Legenda kaže da je ritual pripremanja blatske lumblije vezan uz ljubav između francuskoj vojnika i pekara te mlade Blajke. Nakon što je vladavina nad otokom Koručulom prešla iz francuskih ruku početkom 1800-tih, par se morao rastati.

Na rastanku muškarac svojoj dragoj poklanja kolač te joj govori "n'oublie pas", odnosno ne zaboravi. Djevojka ga je čula lumblija. Ostalo je, kažu, povijest. Dvjesto godina kasnije, ovaj se kolač i dalje priprema na otoku Korčuli.

Donosimo vam tradicionalni recept za blatsku lumbliju Rade Kaštropil Culić, objavljen u knjizi "Blajska trpeza” iz 1995. godine.

TUKA PARIĆAT / TREBA PRIPREMITI:

3 kilograma muke (brašna)
80 dag cukara (šećera)
20 dkg kvasa
2 roze mušćade (muškatni oraščić)
2 kesice kanele (cimet)
10 kartela vanilin cukara (vrećice vanilin-šećera)
2 dag aniža (anis)
20 dkg poprženih mindela i oraha / 20 dkg poprženih badema i oraha
1 bočica ekstrakta / 21-24 zrnca anisa rastopljenih u toploj vodi
1 ćikara ulja (šalica)
1 ćikara varenika (šalica soka od grožđa koji se dobije tijekom vrenja mošta)
5 dl ruma
2 zlice rakije travarice (žlica)
prst soli razmućene u mlakoj vodi / prstohvat soli
koricu od lemuna i naranče / naribana korica limuna i naranče
suhice od grozja po želji / grožđice po želji

Parićavanje / priprema:

1. Posebno se podmisi kvas s malo cukara, muke, mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, polako se misi uz dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se dobro izmisi, onda se palako dodaje varenik u kojemi se prin rastopi cukar.

Potrebno je zamijesiti kvas sa šećerom, brašnom, mlijekom i tijesto ostaviti da se udvostruči. Nakon toga se u brašno umijese svi ostali sastojci, polako se miješa uz dodavanje kvasa. Kad se dobro promiješa, dodaje se varenik u kojem se prethodno rastopio šećer.

2. Treba dobro misit, i to najmanje po ure.

Tijesto treba dobro mijesiti i to najmanje pola sata.

3. Tijesto se ostavi u toplom dok se ne udvostruči. Potom se oblikuju u lumbliju (male kruščiće kao što su sirnice). Odlože se na dasku ili stol koju smo prekrili tkaninom Između svakog komada lumblije treba biti komad tkanine da se ne zalijepe jedna uz drugu.

4. Ostavi se da se ponovno udvostruče. Kad se udvostruče, peku se u toploj pećnici na umjerenoj temperaturi (160-180 stupnjeva Celzija).

5. Nakon što se ispeču, namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik, posipa se šećerom u kojeg je nadodan vanilin šećer.

Kako bi što bolje promovirali i prezentirali taj tradicionalni kolač šestu godinu zaredom održavaju se Dani blatske lumblije. Do 31. listopada u Blatu, Dubrovniku i Zagrebu bit će održan prigodni program – od radionica za izradu tog tradicijskog kolača do natjecanja u pripremi najbolje lumblije.

Detalje pronađite na internetskim stranicama Turističke zajednice općine Blato.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju