u Zagrebu. Jedna od rijetkih namirnica koju uvozi je heljda, ključna za francuske galettes, slane palačinke koje se pune lososom, mljevenim mesom, pirjanim lukom, kozjim sirom… Kod Mike nema gotovih umaka niti pripravaka, sve je domaće skuhano; confit od luka ili rajčice pirja se satima, baš kao i domaći umaci s kojima se ponose.


> Hit 'palačinke' od 2 sastojka za ljubitelje slatkog i slanog

Nakon podugačkog nagovaranja Mika nam je u kratkim crtama opisao jednu od desetak varijacija smjese koju priprema otkako je bio klinac: "Na 500 grama brašna možete dodati 100 grama šećera, 10 grama maslaca i jednako toliko soli. Na tu količinu idu i četiri jaja te vanilija“, kaže chef. Umjesto mlijeka, u smjesu se dodaje voda.

"Crepes moraju biti tanke poput rizle, mekane, a hrskave. Za to je potrebno znanje, kao i dugotrajan trud“, dodaje Mika koji smjesu priprema šest sati strpljivo miješajući.

Miki su palačinke bile prva ljubav, a svoju je strast nastavio slijediti i godinama kasnije. Nakon podugačkog staža u filmskoj industriji otkrio je Hrvatsku i odlučio raditi ono u čemu najviše uživa. Da mu to i polazi za rukom može se vidjeti i po tome što je ovih dana u njegovoj palačinkarnici teško pronaći slobodan stol.

Kod Mike se mogu kušati minimalističke palačinke posipane šećerom i prelivene sokom od limuna ili poslužene sa slanim maslacem, no neka vas to ne začudi jer je pečeno tijesto specijalitet za sebe. U ponudi su i one nadjevene domaćim umacima od čokolade ili karamele, marmeladom, sladoledom, karameliziranim jabukama, pa sve do klasičnih specijaliteta koji su must try, kao što su kultne crêpes Suzette s umakom od naranče, flambirane likerom Grand Marnierom.



Za povratak u djetinjstvo pobrinut će se bakina palačinka s kompotom od jabuka i vrhnjem te preljevom od karamela i sorbetom. Najatraktivnijeg je izgleda zasigurno L'aumônière, slatki paketić koji se otvara mirisima confita od jabuke, komadića domaćih bretonskih keksa i sladoleda od vanilije.

Za mlađu publiku Le Mika ima i crepio, deblje francuske palačinke s javorovim sirupom i čokoladom, a želite li pojesti zdrav ručak bez glutena, odaberite spomenute galettes, glasovitu deliciju iz Bretanje, sjeverozapadnog dijela Francuske. Pune se šunkom, kozjim i plavim sirevima, confitom od luka, fondueom od rajčica i ratatouilleom.



Parižanka ili La Parisienne nešto je složenija ljepotica od dimljenog lososa na sezonskom povrću s kremom od vlasca i limuna. La Dijonnaise puni se aromatičnim pilećim fileom, šampinjonima prelivenim rustikalnim umakom Dijon, a poželite li izbjeći meso, tu je La Niçoise s ratatouillem i parmezanom. Mika planira i sezonsku tjednu ponudu koju će diktirati priroda i namirnice s obližnje tržnice.

U crêpes i galettes na hrvatski način najbolje je uživati s čašom istarskog Fakina, Coronicom, Matoševićevom Grimaldom, vrhunskim iločkim tramincima ili Miloševim plavcem, a na karti se nalaze i pjenušava vina te šampanjci.

  • #gdje sjesti
  • #Le Mika
  • #Palačinke
  • #crepes
  • #Francuska
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, no postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Pokrovitelj Pivac
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Europol odradio rekordnu zapljenu pokvarene hrane! Diljem svijeta pronađene ilegalne klaonice, falsificirali rokove trajanja
Operacija Opson
Rekordna zapljena pokvarene hrane! Otkrivene ilegalne klaonice, falsificirani rokovi trajanja...
Tko su hrvatski planinari poginuli u Sloveniji? Jedan brat se nedavno vjenčao, drugi se trebao uskoro
velika tuga
Cure detalji o poginulim planinarima: Jedan brat nedavno se oženio, drugi se trebao uskoro
Novi detalji o vozačici koja je vozila bez guma i otvorenog prtljažnika
SULUDA VOŽNJA
Žena koja je jurila u autu bez guma bila pijana i drogirana. Ali, to nije sve! Objavljeno kako je kažnjena
show
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Barem je iskren
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Govor Nikice Jelavića nakon pobjede protiv Dinama postao je hit na društvenim mrežama
Nakon rušenja Dinama
Procurila snimka iz svlačionice Lokosa, Nikica Jelavić zagrmio: ''Kapetane, ti reci koliko...''
tv
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
MasterChef: Zeleni tim ide u nominacije, a u MasterChef stiže prvi izazivač - Josip Barišić!
NAPETA BORBA!
Zeleni tim ide u nominacije, a u MasterChef stiže prvi izazivač - Josip Barišić!
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Tjedni horoskop od 6. do 13. listopada
Što kažu zvijezde?
Tjedni horoskop: Bikovi bi mogli upoznati nekoga, a dva znaka čeka poslovni napredak
sve
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Restaurant Labrax Hrana i piće
    Nema greške

    Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close