Ništa ne može nadmašiti okus svježe ribe. Ona je zdrava i ukusna, no katkad može biti dosta skupa, ali i teško dostupna. Ne čudi stoga što mnogi u svojim smočnicama imaju ribu iz konzerve.

Kada je u pitanju konzervirana tuna, ona ima svoje pozitivne strane. Riječ je o relativno jeftinom i dostupnom izvoru bjelančevina – u 100 grama tog proizvoda naći ćete oko 26 grama proteina.

Bogata je i omega-3 masnim kiselinama koje su važne za normalan rad srca i krvožilnog sustava, a sadrži i znatne količine vitamina B kompleksa, kalija i fosfora.

Možete je pronaći tijekom cijele godine u većini hrvatskih trgovina. Ima duži rok valjanosti od svježe i ne iziskuje posebne načine skladištenja.

Tunu iz konzerve možete pripremiti na razne načine Tunu iz konzerve možete pripremiti na razne načine (Foto: Shutterstock)

Tuna u ulju ili salamuri?

Na hrvatskom tržištu konzervirana tuna obično se može naći u dvije varijante – potopljena u slanoj vodi (salamuri) ili u ulju. Tuna u ulju, najčešće maslinovu, ima intenzivniji okus od one u slanoj vodi, ali isto tako dolazi i sa znatno većom kalorijskom vrijednošću. Ako pokušavate smršavjeti, uvijek je ocijedite prije korištenja.

Kada kupujete konzerviranu tunu, obratite pozornost i na udio soli u njoj označen na deklaraciji proizvoda. Konzervirani proizvodi mogu biti prepuni natrija, pa se njihova konzumacija ne preporučuje osobama koje pate od visokog tlaka i sličnih zdravstvenih boljki.

Nemojte je jesti baš svaki dan

Američki znanstvenici preporučuju da tunu iz konzervu ne jedete baš svaki dan. Ona je, naime, migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu te upiti teške metale i živu kao posljedicu zagađenja mora.

Imajte na umu da količina žive neće nestati iz tune ni nakon procesa konzerviranja, a njezin utjecaj na tijelo ovisit će o pojedincu koji ga konzumira, o čemu smo više pisali u ovom članku.

Tuna sa špagetima Tuna sa špagetima (Foto: Shutterstock)

Kako spremiti tunu?

Konzervirana tuna sjajan je izbor za ručak ili večeru kad nemate previše vremena na raspolaganju niti dostupnih sastojaka u smočnici.

Možete je jesti samostalno s nešto kruha ili sljubiti s drugim namirnicama i pripremiti razna jela – od finih pašteta, preko popečaka do brzih salata i tjestenina.

Nastavite čitati tekst i pronađite pet sjajnih recepata za jela s konzerviranom tunom koja se pripremaju u rekordno kratkom roku.

Popečci od tune

Popečci od tune obožavani su korejski street food. Pripremaju se od ove plave ribe, nešto povrća, jaja i brašna, a poslužuju najčešće uz rižu i sojin umak. Imamo recept.

Popečci od tune Popečci od tune (Foto: Shutterstock)

Krumpir-salata s tunom

Obogatite okuse salate od krumpira s komadićima konzervirane tune i tako je pretvorite u cjeloviti obrok. Kako bi krumpiri bili što ukusniji, prelijte ih toplim povrtnim ili ribljim temeljcem, a po želji dodajte i nešto maslina, kapare ili ukiseljene lučice. Imamo recept za odličnu salatu od krumpira i tune.

Kus-kus s konzerviranom tunom

Da biste skuhali kus-kus, ne morate paliti štednjak – dovoljno je vodu zagrijati u kuhalu za vodu i preliti je preko sitnih zrnaca pšenične krupice te pustiti da se namače oko pet minuta. Nakon toga pomiješajte kus-kus s konzerviranom tunom i povrćem po želji, i obrok je gotov. Evo što točno trebate napraviti.

Orzo tjestenina s tunom iz konzerve Orzo tjestenina s tunom iz konzerve (Foto: Shutterstock)

Orzo i tuna u jednom loncu

Kratko rezana tjestenina u obliku velikog zrna riže – orzo, sjajna je baza za pripremu brzog ručka ili večere. Ako želite smanjiti i količinu potrošenog suđa, pripremite jelo u jednom loncu. Donosimo vam najlakši recept za orzo tjesteninu skuhanu u jednom loncu s tunom iz konzerve. Nemojte bacati ulje iz konzerve tunjevine – iskoristite ga za pirjanje povrća.

Špageti s konzerviranom tunom

Tjestenina je odlična ideja kada nemate puno vremena za kuhanje, ali i dalje želite pojesti nešto toplo i ukusno. Tuna sa špagetima jedan je od takvih recepata koji ne zahtijeva dugu termičku obradu, ali i koja se priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina Hrvata ima u svojoj smočnici.

Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime Sarma Tjestenina s kiselim kupusom i karameliziranim lukom ilustracija Svinjska koljenica s kiselim kupusom +0 Kapusniak - poljsko varivo od kiselog kupusa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju