Da za ispunjavanje snova nikad nije kasno, kao primjer može poslužiti kulinarsko putovanje Mike Alixa, Francuza s hrvatskom adresom, zaslužnog za najbolje palačinke u Zagrebu (i šire). Na mjestu nekadašnje kuće vafli u zagrebačkoj Masarykovoj ulici maître crêpier, odnosno stručnjak za pripremu palačinki s diplomom, stvara remek-djela koja vrijedi kušati. Supertanke crêpes (č. krep) od običnog brašna i galettes s heljdinim najbolji su spoj francuske i hrvatske kuhinje.



Za čaroliju na tanjuru glavni kuhar i vlasnik Mika koristi sastojke s tržnice Dolac i domaćih OPG-ova koji ga inspiraju za palačinke potpuno drukčijih od onih kakve su se do sada mogle kušati u Zagrebu. Jedna od rijetkih namirnica koju uvozi je heljda, ključna za francuske galettes, slane palačinke koje se pune lososom, mljevenim mesom, pirjanim lukom, kozjim sirom… Kod Mike nema gotovih umaka niti pripravaka, sve je domaće skuhano; confit od luka ili rajčice pirja se satima, baš kao i domaći umaci s kojima se ponose.


> Hit 'palačinke' od 2 sastojka za ljubitelje slatkog i slanog

Nakon podugačkog nagovaranja Mika nam je u kratkim crtama opisao jednu od desetak varijacija smjese koju priprema otkako je bio klinac: "Na 500 grama brašna možete dodati 100 grama šećera, 10 grama maslaca i jednako toliko soli. Na tu količinu idu i četiri jaja te vanilija“, kaže chef. Umjesto mlijeka, u smjesu se dodaje voda.

"Crepes moraju biti tanke poput rizle, mekane, a hrskave. Za to je potrebno znanje, kao i dugotrajan trud“, dodaje Mika koji smjesu priprema šest sati strpljivo miješajući.

Miki su palačinke bile prva ljubav, a svoju je strast nastavio slijediti i godinama kasnije. Nakon podugačkog staža u filmskoj industriji otkrio je Hrvatsku i odlučio raditi ono u čemu najviše uživa. Da mu to i polazi za rukom može se vidjeti i po tome što je ovih dana u njegovoj palačinkarnici teško pronaći slobodan stol.

Kod Mike se mogu kušati minimalističke palačinke posipane šećerom i prelivene sokom od limuna ili poslužene sa slanim maslacem, no neka vas to ne začudi jer je pečeno tijesto specijalitet za sebe. U ponudi su i one nadjevene domaćim umacima od čokolade ili karamele, marmeladom, sladoledom, karameliziranim jabukama, pa sve do klasičnih specijaliteta koji su must try, kao što su kultne crêpes Suzette s umakom od naranče, flambirane likerom Grand Marnierom.



Za povratak u djetinjstvo pobrinut će se bakina palačinka s kompotom od jabuka i vrhnjem te preljevom od karamela i sorbetom. Najatraktivnijeg je izgleda zasigurno L'aumônière, slatki paketić koji se otvara mirisima confita od jabuke, komadića domaćih bretonskih keksa i sladoleda od vanilije.

Za mlađu publiku Le Mika ima i crepio, deblje francuske palačinke s javorovim sirupom i čokoladom, a želite li pojesti zdrav ručak bez glutena, odaberite spomenute galettes, glasovitu deliciju iz Bretanje, sjeverozapadnog dijela Francuske. Pune se šunkom, kozjim i plavim sirevima, confitom od luka, fondueom od rajčica i ratatouilleom.



Parižanka ili La Parisienne nešto je složenija ljepotica od dimljenog lososa na sezonskom povrću s kremom od vlasca i limuna. La Dijonnaise puni se aromatičnim pilećim fileom, šampinjonima prelivenim rustikalnim umakom Dijon, a poželite li izbjeći meso, tu je La Niçoise s ratatouillem i parmezanom. Mika planira i sezonsku tjednu ponudu koju će diktirati priroda i namirnice s obližnje tržnice.

U crêpes i galettes na hrvatski način najbolje je uživati s čašom istarskog Fakina, Coronicom, Matoševićevom Grimaldom, vrhunskim iločkim tramincima ili Miloševim plavcem, a na karti se nalaze i pjenušava vina te šampanjci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju