• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Hrvatski "crni otok" i njegove legende očarali Zagreb: ''Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo''

Dva velika prijatelja i vinara različite sorte ispričali su priču o moru i kamenu u zagrebačkom restoranu B35.

Nika Borovac 6.03.2018 10:48 komentari
viber Created with Sketch.
Korčula u Zagrebu - 2
Korčula u Zagrebu - 2 (Foto:Kristina Fazinić)

Galerija Gambero rosso 12 Korčula u Zagrebu - 5 12 Korčula u Zagrebu - 4 12 Korčula u Zagrebu - 3 12

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut


Ljubav prema vinu i maslinovu ulju, zemlji, kamenu, moru, pošipu, grku i plavcu malom, nasljeđu, pjesmi i poeziji napunila je na jednu večer zagrebački restoran B35. Kako bi spojili more s kopnom, ekipa korčulanskog butik hotela i odnedavno restorana s preporukom čuvenog Michelinova vodiča Lešić Dimitri na čelu sa chefom Markom Gajskim udružila je snage sa vrsnim chefom restorana B35 Dariom Biondom, koji je rodom iz Slavonije.

> Dario Bionda - nova zvijezda na gastrosceni: "U restoranu B35 kuhat ću iskreno i izvorno"

Za predstavu okusa u čašama bila su zadužena dva prijatelja vinara bez kojih je nemoguće ispričati priču o pošipu i grku. Zahvaljujući Luki Krajančiću i Frani Milini "Biretu", nazočni su nakratko zaboravili da nisu na Korčuli, a pritom je pomogla i klapa Kuntenat, kojima neki tepaju da su korčulanski Rolling Stones. Da li je to zbog zarazne energije ili zato što se zabavljaju kao Stonesi u najboljim danima, to ćete najbolje prosuditi sami odlučite li posjetiti Korčulu.

Klapa Klapa (Foto: Kristina Fazinić)

"Volim klape, ali ovakvu nisam vidio! Pa oni nisu prestali pjevati otkad su došli. A nisu ni 5 posto vremena pjevali gostima. Svaka im čast, klapa koja pjeva sama sebi, e to ti je odlična klapa“, kazao je konobar Ilija izrazivši mišljenje mnogih.

Otočke igre
koje su toplinom rastopile zagrebački snijeg započele su mjehurićima i kamenicama, odnosno kako je rekao Bire "nultom točkom hrane“. Kamenice i pjenušci stigli su iz malostonskog zaljeva, točnije uzgajališta Đido iz uvale Blaževo. Uz ribogojilište i farmu školjaka vlasnik Ivica Glavor odlučio se brinuti o još jednom specifičnom proizvodu – pjenušcima. Jedan dio pjenušaca nalazi se ispod farme kamenica, dok je drugi dio pohranjen na brodu čije je utočište na dnu zaljeva. Ostreum su ekskluzivna pjenušava vina koja potpisuju Tomac i Meneghetti, a čuvaju se najmanje jednu godinu u podmorskom vinskom podrumu, što nudi sjajne uvjete: konstantan tlak, bez direktne sunčeve svjetlosti. Kako more nježno okreće boce, tako nastaje jedinstveni dizajn, unikatan za svaku bocu.

Korčula u Zagrebu - 4 Korčula u Zagrebu - 4 (Foto: NB)

Kamenice su također stigle iz Blaževa, doduše ne kočijama u drvenim sanducima prekrivene algama, kako su pristizale na dvor Franje Josipa, ali dostojne careva. Ne treba zaboraviti niti zeleno zlato Korčule i Pelješca, maslinova ulja koja su baš kao i vina, varirala punoćom tijela, aromatikom i poetikom… U Dalmaciji je gotovo pitanje časti ne staviti na stol svoje maslinovo ulje pa su i u B35 ispoštovali taj starinski običaj. Na stolu su bili i međunarodno nagrađivani Miloš te Eko-škoj. Jedan od dokaza Miloševe kvalitete su 2 zlatne medalje na ocjenjivanju u New Yorku 2 godine za redom. Druga i značajnija bila je ona za rustikalna ulja sjeverne hemisfere. 

Bire i Krajančić Bire i Krajančić (Foto: Kristina Fazinić)

Snagu mora dobro poznaje vinski pjesnik iz Čare Luka Krajančić koji je te večeri bio "meštar od ceremonije". Dok su se čaše punile ružičastim vinom, začarao je goste gromkim stihovima Jakše Fiamenga:

Od tvoga tista i od tvoga kvasa
ja san naresa, evo me prid tebon.
ka' slipi putnik ča je sve obaša
i štuf se svega kripi tvojin nebon (…)


Bila je to samo uvertira jer je Luka pustio glas i nastavio s "arijom" koju je napisao u čast moru što teče otočkim žilama, istom onom koje potpisuje korčulanske etikete. Frano Milina Bire zatim mu je čestitao 20. godišnjicu Vinarije Krajančić.

"Luka je proslavio 20 godina vinarije. Izašao je iz puberteta, a ja sam u njega ušao“, našalio se Bire i iskazao zadovoljstvo što se može u Zagrebu družiti i uživati u blagodatima otoka. Skromni velikan hrvatskog vinarstva za tu je priliku doputovao iz Lumbarde, malog mjesta poniklog u okrilju kamena i mora, smještenog na samom rtu istočnog djela otoka Korčule.

> Recept za nezaboravni kolač s Korčule koji se priprema od muke, mindela i oraha

Bire je jednako poznat kao i znamenito korčulansko vrhunsko vino koje svoje posebnosti zahvaljuje grku, autohtonoj sorti vinove loze što niče na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde. Bire je pokrenuo uzgoj te prvi put nakon 100 godina revitalizirao terasaste tradicionalne vinograde na tom području. Njegov je vinograd ujedno i prvi ekološki vinograd na otoku.

Gambero rosso Gambero rosso (Foto: NB)

Dualnost Korčule, Čare i Lumbarde mogla se okusiti u čašama koje su po dvije dolazile uz jela, što je bio poseban doživljaj. Osim razgovora o komplementarnosti i kontrastima korčulanskih vina, zanimljivo je bilo pratiti njihovo slaganje s hranom. Gurmanska se utakmica odigravala i između Marka Gajskog te chefa restorana B 35 Darija Bionde, ali pogodci se nisu brojali jer je sinergija bila za čistu peticu.

Gambero rosso pratili su bojom i okusom Krajančićev rose (2016) te Biretov nešto nježniji i svježiji rose iz 2017. Lukina kći Ivana Krajančić zaslužna je za rose od plavca malog koje na etiketi ima malu, ali veliku ribu koja je othranila Dalmaciju, osnaženu ružičastom perajom morskoga psa, uz pripadajuće stihove:

Sardela, ka i čovik, ima svoj značaj. I svoj put. Čovik gre krajen, a Sardela moren. Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo. Zato digod mala čejad, ko i mala riba, budu veliki. Za rose od plavca malega, Sardeli smo stavili peraju od morskega pasa. Da bismo je odredili velikon! To radi nas čejadi, jer Sardela je uvik bila tu kad smo je trebali. Njoj ni briga što je mala. Zato i je Velika!“

Nastavilo se s mladim predstavnicima Korčule koji se nisu samo čašama dodirivali na stolu. Ove godine bliže su i karakteristikama kao nikad prije. Ublažili su masnoće iz foie grasa osvježenim šumskim voćem i posipanim bademom, pistacijama i kakaom, a budući da je te večeri vino bilo misao vodilja, a ne hrana – grk i pošip su od onoga što nude Lumbarda i Čara bili najbolji odabir.

Korčula u Zagrebu - 5 Korčula u Zagrebu - 5 (Foto: Kristina Fazinić)

Komiška pogačica 21. stoljeća dekonstruirana i ponovno osmišljena u duhu moderne dalmatinske kuhinje poslužena je s Lukinim sur liejem (2015.) i Biretovim Grkom (2016.). Ponovno je na scenu stupila poveznica koja se provlačila kroz većinu sljedova, a to je različitost. Ovoga puta ne samo sorte grožđa ili položaja vinograda, nego i filozofije samih vinara; svježina i zrela voćnost kontra prezrelosti maslačnih nota. Moderno i tradicionalno lice Korčule u dvije čaše gostima je dalo materijala za diskusiju.

"Uz ova vina najbolje paše umjetnost. U apartmanu Korčula, sobi iz 18. stoljeća koju ponekad koristimo za privatne večere primijetili smo da je uz Lukinu Korkyru, Statut, ali i Birinu deforu na stolu najbolje poslužiti klapu, ali ovaj put ćemo iznijeti sipu. Jer sipa je spasila noć kada je dala svoje crnilo Orfeju čija je majka obojala pola dana u mrak. Ta sipa živi u dva svijeta, baš kao i vina koja su bijela, a u duši crna“, kazao je Dražen Matković, glavni sommelier Lešić Dimitrija.

Korčula u Zagrebu - 2 Korčula u Zagrebu - 2 (Foto: Kristina Fazinić)

Sipa je pokazala svoju moć na tanjuru s bobom, Korkyrom Melania (2015) i Deforom iz 2015., a rebra od crne svinje i klasični coleslaw, s Darijevom interpretacijom krpica sa zeljem i kremom od bijelog graha spojile su se sa Sardelom (2016.) i Plavem malim Bire 2016. Večer je završila čokoladnim keksima s domaćom marmeladom od Lumbarajskih mandarina koju je pripremila gospođa Bire – Višnja za desertno vino svoje vinske polovice, a to je ujedno bila i premijera vina Bire Dessert 2015.

> Vinarija s božanskim pogledom: Najbolji vidikovac na Korčuli ne gleda na more

Uz korčulansku ambroziju i nektar bilo je riječi i o mitologiji tog crnog otoka. Prema legendi, Argonauti su na svojim putovanjima u potrazi za zlatnim runom prošli pored današnje Korčule i nazvali je Korkyra Melaina (Crna Korčula), što se može tumačiti kao otok crnokose ljepotice Kerkire koju je Posejdon iz ljubavi oteo i ondje nastanio. Duguje li Korčula ime kćeri boga rijeke Azopa ili gustoj borovoj šumi, nećemo saznati, ali gostima opijenima crnim otokom koji su posjetili B35 još će dugo odzvanjati u glavi Lukina gromka poezija: 

Njemu su granica more i nebo. A čoviku?
I čovik može bit Otok, a vino čovik, ali samo je u vinu i more, i Otok, i nebo, i čovik
.
 

  • #gdje sjesti
  • #dimitri lešić
  • #korčula B35
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #bire
  • #krajančić
  • #Vino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Bakalar na portugalski ili kako je jedan Norvežanin odlučio da mu jug - bolje odgovara
Jug im bolje paše
Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana
Adventska putovanja koja mirišu na kuhano vino i zimsku čaroliju
Jednodnevni izleti
Adventska putovanja koja mirišu na kuhano vino i zimsku čaroliju
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
Blizu RIjeke potres od 1,5 stupnjeva po Richteru: Građani javljaju buku, trešnju i tutnjavu
EPICENTAR 16KM OD RIJEKE
Potres u blizini Rijeke: "Dosta je zatreslo", "Zvuk poput grmljavine", "Tutnjava i treskanje"
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Loša predstava
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Nogometaši Rijeke pobijedili su Celje s 3:0 u 5. kolu Konferencijske lige.
Furiozno drugo poluvrijeme
Slovenska senzacija pala na Rujevici! Rijeka zakoračila prema europskom proljeću
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Komentar Ivice Mede
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
sve
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara restorana Biomania Hrana i piće
    Biomania

    "Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close