Polukružni dio Tirenskoga mora, poznatiji kao Napuljski zaljev, proteže se duž 32 kilometra od rta Miseno do Punte Campanelle. Mjesto je to gdje se sreću prošlost i sadašnjost, vulkanska priroda i more. Napuljski zaljev odavno je bio mjesto na koje su odlazili bogataši i vladari iz Rima tijekom ljeta, o čemu svjedoče i raskošne vile s pogledom na more u Baiji, Napulju i Sorrentu.



Mitskim krajolikom dominira vrh Vezuva, a njemački pjesnik Goethe opisao ga je kao vrh pakla koji niče iz raja. S kratera vulkana za vedrih dana otvara se prekrasna razglednica od otočića Ischia i Procide na zapadu, do Pozzuolia, Napulja i Sorentinskog poluotoka do Caprija.


> Bella, più bella, Italia: 7 prirodnih ljepota u susjedstvu koje morate istražiti

Vezuv se uzdiže se nad gradićem Vicom Equensem, koji se nalazi 10 kilometara od Sorrenta, a omiljena je polazišna točka za istraživanje okolice. U Baiju se dolazilo kupati u glasovitim termalnim izvorima, ali danas slovi kao malo obalno ljetovalište. U prošlosti je bila utočište za odmor plemića i careva, a ondje su se kupali Cezar, Kaligula, kao i Marko Antonije.

Na Capriju, koji zatvara istočnu obalu zaljeva ljetovali su carevi August i Tiberije. Prema legendama ribara, Tiberije je u veličanstveni podvodni bazen Modre špilje ulazio iz svoje vile kroz tajni prolaz, odnosno kanal te se tamo prepuštao raskalašenim zabavama, a njegove ljubavnice navodno često nisu imale sreće jer bi ih okrutni Tiberije bacao sa strme litice koja se nalazi u blizini.
Grotta Azzurra danas je omiljena turistička atrakcija zahvaljujući plavoj svjetlosti koja prolazi kroz vodu i ispunjava njezinu unutrašnjost.

> Što se dogodilo sa stanovnicima grada zaustavljenog u vremenu?

Tajne iz prošlosti ogledaju se i na zidovima Ville dei Misteri u Pompejima. Freske prikazuju obrede boga vina Dioniza, prema kojima je kuća i dobila naziv. Luksuzna vila sagrađena je u drugom stoljeću pr. Kr., prije nego što su Rimljani zauzeli Pompeje.

> Zaboravljeni tunel prepun tajni

Današnji Napulj energičan je grad s brojnim uskim uličicama, živopisnim tržnicama i trgovima, potpuno drukčiji nego što je bio prošlosti. Nastao je na mreži uskih podzemnih uličica, tunela i špilja oko 40 metara ispod tla. Kako ga Talijani nazivaju, srce Napulja, odnosno podzemni svijet u kojem je vrijeme stalo može se i danas razgledati. Smatra se kako je tek djelić mračnog Napulja otkriven, a možete vidjeti skloništa iz vremena Drugog svjetskog rata, klaustrofobične katakombe i bunare.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju