S više od 100 godina iskustva u ocjenjivanju restorana Michelinov vodič danas preporučuje više od 20.000 restorana u 30 svjetskih zemalja. Njihovi inspektori godinama chefovima unose strah u kosti, ali im često služe i kao svojevrsna motivacija. Mnogi hrvatski restorani iznenadili su se kad su saznali da su kod njih jeli kritičari iz prestižnog vodiča jer inspektori dolaze nenajavljeni.

Osim toga, vrlo su strogi, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete te omjer kvalitete i cijene. Međunarodna referenca za vrhunsku kuhinju prošle je godine prvi put uručena u Hrvatskoj. Danijel Đekić, vlasnik i chef restorana Monte zaslužio je jedno od najprestižnijih priznanja u svijetu kulinarstva.

> Ovdje pročitajte cijeli popis svih "Michelinovih restorana" u Hrvatskoj

Priznanja vodiča, takozvane Michelinove tanjure prošle su godine zaslužila 34 hrvatska restorana.

Uz Monte, dvanaest restorana iz Istarske županije - Meneghetti, Batelina, San Rocco, Konoba Morgan, Zigante, Marina, Damir & Ornella, Konoba Čok, Sv. Nikola, Wine Vault, Alla Beccaccia i Pergola – ušlo je u selekciju Michelinova gastrovodiča za 2017. Istra je zaslužila i posebno izdanje crvenog vodiča na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka. Za zeleni dio vodiča odabrane su najvažnije lokacije Istre poput crkve sv. Marije na Škriljinah u Bermu, kao i Motovun, Grožnjan, Poreč, Rovinj i ostale.

Agava, Apetit City, Bistro Apetit, Boban, Dubravkin put, Gallo, Le Bistro Esplanade, Mano, Mundoaka, Takenoko i Zinfandel's iz Zagreba od prošle godine posluju s prestižnom preporukom jednog od najznačajnijih vodiča restorana u svijetu.

U Dubrovniku se priznanjem mogu pohvaliti Nautika, Dubrovnik, 360°, Stara loza, Proto, Kopun, Vapor, Bistro Tavulin, Pantarul i Azur.

A kako je sve počelo?

Oko 1900. godine na francuskim je ulicama bilo manje od 3 tisuće automobila na cestama. Kako bi povećali potražnju za autima, pa samim time i gumama, braća Édouard i André Michelin objavili su vodič za francuske motoriste. Sadržavao je korisne informacije poput zemljopisnih karti, automehaničarskih radionica u kojima se može zamijeniti puknuta guma, hotela i benzinskih stanica.

Godinu dana nakon toga poznati su proizvođači guma objavili Michelinov vodič za Belgiju, a nekoliko godina kasnije i druge destinacije po Europi i Africi. Iako su u početku vodiči bili besplatni, braća su shvatila da ljudi više cijene ono za što potroše novac i počeli ga naplaćivati. 1926. pojavile su se i zvjezdice. Jedna za dobar restoran u svojoj kategoriji, dvije za izvrsnu kuhinju vrijednu skretanja s ceste i tri za kuhinju vrijednu putovanja. Prvobitno plave boje, vodič je tada "pocrvenio", a tako je ostalo do danas. Iako je razgovorno Michelinov vodič sinonim za crvenu knjižicu, vremenom se pojavilo i zeleno izdanje u kojem se predstavljaju gradovi, regije i zemlje. Već je veliki Paul Bocuse, jedan od pionira francuske cuisine nouvelle rekao kako je Michelin jedini vodič koji se računa.

U vodiču su posebno označeni restorani koji imaju sjajan omjer cijene i kvalitete, oni koji imaju prekrasan pogled, imaju neuobičajenu ponudu. Iako su većini chefova njihove zvjezdice ponos, bilo je i slučajeva u kojima su ih vratili Michelinu jer se nisu htjeli nositi s velikim očekivanjima ili ulagati u uređenje. Na tom su popisu Julio Biosca iz Case Julio u Španjolskoj, Skye Gyngell (Petersham Nurseries Café, London) i Frederick Dhooge ('t Huis van Lede, Belgija).

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista restorana s Michelinovom preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje. Novi vodič za Hrvatsku objavljen je na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

„Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta, što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Iskrene čestitke upućujem svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana Pelegrini, 360º i Monte, čiji su trud i kreativnost prepoznali MICHELINOVI inspektori“, nadodao je Staničić.



S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Dodajemo kako su ove godine prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih. 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju