Galerija Polpete od tune 0 Pašteta od tune 0 Tuna salata 0 Tuna 0

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovitog konzumiranje tune iz konzerve, ali ju svakako ne bi stavili na svakodnevni jelovnik. Njihovo neslaganje s učestalim posezanjem za ovim konzervama nema samo veze s količinama žive i teških metala koji mogu biti prisutni u njenom mesu, već generalnim odrednicama zdrave prehrane.

Dobro je poznato da je tuna migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu te putem upiti teške metale i živu kao posljedicu zagađenja mora. Količine žive neće nestati ni nakon kompliciranog procesa konzerviranja, no izloženost njenim negativnim svojstvima ovisit će o individualnim karakteristikama pojedinca.

Čak i da suočite dvije osobe s istim uvjetima – npr. jednoj konzervi od 180 grama ocijeđene tune dnevno, ne biste dobili identične rezultate. O utjecaju žive na ljudski organizam, naime, ovisit će tjelesna masa pojedinca, opće stanje organizma, kao i eventualne genetske bolesti od kojih bi ta osoba mogla patiti.

Imajte na umu da se u 100 grama konzervirane tune može se naći od 10 do 45 mikrograma žive, dok će ista količina u svježem odresku ove plave ribe - biti dvostruko viša!

Treba znati i da većina plodova mora sadrži određene količine žive, a najčešći uzroci trovanja ovim elementom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umjerenost u konzumaciji.

Panika oko trovanja živom iz tune počela se širiti oko 2004. godine kada je američka Agencija za hranu i lijekove trudnicama, ali ne i generalnoj populaciji - savjetovala ograničavanje unosa ove ribe u organizam.