Vinoljupci će znati da od ljetnih terasa s pogledom na more više cijenimo onaj koji gleda na vinograde. Pronašli smo jednu takvu spektakularnu terasu u kraju Pošipa – Čari gdje će vam uz pogled poslužiti jedan od najboljih svježih Pošipa!

PZ Nerica ime je malene obiteljske vinarije u Čari na otoku Korčuli. Obitelj se godinama bavi uzgojem vinove loze, no tek je mladi Jakša Krajančić odlučio početi proizvoditi vlastito vino. Etiketa u čast baki Nerici zasad skriva samo dvije verzije najpopularnijeg korčulanskog bijelog vina – pošipa.



Hladna Pošip Nerica 2016. s kojom nas je Jakša dočekao na terasi kušaonice koja se tek treba otvoriti jedno je od najboljih pošipa koje smo probali. Njihov vinski podrum sada je potpuno opremljen, što je odmah primjetno u vinu. Alkoholi više ne idu preko 13 posto, dok su u prethodnim godinama zbog manjeg kapaciteta podruma kod obrade grožđa znali skočiti i preko 14. Pošip Nerica na nepcu ima specifičan okus orašastih plodova, ugodne gorčine badema – kažu prepoznatljivih nota Čarskog polja u kojem raste. Svježe, citrusno s mnogo cvijeća na nosu, Pošip Nerica odličan je balans između svježine koje očekujemo, ali i kompleksnosti te sorte. Mnogi se slažu, pošip je zaista kralj dalmatinskih bijelih vina, a Nerica pokazuje svu njegovu raskoš.

> Zaustavite svetogrđe: Ohladite vino u 3 minute bez razvodnjavanja s ledom

Upravo se cijelo Čarsko polje nazire s terase predviđene za kušaonu. U malenoj obiteljskog vinariji uskoro najavljuju mogućnost organiziranog kušanja vina – s pogledom na vinograde iz kojih dolazi pošip.



Pošip Mindel već i imenom asocira na bademe. Premium-etiketa vinarije skriva kasnije brano grožđe pošipa, u vrijeme kada dosegne 20 do 22 grama šećera, što će rezultirati i nešto višim alkoholima (14%). No u ovoj verziji pošipa, kompleksnog i gustog, odležavanog godinu dana na finom talogu u velikim drvenim bačvama – to neizmjerno godi.

Zapravo raritet, kojeg će se iz berbe 2016. na tržištu naći svega 2500 boca. Jakša otkriva kako će berbu Mindela iz 2016. puniti i u magnum te double magnum-boce, namijenjene isključivo restoraterima. Trend ekskluzivne proizvodnje za restoratere nastavlja se na Biretovu Deforu, također odnjegovan na finom talogu i dostupnim isključivo u odabranim restoranima. Čini se kako korčulanski vinari zaista spremaju mnoga iznenađenja koja ćete moći otkriti ako se nađete na ovom otoku hrane i vina.

Biti će zanimljivo pratiti razvoj Mindela, posebno u velikim bocama. Pošip Mindel iz 2015. i dalje je mlado vino, obzirom na ono što će postati daljnjim odležavanjima u boci. Za sve nas koji uživaju u kompleksnosti kojem bijelom vinu dodaje pravilna njega u drvu te utjecaj kvasaca i njihovog taloga – Mindel je i ovako mlad odličan. Ovo je koncentrirano i gusto vino, bogato začinima, vanilijom s reskim voćnim notama limuna, naranče i njihove korice koje vas podsjećaju da ste ipak naišli na osvježavajuće vino.

U uzorcima iz bačve koje smo probali Mindel 2016. bit će možda najbolji dosad. Još uvijek primarno citrusan i naglašenih svježina, u ovoj berbi više je do izražaja došla mineralnost i kamen.

Ovako velika i bogata odležana bijela vina, zapravo su stvorena da s njima istražujete. To znači da možete prekršiti sva pravila koja ste znali i otkriti  nove načine na koje vas vino može iznenaditi.



U restoranu Fillipi u Korčuli kraj ručka odlučili smo obilježiti baš Pošipom Mindel 2015. Iako uz desert ipak najviše pristaje vino s malo većim ostatkom neprevrelog šećera, Mindel se ovdje nije izgubio. Slatkoća deserta koje smo probali ne može bitnije utjecati na bogato bijelo vino poput ovoga. Za mene koja zaista ne volim završavati ručak s desertnim vinom, ovo je bio završetak ručka koji je podigao uživanje na neku novu razinu. Svakako preporučujem da probate!



Iako je značajan dio vinograda Čare i Smokvice pretrpio iznimne gubitke zbog proljetnog smrzavanja na temperaturama koje su dosezale i do minus 4 stupnja na samim lozama, PZ Nerica na položaju Mindel ipak nije pretrpjela značajnije gubitke. Mindel je na povišenom položaju Čarske doline zbog visinske razlike ostao zaštićen od ekstremno niskih temperatura izmjerenih u ostalim vinogradima. 2017. godina bit će iznimno zahtjevna za sve vinare ovog kraja jer su neki izgubili do 70 posto uroda.

Iz PZ Nerice, pripremaju još i polusuhi pošip. Probali smo i prve primjerke koji još nisu namjenjeni za prodaju, i zaista se veselimo finalnoj verziji! Ako ne uspijete otići do Korčule, Pošipe PZ Nerice možete pronaći u zagrebačkoj vinoteci Vivat Fina vina po cijeni od 80 kuna, odnosno 180 kuna za Pošip Mindel.


Još Martininih vinskih i hedonističkih priča možete pratiti na njezinoj Facebook-stranici.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju