Pompeji su grad na obali rijeke Sarno blizu Napulja, koji je erupcija vulkana Vezuv uništila u ljeto 79. godine nakon Krista. Pretpostavlja se da je u gradu tada živjelo oko 11.000 stanovnika. Prva iskapanja započela su 1748. godine za vladavine burbonskog kralja Karla Napuljskog.

Vulkanska erupcija mumificirala je dio tijela nesretnih stanovnika ovog gradića u talijanskoj pokrajini Kampaniji te tako znanstvenicima omogućila detaljniju analizu njihove smrti, ali i načina na koji su živjeli. Pogledajte 10 vulkana u svijetu koje oduzimaju dah svojom ljepotom.



Upotreba medicinskih skenera potvrdila je velik broj lomova na lubanji, čime je dokazano da je smrt uglavnom nastupila kao posljedica urušavanja grada nakon erupcije, a ne gušenja, kako se prije mislilo. Ondašnji Pompeji imali su značajan broj građevina, od kojih su bili najpoznatiji Jupiterov hram, Apolonov hram, bazilika sa sudnicom i Forum s brojnim kolonadama.

Uz to, skeneri su otkrili da su stanovnici Pompeja imali gotovo savršene zube, iako im na raspolaganju nisu bile moderne paste niti stomatolozi.

Studija je otkrila manjak karijesa u zubima. To je vrlo zanimljivo, ali ne i potpuno iznenađujuće jer znamo kakav je mediteranski način prehrane i koji su njezini pozitivni aspekti, rekao je jedan od voditelja studije Massimo Osanna.

Mediteranski tip prehrane temelji se na ribi, orašastim plodovima, maslinovu ulju, žitaricama i drugim namirnicama koje imaju niske razine šećera, pa su tako i bolje za zdravlje zuba. Otkrijte ovdje koja je vrsta prehrana bolja od vježbanja.

Istraživači su otkrili da je na ljepotu zuba utjecala i zaliha vode bogata fluoridom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju