Kiseli kupus može se jesti uvijek i svugdje, no osobito je popularan u hladnijem dijelu godine zbog svojih nutritivnih vrijednosti. On, naime, obiluje vitaminom C koji snaži imunitet i cijeli organizam te se nameće kao važan dio zimske prehrane.

Ovo je fermentirano povrće probiotik koji jamči dobru probavu, a dobar je izvor i prehrambenih vlakana, vitamina B kompleksa, minerala kalija, kalcija i magnezija. Povrh svega, riječ je o niskokaloričnoj namirnici koja sadrži tek oko 25 kalorija u 100 grama kiselog kupusa.


Kiseli kupus popularan je u cijelom svijetu. Mnogi vjeruju da originalno potječe iz Njemačke gdje se jede još od 16. stoljeća. Drugi vjeruju da kiseli kupus potječe iz Irske, no neki pisani dokazi upućuju da se prvi kupus fermentirao još u Kini prije 2000 godina uz dodatak rižina octa.

Kako napraviti kiseli kupus?

Kiseli kupus može se kupiti već gotov u trgovinama – u glavicama ili narezan. Vrlo lako možete ga pripremiti i kod kuće od svega dvije namirnice – svježeg kupusa i soli.

Kupus se kiseli takozvanom metodom suhog soljenja – u njega se ne dodaje voda ni ocat. Tekućina pod kojom je kupus potopljen dolazi od samog povrća.

Za staklenku od jedne litre bit će vam potrebno oko 900 grama naribanog svježeg kupusa i otprilike jedna žlica soli. Kako točno napraviti kiseli kupus možete otkriti ovdje.

Što kuhati s kiselim kupusom?

Kiseli kupus može se jesti sirov u obliku salate, pirjati i služiti kao prilog uz krumpir i meso ili cijele listove puniti nadjevom po želji i kuhati na štednjaku.

Od kiselog kupusa radi se sarma, ali i brojna druga jela. Nastavite čitati tekst i pronađite pet jela s kiselim kupusom koje morate probati ove zime.

Kapusniak - poljsko varivo od kiselog kupusa Kapusniak - poljsko varivo od kiselog kupusa (Foto: Shutterstock)

Poljsko varivo od kiselog zelja

Kapusniak je popularno poljsko varivo koje se priprema od vrlo jednostavnih i cjenovno prihvatljivih namirnica. U varivu dominira kiseli kupus, a dodaje se i krumpir narezan na kocke te korjenasto povrće poput mrkve i pastrnjaka.

Originalni recept za kapusniak ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, no po želji možete dodati i nešto svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda poput slanine i kobasica. Kapusniak nazivaju i poljskim lijekom protiv mamurluka. Imamo recept!

Tjestenina s kiselim kupusom

Tjestenina s kiselim zeljem vrlo je ukusno i zasitno zimsko jelo za koje vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu vjerojatno već imate u svojoj smočnici. Evo što trebate napraviti.

Složenac od kiselog kupusa i mljevenog mesa

Rakott káposzta mađarsko je jelo od kiselog kupusa i mljevene svinjetine uz dodatak vrhnja i mljevene paprike. U nekim kućama meso se miješa s kuhanom rižom, a drugdje se slaže u zasebnim slojevima.

Kobasica se može izostaviti ili zamijeniti slaninom. Neki kuhari kupus pirjaju na svinjskoj masti, a drugi ga kuhaju. Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju ovog jela.

Sarma Sarma (Foto: Shutterstock)

Sarma

Sarma je jelo od mljevenog ili sjeckanog mesa koje se zamata u listove kiselog kupusa i tako kuha, a najčešće poslužuje uz pire od krumpira.

Riječ je o popularnom jelu koje se jede diljem Europe i svijeta – od Hrvatske do Turske. Mi vam donosimo prokušani recept za najfiniju sarmu, koja uspijeva baš svaki put.

Svinjska koljenica s kiselim kupusom

Svinjska koljenica s kiselim kupusom nezaobilazno je jelo bavarske kuhinje koje se jede tijekom cijele zime, ali i na popularnom festivalu Oktoberfest. Imamo recept!

Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa Kupus voli niske temperature i dugo će ostati svjež Odrezak od kupusa Krpice sa zeljem +0 Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju