• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.
Nika Štriga
Nika Štriga 10.10.2025 13:08 komentari
viber Created with Sketch.
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 (Foto:punkufer.hr)

Galerija Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 22 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 1 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 20 17 Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 19 17 Skenderica 1912, najstariji zagrebački restoran koji postoji više od stotinu godina, još od vremena kada su Purgeri u na remetski brijeg odlazili na izlet. S novim je vlasnikom, Brunom Pavlićem, prije dvije godine zakoračila u novo poglavlje, a gastronomska scena Zagreba s ovom je Skendericom dobila mjesto na kojem se tradicija čuva – ali na suvremen način.

U trendu Chongqing - 1 Uzbudljivo! Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata Novi kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara Kućica Dream Sky, Mrkopalj, Gorski kotar Još ljepše nego na fotografijama Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor

Restoran na adresi Remete 168 u partnerstvu s Cateringom Lisak čuva sve okuse starog Zagreba, ali ih se ne boji prezentirati na nov način, ni trenutka ne odustajući od kvalitete i vrijednosti koje su im zajedničke. U ispisivanju novog jesenskog menija kućnom chefu Ivanu Najdeku svojim se iskustvom i kreativnošću pridružio chef Mario Mihelj, a rezultat je – čista čarolija.

Trdadicija na moderan način

Osnova jesenskog menija sezonske su i lokalne namirnice, domaća kuhinja neiscrpno je nadahnuće, a izvedba ne zazire od novog i drugačijeg. Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca.

Skrenderičina reinterpretacija zagrebačkog stola u jesenskim bojama uspješno je spojila domaću i vrhunsku kuhinju, baš kao što i sam prostor uređen kao klasičan zagrebački građanski stan - s izrezbarenim kredencima, masovnim ogledalima, kaljevom peći i „domaćim“ detaljima spaja atmosferu doma i vrhunsku uslugu - u bijelim rukavicama.

Jelovnik se sastoji od razumnog broja jela – po dva hladna i topla predjela, dvije juhe, četiri glavna jela i deserta. Zabava počinje čim pročitate njihova imena i sastojke – ovdje su baš sva jela iz jednog tipčinog zagrebačkog djetinjstva, ali možda ne u kategorijama u kojima biste ih očekivali. Picek z mlincima kao juha? O, da, ali vratit ćemo mu se malo kasnije.

Jedina zamjerka koju nakon pomne degustacije svega ponuđenog možemo pronaći jest to što (za sada, možda su nas čuli) u ponudi ne postoji degustacijski meni jer vjerujemo da će se gosti teško odlučiti samo za jedno jelo ili izbor koji u jednom posjetu mogu probaviti – što je doista šteta. No dosta o dojmovima, vrijeme je da progovorimo o hrani.

Kreativnost... i emocije (na meniju)

Prvo hladno predjelo na jelovniku chefova Mihelja i Najdeka, terina peta četvrtina, je sporo kuhani goveđi jezik i rep sa suhim marelicama, bučinim golicama, kremom od jabuke i hrena, majonezom od bučinih sjemenki i ukiseljenom ljutikom.

Drugo je kremasti pileći parfe – pileća pašteta s pikantnim džemom od rajčice i prahom od tostiranih pistacija, poslužena na finim domaćem krugu s hrskavom koricom. Oba su divno balansirana, puna okusa i odličan uvod u sve što slijedi. Ovdje je već jasno da i ono „domaće“ i ono „moderno“, nisu samo parole.

Kao toplo predjelo oduševile su nas krpice sa zeljem koje je chef Najdek „preuredio“ u raviol punjen kupusom, posut s hrskavim špekom i poslužen u kremastom umaku. Drugo toplo predjelo su jednako savršeni gnudi s vrganjima i domaćom skutom.

Obje su juhe, primjereno sezoni, guste i zasitne. Prva, sa sljemenskim vrganjima gotovo je klasična, a razigrana je tek s kapi peršinovog ulja. Druga je juha spomenuti picek z mlincima i doista je i juha i picek u mlincima. Skenderica se kroz čitav svoj jesenski meni pogirava s vašim okusima i sjećanjima tako da ono poznato prezentira u novom obliku ili na sasvim neočekivan način.

Prvo na popisu glavnih jela je kopunova rolada, u kojoj su batak i zabatak umotani u mlice, a okusi su divno naglašeni uljem od mladog luka. Tu je i Wellington – ali s jelenovim mesom u, naravno, školski hrskavom lisnatom tijestu, poslužen s kestenima u umaku od crnog vina i jusa.

Patka na jesenski - pačja prsa s izmrvljenim bučinim sjemenkama, pireom od bundeve i umak od crvenog vina malo je laganiji izbor, ali i dalje s puno sezonskog karaktera i sjajno pogođenim kombinacijama. Iako su sva ova jela lijepo prezentirana i poslužena, naručite li mirisni sporo pečeni janjeći but dobit ćete pravi performans.

Naime, nakon što se janjetina kuhala punih osam sati metodom sous vide, ona se dovršava - pred gostom i poslužuje s pečenim komoračem, krumpirom i korjenastim povrćem. I za kraj, desert. Nije sladak, ali je jednako slastan: domaća bučnica s domaćim vrhnjem kojoj je nemoguće naći zamjerke.

Skenderičin jesenski meni, ukratko, prava je svečanost hrane. Svaki je zalogaj posveta lokalnom i sezonskom, koja jednako koketira i s tradicijom i sa suvremenošću… kao i s emocijama.

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje DoBar - 1 DoBar - 7 DoBar - 8 +29 DoBar - 9

 

  • #gdje sjesti
  • #Zagreb
  • #Catering Lisak
  • #chef mario mihelj
  • #jesenski meni
  • #Skenderica 1912
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najprijateljskiji aerodrom na svijetu 2025.Tajvan
Znate li gdje je?
Osoblje je ljubazno i jako uslužno: Ovo je "najprijateljskiji" aerodrom na svijetu
Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova
Nema reprize
Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova
Jesen u Skenderici: Novo ruho starog Zagreba (koje mu odlično stoji)
Jelovnik s potpisom
Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)
Mirisan, domaći, s hrskavom koricom: Mario Mihelj savjetuje kako najlakše napraviti kruh
Škola kuhanja
Recept Marija Mihelja s kojim ćete najlakše napraviti odličan kruh
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Znanstvenici upozorili na poznati lijek protiv bolova: "Može uzrokovati ozbiljne nuspojave, a djelovanje mu je ograničeno"
uzimaju ga milijuni
Znanstvenici upozorili na poznati lijek protiv bolova: "Može uzrokovati ozbiljne nuspojave, a djelovanje mu je ograničeno"
Dvije djevojčice pronađene mrtve na krovu vlaka u New Yorku
užas u metropoli
Dvije djevojčice pronađene mrtve na krovu vlaka: "Svi smo užasno potreseni"
Trojica uhićena zbog sumnje da su planirali atentat na belgijskog premijera
OTKRIVENI DETALJI
Spriječen atentat na premijera europske države: Uhićena trojica, plan je uključivao dron kamikazu
show
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
Peđa Jovanović stiže u zagrebačku Arenu 21. veljače
imamo i datum
Jedan od najtraženijih pjevača u regiji stiže u zagrebačku Arenu: ''Bit će to večer ispunjena emocijama''
Antonija Čerkez podijelila je dirljiv video sa suprugom i sinom
preslatko!
Hercegovka koju regija obožava pokazala kako je suprug dočekao nju i sinčića iz rodilišta!
zdravlje
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Mislim, stvarno…
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društven mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
Urnebesno
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društvene mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
Dobili pritužbu susjeda zbog buke, no nije im bilo jasno tko ju proizvodi
Ubrzo su našli krivca
Dobili pritužbu susjeda zbog buke, no nije im bilo jasno tko ju proizvodi
tech
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Problemi za Muska
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Ukrajina predstavila još jednu varijantu krstarećeg projektila Neptun
Nove udarne mogućnosti
Ukrajina predstavila još jednu varijantu krstarećeg projektila Neptun
Hoće li ih Ukrajina dobiti od SAD-a? Evo što trebate znati o krstarećem projektilu Tomahawk
Rusi upozoravaju, no...
Hoće li ih Ukrajina dobiti od SAD-a? Evo što trebate znati o krstarećem projektilu Tomahawk
sport
Farski otoci razbili Crnu Goru 4:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Debakl!
Nevjerojatan rezultat u hrvatskoj skupini: Povijesni poraz naših susjeda
VIDEO Jeste li primijetili kako je skupljač lopti provocirao Gvardiola? Evo što mu je doviknuo
detalj promakao mnogima
VIDEO Jeste li primijetili kako je skupljač lopti provocirao Gvardiola? Evo što mu je doviknuo
Vatreni su izgubili mjesto prvih nositelja na ždrijebu, može nam se dogoditi i scenarij iz 2012.
nijemci imaju priliku
Vatreni su izgubili mjesto prvih nositelja: Prijeti nam strašan ždrijeb, ali ovako ga možemo izbjeći
tv
U dobru i zlu: Priznao joj je svoje osjećaje, ali je li možda ipak pretjerao s poklonom?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Priznao joj je svoje osjećaje, ali je li možda ipak pretjerao s poklonom?
Skrivena sudbina: Hoće li njihov odnos ikada biti kao nekad?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Hoće li njihov odnos ikada biti kao nekad?
Kumovi: Nemaju ništa s tim - je li moguće da ih je ovo pitao?
KUMOVI
Kumovi: Nemaju ništa s tim - je li moguće da ih je ovo pitao?
putovanja
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
lifestyle
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Rečenice koje vaša frizerka ne želi čuti
IZBJEGNITE IH
Šest rečenica koje vaša frizerka ne želi čuti kada dođete na frizuru
Franka Batelić u hlačama na crtu i robusnim gležnjačama 2025.
Robustan model
Gležnjače Franke Batelić odličan su izbor za jesen, a nositi se mogu s minicama i hlačama na crtu
sve
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
Farski otoci razbili Crnu Goru 4:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Debakl!
Nevjerojatan rezultat u hrvatskoj skupini: Povijesni poraz naših susjeda
Spud Bud Zagreb - 6
Viralni hajp

Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

U Hrvatsku je punjeni krumpir donio kuhar Hrvoje Drahotusky i nakon uspjeha na štandovima i festivalima, prepoznao da je trenutak i za stalni restoran. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close