• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.
Nika Štriga
Nika Štriga 10.10.2025 13:08 komentari
viber Created with Sketch.
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 (Foto:punkufer.hr)

Galerija Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 22 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 1 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 20 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 19 17 Skenderica 1912, najstariji zagrebački restoran koji postoji više od stotinu godina, još od vremena kada su Purgeri u na remetski brijeg odlazili na izlet. S novim je vlasnikom, Brunom Pavlićem, prije dvije godine zakoračila u novo poglavlje, a gastronomska scena Zagreba s ovom je Skendericom dobila mjesto na kojem se tradicija čuva – ali na suvremen način.

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

Restoran na adresi Remete 168 u partnerstvu s Cateringom Lisak čuva sve okuse starog Zagreba, ali ih se ne boji prezentirati na nov način, ni trenutka ne odustajući od kvalitete i vrijednosti koje su im zajedničke. U ispisivanju novog jesenskog menija kućnom chefu Ivanu Najdeku svojim se iskustvom i kreativnošću pridružio chef Mario Mihelj, a rezultat je – čista čarolija.

Trdadicija na moderan način

Osnova jesenskog menija sezonske su i lokalne namirnice, domaća kuhinja neiscrpno je nadahnuće, a izvedba ne zazire od novog i drugačijeg. Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.

Skrenderičina reinterpretacija zagrebačkog stola u jesenskim bojama uspješno je spojila domaću i vrhunsku kuhinju, baš kao što i sam prostor uređen kao klasičan zagrebački građanski stan - s izrezbarenim kredencima, masovnim ogledalima, kaljevom peći i „domaćim“ detaljima spaja atmosferu doma i vrhunsku uslugu - u bijelim rukavicama.

Jelovnik se sastoji od razumnog broja jela – po dva hladna i topla predjela, dvije juhe, četiri glavna jela i deserta. Zabava počinje čim pročitate njihova imena i sastojke – ovdje su baš sva jela iz jednog tipčinog zagrebačkog djetinjstva, ali možda ne u kategorijama u kojima biste ih očekivali. Picek z mlincima kao juha? O, da, ali vratit ćemo mu se malo kasnije.

Jedina zamjerka koju nakon pomne degustacije svega ponuđenog možemo pronaći jest to što (za sada, možda su nas čuli) u ponudi ne postoji degustacijski meni jer vjerujemo da će se gosti teško odlučiti samo za jedno jelo ili izbor koji u jednom posjetu mogu probaviti – što je doista šteta. No dosta o dojmovima, vrijeme je da progovorimo o hrani.

Kreativnost... i emocije (na meniju)

Prvo hladno predjelo na jelovniku chefova Mihelja i Najdeka, terina peta četvrtina, je sporo kuhani goveđi jezik i rep sa suhim marelicama, bučinim golicama, kremom od jabuke i hrena, majonezom od bučinih sjemenki i ukiseljenom ljutikom.

Drugo je kremasti pileći parfe – pileća pašteta s pikantnim džemom od rajčice i prahom od tostiranih pistacija, poslužena na finim domaćem krugu s hrskavom koricom. Oba su divno balansirana, puna okusa i odličan uvod u sve što slijedi. Ovdje je već jasno da i ono „domaće“ i ono „moderno“, nisu samo parole.

Kao toplo predjelo oduševile su nas krpice sa zeljem koje je chef Najdek „preuredio“ u raviol punjen kupusom, posut s hrskavim špekom i poslužen u kremastom umaku. Drugo toplo predjelo su jednako savršeni gnudi s vrganjima i domaćom skutom.

Obje su juhe, primjereno sezoni, guste i zasitne. Prva, sa sljemenskim vrganjima gotovo je klasična, a razigrana je tek s kapi peršinovog ulja. Druga je juha spomenuti picek z mlincima i doista je i juha i picek u mlincima. Skenderica se kroz čitav svoj jesenski meni pogirava s vašim okusima i sjećanjima tako da ono poznato prezentira u novom obliku ili na sasvim neočekivan način.

Prvo na popisu glavnih jela je kopunova rolada, u kojoj su batak i zabatak umotani u mlice, a okusi su divno naglašeni uljem od mladog luka. Tu je i Wellington – ali s jelenovim mesom u, naravno, školski hrskavom lisnatom tijestu, poslužen s kestenima u umaku od crnog vina i jusa.

Patka na jesenski - pačja prsa s izmrvljenim bučinim sjemenkama, pireom od bundeve i umak od crvenog vina malo je laganiji izbor, ali i dalje s puno sezonskog karaktera i sjajno pogođenim kombinacijama. Iako su sva ova jela lijepo prezentirana i poslužena, naručite li mirisni sporo pečeni janjeći but dobit ćete pravi performans.

Naime, nakon što se janjetina kuhala punih osam sati metodom sous vide, ona se dovršava - pred gostom i poslužuje s pečenim komoračem, krumpirom i korjenastim povrćem. I za kraj, desert. Nije sladak, ali je jednako slastan: domaća bučnica s domaćim vrhnjem kojoj je nemoguće naći zamjerke.

Skenderičin jesenski meni, ukratko, prava je svečanost hrane. Svaki je zalogaj posveta lokalnom i sezonskom, koja jednako koketira i s tradicijom i sa suvremenošću… kao i s emocijama.

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje DoBar - 1 DoBar - 7 DoBar - 8 +29 DoBar - 9

 

  • #gdje sjesti
  • #Zagreb
  • #Catering Lisak
  • #chef mario mihelj
  • #jesenski meni
  • #Skenderica 1912
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Naišao na Jon Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
poznati borci
VIDEO Naišao na Jona Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
Real donio konačnu odluku o Xabiju Alonsu, evo tko mu je okrenuo leđa
OTKRILA MARCA
Real donio konačnu odluku o Xabiju Alonsu, evo tko mu je okrenuo leđa
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
VRIJEME ZA KUŠANJE
Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close