„Vidjeti Napulj i umrijeti“ čuvena je izreka koja se pripisuje velikom njemačkom piscu Goetheu, kojom je htio dočarati ljepotu grada na jugu Italije. Radi se o gradu koji je prema broju stanovnika treći grad na Čizmi, odmah nakon Rima i Milana, a koji je ipak za razliku od prva dva grada, dosta zanemaren.

No, Napulj itekako ima konju za trku, grad je ovo bogate gastronomije i još bogatije povijesti, pa vam stoga donosimo 15 manje poznatih stvari o gradu koji je osamdesetih proslavio Diego Armando Maradona!

1. Napulj je prilično star grad, a njegova povijest broji 2800 godina, kad je na mjestu današnjeg grada osnovana grčka kolonija naziva Partenopa.

2. Današnji talijanki naziv Napoli dolazi od grčke riječi Neapolis što u prijevodu znači novi grad.

3. Povijesni centar grada sa svojih 1700 hektara najveći je povijesni centar nekog europskog grada. Jasno, UNESCO ga je odavno stavio na svoju listu.



4. Pizza Margarita ime je dobila po kraljici Margariti, koja je grad posjetila 1889. godine i poželjela probati neki napuljski specijalitet. Na Margariti su vidljive boje talijanske zastave – bosiljak je zeleni, sir (mozzarella) bijeli, a umak od rajčice crveni.

5. Prva pizzeria na svijetu, Antica Pizzeria Port'Alba otvorila se 1830. godine u Napulju.

6. U Napulju su na svijet došli mnogi slavni Talijani, među njima i tenor Enrico Caruso, graditelj Gian Lorenzo Bernini i poznati modni kreator Emilio Pucci.



7. Napulj je bio dio Rimskog carstva, no kad je posljedni car Romul August umro, grad je prešao u ruke Barbara.

> Zaboravljeni tunel prepun tajni ispod Napulja

8. Napulj možemo nazvati i gradom crkava, s obzirom da se na području grada nalazi 448 povijesnih crkava.

9. U gradu se nalaze tri dvorca: Castel Sant'Elmo, Castel dell'Ovo i najpoznatiji Castel Nuovo.

10. U 6. stoljeću grad je pao pod vlast Bizanta, a 1039. godine, njime su zavladali Normani.

11. Grad je kroz povijest bio pod vlašću Španjolaca, Austrijanaca i Burbona, a tek je 1860. postao i do danas ostao dio Italije.



12. Uspinjača u Napulju jedna je od najdužih svjetskih linija uspinjače, a godišnje preveze više od 10 milijuna ljudi.

13. U blizini grada nalazi se aktivni vulkan Vezuv, u gradovima pod Vezuvom, koji su označeni kao crvena zona, živi 600 tisuća ljudi. U slučaju jake erupcije, većina njih ne bi preživjela.

14. Nekoliko kilometara dalje, nalaze se Pompeji, grad koji je stradao u erupciji Vezuva 79. godine prije Krista. Grad je danas turistička atrakcija.

15. Kad je nogometni klub Napoli, osvojio prvenstvo 1987. predvođen Diegom Maradonom, na groblju se pojavio veliki transparent s natpisom „Mrtvi, ne znate što ste propustili“!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju