• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

"Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka

Kvalitetna usluga u restoranu presudna je za pozitivno iskustvo objedovanja. Ili je to barem moje mišljenje. I najbolji obrok na svijetu sastavljen od vrhunskih sastojaka pokvarit će mi neljubazan, neinformiran i nezainteresiran konobar.
Punkufer avatar placeholder
Snježana Levar 24.01.2025 11:59 komentari
viber Created with Sketch.
Carbonara restorana Biomania
Carbonara restorana Biomania (Foto:Restoran Biomania)

Galerija Članovi zagrebačkog tima restorana Biomania 2 Dario Kožul vlasnik je Biomania franšize 2 Jaffa kolač restorana Biomania 2 Avokado torta restorana Biomania 2

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

Prvi put kad sam ušla u novootvoreni bistro Biomania u Tkalčićevoj ulici 65 u Zagrebu početkom ove godine vlasnik Dario Kožul nije imao poima tko sam.

Nisam bila na (tajnom) zadatku kao novinarka punkufera – tek privatna osoba koja je s prijateljicama došla na ugodnu večeru.

Priznajem, zaintrigirala me činjenica da ih je Tripadvisor stavio na listu 10 najboljih veganskih (i vegetarijanskih) restorana na svijetu.

Ovo nije mjesto gdje ćete pojesti burger s Beyond Meatom. Njihov 100 posto plant based jelovnik je relativno kratak i pomno osmišljen u skladu sa sezonom. Hrana je temeljena na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla, organska, održiva, a veći dio jelovnika i bez glutena.

Dario Kožul vlasnik je Biomania franšize Dario Kožul vlasnik je Biomania franšize (Foto: Restoran Biomania)

Carbonara je hit

Već s vrata srdačno smo pozdravljene, vlasnik nam je uzeo kapute, a potom i uputio na naša mjesta. Nenametljivo nam je savjetovao što da naručimo, redovito provjeravao jesmo li zadovoljne i treba li nam još štogod donijeti, a na kraju nas i počastio bezalkoholnim digestivom od đumbira i limuna.

Prijateljica koja inače redovito jede meso uživala je u veganskoj verziji bolonjeza. Probali smo i King Bean Burger s iznenađujuće ukusnim i kompaktnim popečkom od graha, cikle i slanutka u pecivu s vrganjima i shiitake gljivama, domaćim pestom od peršina, zelenom salatom i kiselim krastavcima, a koji je umjesto s pomfritom serviran s coleslaw salatom.

Ipak, najviše nas je oduševila carbonara – ili barem veganska inačica ovog slavnog talijanskog jela. Penne rigate su umjesto s jajima sljubljene s kremastim umakom na bazi svilenog tofua, miso paste i prehrambenog kvasca. Rižin papir donio je hrskavu komponentu, a dimljeni tofu pridonio slasnosti ovog zasitnog jela koji "vrišti" umamijem.

Burger restorana Biomania Burger restorana Biomania (Foto: Restoran Biomania)

Sjajna usluga

Drugi put kad sam nogom kročila u Biomaniu, Dario Kožul je sa svojim zagrebačkim franšiznim partnerima Tomislavom i Kristinom Rogalo organizirao Veganuary večeru za medije i influensere. Ovoga puta nisam mogla sakriti svoj identitet – i ništa se nije znatno promijenilo u njihovom ponašanju.

Biomania nema posebnu uslugu (i porcije) za goste i novinare. Svi se tretiraju jednako – i sjajno su usluženi.

Ovoga puta probala sam domaće specijalitete s kulinarskim pomakom – zapanjujuće dobar i začinjen burek od mješavine graha, slanutka i cikle u rižinom papiru s kremom od indijskih oraščića i češnjaka, ali i odličnu sarmu s dimljenim tofuom, mrkvom i integralnom rižom, koja se servira s pireom od bijelog batata i celera.

Članovi zagrebačkog tima restorana Biomania Članovi zagrebačkog tima restorana Biomania (Foto: Restoran Biomania)

Tko je glavni kuhar?

U kuhinji radi sedam ljudi, otkriva nam Dario Kožul u opuštenom razgovoru. Ne volimo isticati kuhare kao zvijezde, naša jela rezultat su timskog rada.

Ideje se kolektivno razrađuju sve dok se dobije jelo koje zadovoljava standarde svih uključenih u ovu kulinarsku priču.

Ne samo da se u pripremi hrane koriste organske namirnice uzgojene na malim domaćinstvima, već se i sve radi svježe od nule.

Hrana se ne smrzava i ne podgrijava – svakog dana sve se radi ispočetka, kaže vlasnik franšize. Ne čudi stoga što dan u zagrebačkoj kuhinji Biomanije započinje već u šest sati ujutro.

Avokado torta restorana Biomania Avokado torta restorana Biomania (Foto: Restoran Biomania)

Skupo je, ali se isplati

Dakako, sve ovo dolazi s određenom cijelom. Biomania nije jeftina i ljudi koji jedu u njoj toga su svjesni. Burek, primjerice, košta 9,5 eura, glavna jela kreću se između 16 i 26 eura, a za slastice uglavnom treba izdvojiti od 7 do 10 eura.

Naša jela su napravljena s organskim namirnicama i duplo su skuplje od onoga što se servira u većini drugih restorana, kaže Kožul.

Primjerice, kolači se umjesto s procesiranim bijelim šećerom nježno zaslađuju pravim javorovim sirupom, ili pak pastom od datulja koja dolazi s domaćinstva u Palestini, a na kojoj radi 16-oro člana obitelj i s kojom Biomania ima sjajan odnos već dugi niz godina.

Možda odnos cijene i kvalitete najbolje opisuje komentar s društvenih mreža, a koji glasi It's pricey, but worth it!

Skupo je, ali se isplati.

Kakva sreća! Steak house na ulazu u Rovinj koji će zadovoljiti i ljude koji nisu pojeli meso već 20 godina Steak house Ranch Fortuna, Rovinj - 11 Steak house Ranch Fortuna, Rovinj - 2 Steak house Ranch Fortuna, Rovinj - 12 +7 Steak house Ranch Fortuna, Rovinj - 10

  • #gdje sjesti
  • #Restoran
  • #biomania
  • #Zagreb
  • #veganski restoran
  • #dario kožul
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Oglas
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Mistična Gračanica
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Na današnji dan
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
VREMENSKA PROGNOZA - pogledajte kakvo će vrijeme biti idućih dana
Vremenska prognoza
Stiže iznadprosječno toplo vrijeme: Meteorolog otkrio što nas čeka za blagdan Svih svetih
Kipti u Crnoj Gori, u kaos se uključili navijači: "Siluju žene, pljačkaju..."
UOČI PROSVJEDA U PODGORICI
Kipti u Crnoj Gori, u kaos se uključili navijači: "Siluju žene, otimaju djecu, pljačkaju..."
Tragedija u Crnoj Gori: Beba u bolnici preminula uslijed gušenja mlijekom?
provodi se istraga
Tragedija u susjedstvu, novorođenče umrlo u bolnici: "Nikog od osoblja nije bilo da je okrene, da je potapša"
show
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Preminula je 19-godišnja tiktokerica Emman Atienza
svi su u šoku
Iznenada preminula kći voditelja, imala je tek 19 godina
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Jednostavna metoda kojom ćete naučiti tijelo da obavlja nuždu kad vama odgovara!
Treniranje crijeva
Jednostavna metoda kojom ćete naučiti tijelo da obavlja nuždu kad vama odgovara!
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcija ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Vratila se s godišnjeg, a u pećnici je dočekao kaos! Ovo još niste vidjeli
Bolje ne!
Vratila se s godišnjeg, a u pećnici je dočekao kaos! Ovo još niste vidjeli
tech
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Tragedija u Italiji: Golman Intera usmrtio starijeg muškarca u invalidskim kolicima
teška prometna nesreća
Tragedija u Italiji: Golman Intera usmrtio starijeg muškarca u invalidskim kolicima
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
tv
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
MasterChef: Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
ZERO WASTE
Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
novac
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Stari grad Dubovac
Kastel

Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close