• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Hrvatski "crni otok" i njegove legende očarali Zagreb: ''Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo''

Dva velika prijatelja i vinara različite sorte ispričali su priču o moru i kamenu u zagrebačkom restoranu B35.

Nika Borovac 6.03.2018 10:48 komentari
viber Created with Sketch.
Korčula u Zagrebu - 2
Korčula u Zagrebu - 2 (Foto:Kristina Fazinić)

Galerija Gambero rosso 12 Korčula u Zagrebu - 5 12 Korčula u Zagrebu - 4 12 Korčula u Zagrebu - 3 12

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Rimski njoki Bolji od običnih? Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka


Ljubav prema vinu i maslinovu ulju, zemlji, kamenu, moru, pošipu, grku i plavcu malom, nasljeđu, pjesmi i poeziji napunila je na jednu večer zagrebački restoran B35. Kako bi spojili more s kopnom, ekipa korčulanskog butik hotela i odnedavno restorana s preporukom čuvenog Michelinova vodiča Lešić Dimitri na čelu sa chefom Markom Gajskim udružila je snage sa vrsnim chefom restorana B35 Dariom Biondom, koji je rodom iz Slavonije.

> Dario Bionda - nova zvijezda na gastrosceni: "U restoranu B35 kuhat ću iskreno i izvorno"

Za predstavu okusa u čašama bila su zadužena dva prijatelja vinara bez kojih je nemoguće ispričati priču o pošipu i grku. Zahvaljujući Luki Krajančiću i Frani Milini "Biretu", nazočni su nakratko zaboravili da nisu na Korčuli, a pritom je pomogla i klapa Kuntenat, kojima neki tepaju da su korčulanski Rolling Stones. Da li je to zbog zarazne energije ili zato što se zabavljaju kao Stonesi u najboljim danima, to ćete najbolje prosuditi sami odlučite li posjetiti Korčulu.

Klapa Klapa (Foto: Kristina Fazinić)

"Volim klape, ali ovakvu nisam vidio! Pa oni nisu prestali pjevati otkad su došli. A nisu ni 5 posto vremena pjevali gostima. Svaka im čast, klapa koja pjeva sama sebi, e to ti je odlična klapa“, kazao je konobar Ilija izrazivši mišljenje mnogih.

Otočke igre
koje su toplinom rastopile zagrebački snijeg započele su mjehurićima i kamenicama, odnosno kako je rekao Bire "nultom točkom hrane“. Kamenice i pjenušci stigli su iz malostonskog zaljeva, točnije uzgajališta Đido iz uvale Blaževo. Uz ribogojilište i farmu školjaka vlasnik Ivica Glavor odlučio se brinuti o još jednom specifičnom proizvodu – pjenušcima. Jedan dio pjenušaca nalazi se ispod farme kamenica, dok je drugi dio pohranjen na brodu čije je utočište na dnu zaljeva. Ostreum su ekskluzivna pjenušava vina koja potpisuju Tomac i Meneghetti, a čuvaju se najmanje jednu godinu u podmorskom vinskom podrumu, što nudi sjajne uvjete: konstantan tlak, bez direktne sunčeve svjetlosti. Kako more nježno okreće boce, tako nastaje jedinstveni dizajn, unikatan za svaku bocu.

Korčula u Zagrebu - 4 Korčula u Zagrebu - 4 (Foto: NB)

Kamenice su također stigle iz Blaževa, doduše ne kočijama u drvenim sanducima prekrivene algama, kako su pristizale na dvor Franje Josipa, ali dostojne careva. Ne treba zaboraviti niti zeleno zlato Korčule i Pelješca, maslinova ulja koja su baš kao i vina, varirala punoćom tijela, aromatikom i poetikom… U Dalmaciji je gotovo pitanje časti ne staviti na stol svoje maslinovo ulje pa su i u B35 ispoštovali taj starinski običaj. Na stolu su bili i međunarodno nagrađivani Miloš te Eko-škoj. Jedan od dokaza Miloševe kvalitete su 2 zlatne medalje na ocjenjivanju u New Yorku 2 godine za redom. Druga i značajnija bila je ona za rustikalna ulja sjeverne hemisfere. 

Bire i Krajančić Bire i Krajančić (Foto: Kristina Fazinić)

Snagu mora dobro poznaje vinski pjesnik iz Čare Luka Krajančić koji je te večeri bio "meštar od ceremonije". Dok su se čaše punile ružičastim vinom, začarao je goste gromkim stihovima Jakše Fiamenga:

Od tvoga tista i od tvoga kvasa
ja san naresa, evo me prid tebon.
ka' slipi putnik ča je sve obaša
i štuf se svega kripi tvojin nebon (…)


Bila je to samo uvertira jer je Luka pustio glas i nastavio s "arijom" koju je napisao u čast moru što teče otočkim žilama, istom onom koje potpisuje korčulanske etikete. Frano Milina Bire zatim mu je čestitao 20. godišnjicu Vinarije Krajančić.

"Luka je proslavio 20 godina vinarije. Izašao je iz puberteta, a ja sam u njega ušao“, našalio se Bire i iskazao zadovoljstvo što se može u Zagrebu družiti i uživati u blagodatima otoka. Skromni velikan hrvatskog vinarstva za tu je priliku doputovao iz Lumbarde, malog mjesta poniklog u okrilju kamena i mora, smještenog na samom rtu istočnog djela otoka Korčule.

> Recept za nezaboravni kolač s Korčule koji se priprema od muke, mindela i oraha

Bire je jednako poznat kao i znamenito korčulansko vrhunsko vino koje svoje posebnosti zahvaljuje grku, autohtonoj sorti vinove loze što niče na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde. Bire je pokrenuo uzgoj te prvi put nakon 100 godina revitalizirao terasaste tradicionalne vinograde na tom području. Njegov je vinograd ujedno i prvi ekološki vinograd na otoku.

Gambero rosso Gambero rosso (Foto: NB)

Dualnost Korčule, Čare i Lumbarde mogla se okusiti u čašama koje su po dvije dolazile uz jela, što je bio poseban doživljaj. Osim razgovora o komplementarnosti i kontrastima korčulanskih vina, zanimljivo je bilo pratiti njihovo slaganje s hranom. Gurmanska se utakmica odigravala i između Marka Gajskog te chefa restorana B 35 Darija Bionde, ali pogodci se nisu brojali jer je sinergija bila za čistu peticu.

Gambero rosso pratili su bojom i okusom Krajančićev rose (2016) te Biretov nešto nježniji i svježiji rose iz 2017. Lukina kći Ivana Krajančić zaslužna je za rose od plavca malog koje na etiketi ima malu, ali veliku ribu koja je othranila Dalmaciju, osnaženu ružičastom perajom morskoga psa, uz pripadajuće stihove:

Sardela, ka i čovik, ima svoj značaj. I svoj put. Čovik gre krajen, a Sardela moren. Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo. Zato digod mala čejad, ko i mala riba, budu veliki. Za rose od plavca malega, Sardeli smo stavili peraju od morskega pasa. Da bismo je odredili velikon! To radi nas čejadi, jer Sardela je uvik bila tu kad smo je trebali. Njoj ni briga što je mala. Zato i je Velika!“

Nastavilo se s mladim predstavnicima Korčule koji se nisu samo čašama dodirivali na stolu. Ove godine bliže su i karakteristikama kao nikad prije. Ublažili su masnoće iz foie grasa osvježenim šumskim voćem i posipanim bademom, pistacijama i kakaom, a budući da je te večeri vino bilo misao vodilja, a ne hrana – grk i pošip su od onoga što nude Lumbarda i Čara bili najbolji odabir.

Korčula u Zagrebu - 5 Korčula u Zagrebu - 5 (Foto: Kristina Fazinić)

Komiška pogačica 21. stoljeća dekonstruirana i ponovno osmišljena u duhu moderne dalmatinske kuhinje poslužena je s Lukinim sur liejem (2015.) i Biretovim Grkom (2016.). Ponovno je na scenu stupila poveznica koja se provlačila kroz većinu sljedova, a to je različitost. Ovoga puta ne samo sorte grožđa ili položaja vinograda, nego i filozofije samih vinara; svježina i zrela voćnost kontra prezrelosti maslačnih nota. Moderno i tradicionalno lice Korčule u dvije čaše gostima je dalo materijala za diskusiju.

"Uz ova vina najbolje paše umjetnost. U apartmanu Korčula, sobi iz 18. stoljeća koju ponekad koristimo za privatne večere primijetili smo da je uz Lukinu Korkyru, Statut, ali i Birinu deforu na stolu najbolje poslužiti klapu, ali ovaj put ćemo iznijeti sipu. Jer sipa je spasila noć kada je dala svoje crnilo Orfeju čija je majka obojala pola dana u mrak. Ta sipa živi u dva svijeta, baš kao i vina koja su bijela, a u duši crna“, kazao je Dražen Matković, glavni sommelier Lešić Dimitrija.

Korčula u Zagrebu - 2 Korčula u Zagrebu - 2 (Foto: Kristina Fazinić)

Sipa je pokazala svoju moć na tanjuru s bobom, Korkyrom Melania (2015) i Deforom iz 2015., a rebra od crne svinje i klasični coleslaw, s Darijevom interpretacijom krpica sa zeljem i kremom od bijelog graha spojile su se sa Sardelom (2016.) i Plavem malim Bire 2016. Večer je završila čokoladnim keksima s domaćom marmeladom od Lumbarajskih mandarina koju je pripremila gospođa Bire – Višnja za desertno vino svoje vinske polovice, a to je ujedno bila i premijera vina Bire Dessert 2015.

> Vinarija s božanskim pogledom: Najbolji vidikovac na Korčuli ne gleda na more

Uz korčulansku ambroziju i nektar bilo je riječi i o mitologiji tog crnog otoka. Prema legendi, Argonauti su na svojim putovanjima u potrazi za zlatnim runom prošli pored današnje Korčule i nazvali je Korkyra Melaina (Crna Korčula), što se može tumačiti kao otok crnokose ljepotice Kerkire koju je Posejdon iz ljubavi oteo i ondje nastanio. Duguje li Korčula ime kćeri boga rijeke Azopa ili gustoj borovoj šumi, nećemo saznati, ali gostima opijenima crnim otokom koji su posjetili B35 još će dugo odzvanjati u glavi Lukina gromka poezija: 

Njemu su granica more i nebo. A čoviku?
I čovik može bit Otok, a vino čovik, ali samo je u vinu i more, i Otok, i nebo, i čovik
.
 

  • #gdje sjesti
  • #dimitri lešić
  • #korčula B35
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #bire
  • #krajančić
  • #Vino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
Otac poginulog Mateja (17): "Čekao ga je poklon za rođendan. A spremali smo sprovod"
Tragedija u susjedstvu
Potresna ispovijest oca poginulog Mateja: "Bio je unakažen. Tijelo su bacili u grmlje i pravili se ludi"
Oglasile se i časne sestre nakon rasvjetljavanja bizarnog slučaja
Uputili zahvalu
Oglasili se iz Družbe sestara milosrdnica nakon što je policija objavila detalje istrage o časnoj sestri
show
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
Bliski susret
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
tech
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
sport
Legenda se bori za život, hitno mu treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Krenula velika akcija
Legenda se bori za život, hitno treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
NE IDE GA
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
Dinamo prijavio Carevića delegatu! Modri tvrde da je Carević prešao granicu
Slijedi li kazna?
Dinamo prijavio Carevića! Modri tvrde da je trener Gorice prešao granicu
tv
MasterChef: U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
STRES TEST
U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
Nacionalizam i novac
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Jennifer Aniston u bijelim tenisicama i širokim trapericama
Kraljica jednostavnosti
Jennifer Aniston: Street style kombinacija koju jednako obožavaju njujorške i zagrebačke ulice
sve
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara restorana Biomania Hrana i piće
    Biomania

    "Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close