• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.
Nika Štriga
Nika Štriga 10.10.2025 13:08 komentari
viber Created with Sketch.
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 (Foto:punkufer.hr)

Galerija Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 22 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 1 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 20 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 19 17 Skenderica 1912, najstariji zagrebački restoran koji postoji više od stotinu godina, još od vremena kada su Purgeri u na remetski brijeg odlazili na izlet. S novim je vlasnikom, Brunom Pavlićem, prije dvije godine zakoračila u novo poglavlje, a gastronomska scena Zagreba s ovom je Skendericom dobila mjesto na kojem se tradicija čuva – ali na suvremen način.

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

Restoran na adresi Remete 168 u partnerstvu s Cateringom Lisak čuva sve okuse starog Zagreba, ali ih se ne boji prezentirati na nov način, ni trenutka ne odustajući od kvalitete i vrijednosti koje su im zajedničke. U ispisivanju novog jesenskog menija kućnom chefu Ivanu Najdeku svojim se iskustvom i kreativnošću pridružio chef Mario Mihelj, a rezultat je – čista čarolija.

Trdadicija na moderan način

Osnova jesenskog menija sezonske su i lokalne namirnice, domaća kuhinja neiscrpno je nadahnuće, a izvedba ne zazire od novog i drugačijeg. Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.

Skrenderičina reinterpretacija zagrebačkog stola u jesenskim bojama uspješno je spojila domaću i vrhunsku kuhinju, baš kao što i sam prostor uređen kao klasičan zagrebački građanski stan - s izrezbarenim kredencima, masovnim ogledalima, kaljevom peći i „domaćim“ detaljima spaja atmosferu doma i vrhunsku uslugu - u bijelim rukavicama.

Jelovnik se sastoji od razumnog broja jela – po dva hladna i topla predjela, dvije juhe, četiri glavna jela i deserta. Zabava počinje čim pročitate njihova imena i sastojke – ovdje su baš sva jela iz jednog tipčinog zagrebačkog djetinjstva, ali možda ne u kategorijama u kojima biste ih očekivali. Picek z mlincima kao juha? O, da, ali vratit ćemo mu se malo kasnije.

Jedina zamjerka koju nakon pomne degustacije svega ponuđenog možemo pronaći jest to što (za sada, možda su nas čuli) u ponudi ne postoji degustacijski meni jer vjerujemo da će se gosti teško odlučiti samo za jedno jelo ili izbor koji u jednom posjetu mogu probaviti – što je doista šteta. No dosta o dojmovima, vrijeme je da progovorimo o hrani.

Kreativnost... i emocije (na meniju)

Prvo hladno predjelo na jelovniku chefova Mihelja i Najdeka, terina peta četvrtina, je sporo kuhani goveđi jezik i rep sa suhim marelicama, bučinim golicama, kremom od jabuke i hrena, majonezom od bučinih sjemenki i ukiseljenom ljutikom.

Drugo je kremasti pileći parfe – pileća pašteta s pikantnim džemom od rajčice i prahom od tostiranih pistacija, poslužena na finim domaćem krugu s hrskavom koricom. Oba su divno balansirana, puna okusa i odličan uvod u sve što slijedi. Ovdje je već jasno da i ono „domaće“ i ono „moderno“, nisu samo parole.

Kao toplo predjelo oduševile su nas krpice sa zeljem koje je chef Najdek „preuredio“ u raviol punjen kupusom, posut s hrskavim špekom i poslužen u kremastom umaku. Drugo toplo predjelo su jednako savršeni gnudi s vrganjima i domaćom skutom.

Obje su juhe, primjereno sezoni, guste i zasitne. Prva, sa sljemenskim vrganjima gotovo je klasična, a razigrana je tek s kapi peršinovog ulja. Druga je juha spomenuti picek z mlincima i doista je i juha i picek u mlincima. Skenderica se kroz čitav svoj jesenski meni pogirava s vašim okusima i sjećanjima tako da ono poznato prezentira u novom obliku ili na sasvim neočekivan način.

Prvo na popisu glavnih jela je kopunova rolada, u kojoj su batak i zabatak umotani u mlice, a okusi su divno naglašeni uljem od mladog luka. Tu je i Wellington – ali s jelenovim mesom u, naravno, školski hrskavom lisnatom tijestu, poslužen s kestenima u umaku od crnog vina i jusa.

Patka na jesenski - pačja prsa s izmrvljenim bučinim sjemenkama, pireom od bundeve i umak od crvenog vina malo je laganiji izbor, ali i dalje s puno sezonskog karaktera i sjajno pogođenim kombinacijama. Iako su sva ova jela lijepo prezentirana i poslužena, naručite li mirisni sporo pečeni janjeći but dobit ćete pravi performans.

Naime, nakon što se janjetina kuhala punih osam sati metodom sous vide, ona se dovršava - pred gostom i poslužuje s pečenim komoračem, krumpirom i korjenastim povrćem. I za kraj, desert. Nije sladak, ali je jednako slastan: domaća bučnica s domaćim vrhnjem kojoj je nemoguće naći zamjerke.

Skenderičin jesenski meni, ukratko, prava je svečanost hrane. Svaki je zalogaj posveta lokalnom i sezonskom, koja jednako koketira i s tradicijom i sa suvremenošću… kao i s emocijama.

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje DoBar - 1 DoBar - 7 DoBar - 8 +29 DoBar - 9

 

  • #gdje sjesti
  • #Zagreb
  • #Catering Lisak
  • #chef mario mihelj
  • #jesenski meni
  • #Skenderica 1912
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Kaos na hitnoj: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Neslavni pad
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
Europa dominira
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close