Dario Bionda
što se godina tiče, možda je još mlad, no u svijetu gastronomije već je iskusni chef. Prošao je već ozbiljne angažmane, pa je radio i u hotelu Monte Mulini, Bistro Apetitu i Dubravkinom putu, a odnedavno je chef u zagrebačkom restoranu B35, u vlasništvu Tamare i Igora Čimbura. A što očekuje od novog angažmana te kako ga je život do ovuda doveo, podijelio je s Punkuferom.

Dario u akciji Dario u akciji (Foto: Sandro Sklepić)

Kako je krenuo tvoj chefovski put, školovanje i dosadašnje iskustvo?

Moj je put započeo sasvim slučajno u Industrijsko-obrtničkoj školi u Vinkovcima, koju sam upisao nakon što sam pao razred u srednjoj tehničkoj školi. Vrlo brzo postao sam svjestan mogućnosti zanata koji sam upisao (igranje s okusima).

Zahvaljujući svojim profesorima koji su prepoznali moj talent i slali me na razna natjecanja, ušao sam u svijet gastronomije. Prvi posao dobio sam u hotelu Monte Mulini, gdje sam se uz sjajan kuharski tim i Tomislava Gretića upoznao s visokom gastronomijom i fine diningom.

Nakon toga radio sam u najboljim hrvatskim restoranima, a neki od njih su: Bistro Apetit, Bevanda, Dubravkin put, a donedavno sam vodio kuhinju jednoga novootvorenog hotela u Rovinju.

Po čemu su se razlikovali dosadašnji poslovi?

Svaki restoran u kojem sam radio drugačiji je. Bilo zbog chefa, opreme, tipa kuhinje ili podneblja u kojem se restoran nalazi.

Restoran B35 Restoran B35 (Foto: Sandro Sklepić)

Kako si se odlučio preći u B35?

Odlučio sam doći u B35 zbog ogromnoga potencijala koji vidim u tom restoranu. Mislim da radom u tom restoranu mogu još puno učiti, isprobati i napredovati. Ipak, nije to jedini razlog, zapravo sam se htio vratiti u Zagreb, grad koji mi je drag i u kojem bih volio živjeti.

Što očekuješ od ovog posla, neki novi izazov ili?

Od angažmana u B35 očekujem svakodnevne izazove i očekujem da ću približiti svoju viziju kuhanja zagrebačkoj publici.

Kakva jela možemo očekivati u B35?

U B35 želim raditi kuhinju koja je prije svega iskrena s naglaskom na izvornosti okusa namirnice i tehnici. Želim što više koristiti i učiti o namirnicama koje su karakteristične za ovo podneblje, a naučeno prezentirati svojim gostima.

Što ti osobno najviše voliš pripremati?

Osobno najviše volim pripremati jela koja su bazirana na tradicionalnim okusima. Slavonac sam, što znači da sam se najviše susretao s mesnim jelima, većinom svinjetinom, na 1001 način, tako da ta ljubav ne jenjava.

Veliki sam pobornik cook-it-raw spike, tako da nerijetko doma radim razne tartare i carpaccia. Kada imam malo više vremena, pokušavam napraviti punjenu papriku, kakvu radi moja mama. I ne uspijeva mi. Naravno.

Dario Bionda - 1 Dario Bionda - 1 (Foto: Sandro Sklepić)

Koje kulinarske tehnike su tim najdraže, a postoje li neke koje možda ne voliš?

Najdraže kulinarske tehnike nemam. Što više tehnika savladavam, to više shvaćam da iz svake tehnike mogu naučiti nešto novo o namirnici koju pripremam. Mislim da je za kuhara u današnje vrijeme jako bitno informirati se o najnovijim tehnikama da bi mogao iz svake namirnice izvući maksimum.

A na pitanje možemo li dobiti koji recept, Dario je pozvao i redakciju i sve čitatelje koje zanimaju njegovi recepti da navrate na večeru u B35.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju